"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5172 %0.08
36,1851 %-0.17
3.380.956 %3.384
2.964,87 0,10
Ara
İşçi Haber Ekonomi Staj ve çıraklık mağdurları Meclis'ten yasa bekliyor!

Staj ve çıraklık mağdurları Meclis'ten yasa bekliyor!

EYT kapsamına dahil edilmemeleri nedeniyle emekli olamayan staj ve çıraklık mağdurları Meclis'ten yasa bekliyor. Staj ve çıraklık sigortası emeklilikte başlangıç sayılacak mı?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasının Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından milyonlarca vatandaş emeklilik hakkına kavuştu. 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanların yararlanabildiği EYT düzenlemesinden 1999 öncesi staj ve çıraklık sigortası başlatılanlar yararlanamadı.

Mevcut ekonomik şartlarda geçim sıkıntısı yaşayan staj ve çıraklık mağdurları sigortalarının emeklilikte bağlayıcı sayılmaması nedeniyle emekli olamıyor. Uzun yıllarca çalışan staj ve çıraklık mağdurları emeklilik haklarının resmen gasp edildiğini belirterek adalet istiyor. 

Çok küçük yaşlarda ekmek parası kazanmak için çalışma hayatına atılan stajyer ve çıraklar sigortalarının emeklilikte bağlayıcı sayılmasını ve emeklilikte önlerinde bulunan engellerin kaldırılmasını isteyerek yetkililere seslenmeye devam ediyor.

Çalışma günlerini belgeli bir şekilde kanıtlayan staj ve çıraklık mağdurları dönemin değişmesiyle tüm haklarını bir anda kaybetti. Emeklilik şartlarını doldurmalarına rağmen sigortalarının başlangıç sayılmaması nedeniyle emekli olamayan staj ve çıraklık mağdurları bir an önce emeklilik hakkına kavuşmak isterken gözünü kulağını yetkililerden yapılacak açıklama çevirdi. 

Mevcut ekonomik şartlarda geçim sıkıntısı yaşayan staj ve çıraklık mağdurları sigortalarının emeklilikte bağlayıcı sayılmaması nedeniyle emekli olamıyor. Uzun yıllarca çalışan staj ve çıraklık mağdurları emeklilik haklarının resmen gasp edildiğini belirterek adalet istiyor. 

Staj ve çıraklık mağdurları haklarını aramaktan vazgeçmeyeceklerini belirtirken yetkililerden duyarlılık bekliyor. Emeklilik sisteminde yaşanan haksızlığın giderilmesi için staj ve çıraklık sigortasının emeklilikte başlangıç sayılması gerektiğini vurgulayan Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyonu, geçtiğimiz pazar günü birçok şehirde gerçekleştirdiği basın açıklaması ile bir kez daha yetkililere seslendi.

Staj ve çıraklık yapan çalışanlar emekli olabilmek için SGK tescilli işe giriş tarihlerinin tanınmasını talep ediyor. Türkiye genelinde eş zamanlı yapılan basın açıklamalarına binlerce kişi katılarak,  'staja ve çırağa adalet' pankartları açtı.

Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyonu tarafından organize edilen ve Federasyona bağlı dernekler, Türkiye genelinde eş zamanlı meydanlara inerek, hükümete seslerini duyurmaya çalıştı.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasının Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından milyonlarca vatandaş emeklilik hakkına kavuştu. 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanların yararlanabildiği EYT düzenlemesinden 1999 öncesi staj ve çıraklık sigortası başlatılanlar yararlanamadı. Bunun üzerine yüzbinlerce staj ve çıraklık sigortası mağduru örgütlenerek kısa sürede federasyon çatısı altında birleşti. Federasyon ve bağlı dernek üyeleri, kendilerine uygulanan adaletsizliğin giderilmesi için dün bir kez daha meydanlara indi.  

Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyonu, staj ve çıraklığın SGK girişi olarak tanınması için basın açıklaması yaptı. 15 il ile eş zamanlı yapılan açıklamada, zorunlu staj ve çıraklık yaparken SGK tarafından işe giriş tarihli ve tescil numaralı kartlarının verildiğini ancak "aldatıldıklarını" söyleyen binlerce emekçi, "Staja adalet, çırağa adalet" sloganıyla hak talebinde bulundu.

İŞE GİRİŞ TARİHİ KABUL EDİLSİN TALEBİ

Zorunlu staj ve çıraklık yapanlar emekli olabilme haklarının ellerinden alındığını belirterek, sorunun düzeltilmesini bekliyor. İlk işe giriş tarihi 2000 öncesi olan yüzbinlerce çalışan insanın emekli olamadığı tahmin ediliyor.

Federasyon Başkanı Murat Bal, Kadıköy'de yapılan basın açıklamasında, "1986’da çıkan 3308 Sayılı Yasanın elimizden aldığı Sosyal Güvenlik kapsamındaki hak kaybımız neticesinde bizler, zorunlu staj ve çıraklık yaparken SGK tarafından işe giriş tarihli ve Sgk tescil numaralı sigorta kartı verilerek ve 'Sigortanız başladı' denilerek aldatılan ve sonrasında bu tarih, gerek SGK ekranında, gerek SGK sistemlerindeki verilerde sigorta başlangıcı gösterilerek kandırılmaya devam edilen, akabinde 2000’li yılların başlarında ikinci bir tarih çıkartılarak mağdur bırakılan bir kitleyiz" dedi.

