1986 yılında kabul edilen 3308 sayılı Meslek Kanunu ile birlikte staj ve çıraklık dönemleri sigorta başlangıcı olarak tanımlanmasına rağmen prim ödemelerinin yapılmadığı için emekli olamayan stajyer ve çırakların mağduriyeti büyüyor.
Emeklilik sisteminde haksızlık olduğunu belirten staj ve çıraklık mağdurları çocuk yaşta başladıkları çalışma hayatında staj ve çıraklık sigortasının başlangıç sayılmasını isterken uğradıkları bu haksızlığın bir an önce son bulmasını talep ediyor.
Çalışma günlerini belgeli bir şekilde kanıtlayan staj ve çıraklık mağdurları dönemin değişmesiyle tüm haklarını bir anda kaybetti. Emeklilik şartlarını doldurmalarına rağmen sigortalarının başlangıç sayılmaması nedeniyle emekli olamayan staj ve çıraklık mağdurları bir an önce emeklilik hakkına kavuşmak isterken gözünü kulağını yetkililerden yapılacak açıklama çevirdi. Geçtiğimiz gün Meclis'te staj sigortasının başlangıç sayılması gündeme alınarak oylamaya sunuldu. Peki staj süresi sigorta başlangıcı sayılacak mı?
Staj süresi sigorta başlangıcı sayılmayacak!
Mevcut ekonomik şartlarda geçim sıkıntısı yaşayan staj ve çıraklık mağdurları sigortalarının emeklilikte bağlayıcı sayılmaması nedeniyle emekli olamıyor. Uzun yıllarca çalışan staj ve çıraklık mağdurları emeklilik haklarının resmen gasp edildiğini belirterek adalet istiyor.
Meclis'e sunulan staj ve çıraklık başlangıç tarihinin sigorta başlangıcı sayılması talebine ilişkin yazılı soru önergelerinin kabul edilmesini bekleyen staj ve çıraklık mağdurları birçok mecrada yetkililere seslenerek olumlu bir cevap talep ediyor.
Birçok mecrada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bakan Vedat Işıkhan'a seslenen staj ve çıraklık mağdurları yaşanılan haksızlığın son bulmasını ve emeklilik sistemindeki adaletsizliğin giderilmesini talep ediyor.
Dün, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un emeklilerle ilgili sunduğu kanun teklifi görüşüldü.
Yasa teklifinin gerekçelerini açıklamak üzere kürsüye gelen Ayhan Barut, emekli olabilmek için uğraşan yurttaşlara da değinerek, "Emekli aylıkları arasındaki eşitsizlik, dengesizlik, adaletsizlik giderilmiyor. Bunun için özellikle 2000 yılı ve sonrası emeklilerin aylıklarındaki eşitsizliğin giderilmesi gerekmektedir. Emeklilerimiz için adil bir intibak yasası çıkarılmalıdır. EYT olarak bilinen Emeklilikte Yaşa Takılanların aylık bağlanma oranları da eski haline getirilmelidir. 8 Eylül 1999 tarihinden sonra işe giren, bir gün ile 17 yıl fazla çalışmak zorunda kalanların sesi duyulmalıdır. Staj süreleri emeklilik için hesaba katılmalıdır" şeklinde konuştu.
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un emeklilerin sorunlarının çözümü ve taleplerinin karşılanması, staj süresinin emekliliğe dahil edilmesi için Meclis'e sunduğu yasa teklifi, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.
Teklifin reddedilmesine tepki gösteren staj ve çıraklık mağdurları gözünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çevirdi. Yerel seçimler öncesi emeklilik haklarına kavuşmak isteyen vatandaşlar EYT'nin tam çözülmesini ve geride mağduriyet bırakılmamasını talep ediyor.
Staj ve çıraklıktaki mağduriyetlerin çözümü bulundu!
Staj ve çıraklık mağdurları haklarını aramaktan vazgeçmeyeceklerini belirtirken yetkililerden duyarlılık bekliyor. Emeklilik sisteminde yaşanan haksızlığın giderilmesi için staj ve çıraklık sigortasının emeklilikte başlangıç sayılması gerektiğini vurgulayan Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Fedarasyonu da birçok şehirde bulunan dernekleriyle staj ve çıraklık mağduriyetinin çözümü adına çalışmalar yürütmeye devam ediyor.
Akdeniz Staj ve Çıraklık Mağdurları Eğitim Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Mehmet Doruk, staj ve çıraklık mağduriyeti ve ülkede ihtiyaç duyulan ara eleman sıkıntısının da çözüme kavuşacağı bir proje hazırladı.
Söz konusu proje şu sözlerle anlatılıyor:
Meslek Liseleri Ve Çıraklık Okulu Teşvik Ve Öneriler
A) Meslek liseleri ve çıraklık okula giden, gitmiş, geçmişte sadece kısa dönem sigortaları yapılan herkesin sigorta primleri uzun döneme çevrilmelidir, eyt yasasıyla mağdur edilmiş, 1 ila 6 yıl arasında fiili olarak çalışmış, sigorta kartları verilmiş eski çıraklar şimdiki ustaların mağduriyetleri giderilerek çırak yetişmesinin önündeki önemli bir engel giderilmiş olur.
B) şu anda meslek liseleri ve çıraklık okuluna giden herkesin uzun dönem sigortaları yapılmalıdır. (kaynak işsizlik fonundan sağlanmalıdır)
C) Mesleki eğitim gören gençlerimize ödenek asgari ücretin %50'si ile %100’ü kadar ödeme yapılmalıdır. Ülkenin ihtiyaçlarına göre ödenekler değişmelidir. Bu konuda oda başkanları ile işbirliği geliştirilmeli, ihtiyaçlar belirlenmelidir. Bu bölümde tam bir koordinasyon sağlanmalı, oda başkanları, ticaret odası, organize sanayi odası ile uyumlu bir program geliştirilmeli, ihtiyaçlar belirlenmeli, cv havuzları oluşturulmalı, ona göre de işe yerleştirilmeler sağlanmalıdır.
D)Eğitim süresi 4 yıl olmalı, 4 yıl sonunda kalfalık eğitimini tamamlamalı, 360 derece performansa göre mezun olmalıdır, mesleki yeterlilik sınavına tabi olarak mezun olmalıdırlar.
E)Ustalık için 2 yıl daha eğitim görmeli, belirlenen yerlerde ustalık eğitimlerini tamamlamalı, 360 derece ustalık belgesi almalıdırlar.
1.Ustalarımıza devlet destekli KOSGEB - İŞKUR destekleri ile işletme kurmalarına destek olmalılar.
2.Eğer çalışmak istiyorsa onların iş bulmalarına yardımcı olacak bürolar oluşturulmalı, İşkur ve özel sektör vasıtasıyla sağlanmalıdır.
F. Üniversiteyi bitirmiş fakat işsiz gençlerimize hızlandırılmış iş garantili kurslar temin edilerek onların meslek sahibi olmaları sağlanır, sanayinin eleman açığı hızlıca giderilir, ülke sanayisine ve aile barışına önemli katkı sağlanır. Yine bunun koordinasyonu tüm odalarda oluşturulacak yazılım desteği ile sağlanır.
Özet: Tüm bunların ışığında yılda 1 milyon istihdam hedefimiz hızlıca sağlanır. Sürdürülebilinir sgk sağlanır, ülkemizin gelişmesine ve ihracatına büyük katkı sağlanır, mutlu aile ve mutlu bireyler sağlanır.
Şu an da meslek liselerine sağlanan sigortanın bir hükmü kalmamıştır, çünkü artık 18 yaşına kadar sağlık sigortası devlet tarafından yapılmaktadır.
SGK'nın bu yılki açığı 59 milyar olarak tahmin edilmekte, 7 aylık açık 29 milyar olmuştur.
1,8 milyon EYT'liyi emekli etmesine rağmen SGK geçmiş yıllara göre daha iyi durumda seyretmiştir.
Bundan sonraki yıllarda da sistem 60 yaşına kadar emekli vermeyecek, üstelik her yıl 1 milyon yeni istihdam sisteme girmekte, ortalama 500 bin de vefat eden kimse olacak, dolayısıyla bir kaç yılda aktüel denge eski haline gelecektir.