''HAKKIMIZI ALAMIYORUZ''

Dünyanın hiçbir yerinde kısa kol ve uzun kol sigorta ayrımı olmadığını sözlerine ekleyen Bal, şunları söyledi:

"Fiili çalışma var ise, maaş alınmış ise iş hayatı başlamıştır. Dolayısıyla sigortalılık süresi başlamıştır. Sadece ülkemize özgü olan bu sorunun bir an önce çözülerek fiilen çalıştığımız ve sigorta kayıtları ile E-Devlet’te açıkça görünen 'ilk işe giriş tarihimiz' emeklilik hesabında hizmete başlangıç tarihi olarak sayılmalıdır. Nasıl ki bir insanın iki farklı doğum tarihi olmazsa, iki adet işe girişi de hukuken olamaz. Ancak maalesef ki ülkemizdeki uygulama şu anda budur. Şöyle bir mevzuat düşünün ki; Yurtdışında aynı staj/çıraklığı aynı şartlarda yapan birisi Türkiye’ye geldiğinde staj ve çırak başlangıç tarihini işe giriş olarak saydırabiliyor ve bizler gibi mağdur olmadan hakkı olanı rahatlıkla alabiliyor. Oysa bizler de aynı şekilde fiili olarak çalıştık, maaş aldık, iş akdimiz oluşmuştu ama maalesef biz hakkımız olanı alamıyoruz."

''HAKKIMIZ OLANI İSTİYORUZ''

Benzer sorunun kadın doğum borçlanmasında da olduğunu vurgulayan Bal, şöyle devam etti:

"Bilindiği gibi kadın doğum borçlanması yapabilmek için doğumdan önce işe giriş olması gerekiyor. Ancak öyle bir mevzuat düşünün ki; normalde işe giriş olarak kabul edilmeyen staj/çıraklık girişi, konu kadın doğum borçlanması olduğunda ne hikmetse işe giriş kabul ediliyor ve doğum borçlanmasına izin veriliyor. Böyle haksızlıkların olduğu yılların mağdurları olarak biz artık bu mağduriyetin bitmesini istiyoruz.

Mağduriyetimizin çözümü adına gerek sahalarda, gerek siyasi görüşmelerimizle, gerekse sosyal medya çalışmalarımızla mücadelemiz devam etmektedir. Haklıyız çünkü elimize verilen o sigorta kartlarındaki anlaşılmayan gerçek ile bize söylenen aynı olmadı. Bizlere işe girişiniz yapıldı denmişti. SGK kartlarını görünce, ilk işe giriş tarihimiz kayıtlara işlenince, maaş alınca, bilfiil çalışınca bizler de bunu gerçek zannetmiştik ancak maalesef gerçek değilmiş. Geldiğimiz noktada hakkımız olandan başka hiçbir talebimiz yoktur."

Bu hafta, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un emeklilerle ilgili sunduğu kanun teklifi görüşüldü.

Yasa teklifinin gerekçelerini açıklamak üzere kürsüye gelen Ayhan Barut, emekli olabilmek için uğraşan yurttaşlara da değinerek, "Emekli aylıkları arasındaki eşitsizlik, dengesizlik, adaletsizlik giderilmiyor. Bunun için özellikle 2000 yılı ve sonrası emeklilerin aylıklarındaki eşitsizliğin giderilmesi gerekmektedir. Emeklilerimiz için adil bir intibak yasası çıkarılmalıdır. EYT olarak bilinen Emeklilikte Yaşa Takılanların aylık bağlanma oranları da eski haline getirilmelidir. 8 Eylül 1999 tarihinden sonra işe giren, bir gün ile 17 yıl fazla çalışmak zorunda kalanların sesi duyulmalıdır. Staj süreleri emeklilik için hesaba katılmalıdır" şeklinde konuştu.

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un emeklilerin sorunlarının çözümü ve taleplerinin karşılanması, staj süresinin emekliliğe dahil edilmesi için Meclis'e sunduğu yasa teklifi, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Besicilere 'sahte para' uyarısı

Teklifin reddedilmesine tepki gösteren staj ve çıraklık mağdurları gözünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çevirdi. Yerel seçimler öncesi emeklilik haklarına kavuşmak isteyen vatandaşlar EYT'nin tam çözülmesini ve geride mağduriyet bırakılmamasını talep ediyor. 

Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyonunun sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelerde bulundu: 

Çocukluğumuz sanayilerde ve işletmelerde çalışarak, üreterek, alın teri dökerek geçti. İşe giriş tarihimiz ve sigorta numaramızın yazdığı pembe kartımızla sigortamız var zannederek çalıştırıldık. Bugüne geldiğimizde sigortamız emeklilikte başlangıç olarak sayılmıyor. Tek suçumuz çocuk yaşta çalışmak, devletimize güvenmek miydi bilmiyoruz. 1986’dan itibaren gelen bu mağduriyetin devletimiz tarafından artık görülmesini ve çözülmesini istiyoruz. Bugün meslek liselerinden ve çıraklık okullarından yeni insanların yetişmesi, çocuklarımızın yetişip usta olması, sanayilere, atölyelere ve Türkiye'nin tüm iş kollarına nitelikli iş gücünün, yetenekli teknik elemanların, ve donanımlı insan kaynağının sağlanması için artık böyle mağduriyetler kalmamalıdır. Türkiye Yüzyılında, Gazi Meclisimizden beklentimiz; "3308 Sayılı Yasa kapsamındaki fiili çalışmalarımızı göz önüne alarak yeni bir yasa ile hakkımızı vermesidir." 3308 Değişmeli ve E-Devlet sisteminde görünen "4A Tescil Başlangıç" tarihi; "Hizmete Başlama Tarihi" olarak kabul edilmelidir. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *