Emeklilik, çalışma hayatının sonunda gelir güvencesi sağlayan ve yaşam kalitesini artıran bir hak olarak görülür. Emeklilik için belirlenen yaş ve prim günü kriterleri, çalışanların emeklilik planlarını etkiler. Fakat, normal emeklilik şartlarını sağlayamayan veya sağlık sorunları yaşayan işçiler için malulen emeklilik imkanı sunulur. Malulen emekli olabilmek için işçinin çalışma gücünün en az yüzde 60'ını kaybetmiş olması gerekir.
Ayrıca, bazı meslek grupları ve durumlar için staj sigortası uygulanır ve bu da emeklilik sürecini hızlandırır. Örneğin, maden işçileri, gazeteciler, öğretmenler, doktorlar gibi mesleklerde çalışanlar daha erken emekli olabilirler. Peki, az primle emeklilik nasıl yapılır? Erken emekli olmanın yolları nelerdir? Staj sigortası kimleri kapsar? İşte bu soruların cevapları...
EYT yasası, staj ve çıraklık yapanların emeklilik şansını artırıyor. Bu kişiler, EYT'den faydalanarak daha az prim ödeyerek emekli olabiliyorlar. Ancak bunun için bazı şartlar var. Örneğin, staj sigortası sadece meslek lisesi veya üniversite mezunu olanlar için geçerli. Ayrıca, staj sigortası süresi 3 yılı geçmemeli. İşte, erken emekli olmanın püf noktaları...
HANGİ DURUMLARDA STAJ SİGORTASI EMEKLİLİKTE GEÇERLİ?
Avukatlar, staj sürelerini borçlanmak için bazı şartlara uymak zorunda. Bunlardan biri, stajın ilk 6 ayını mahkemelerde, ikinci 6 ayını da avukat yanında geçirmek. Ayrıca, barodan onaylı belge ve borçlanma dilekçesi ile başvurmak gerekiyor. Staj süresi 1 yıl olmasına rağmen, isteyen avukatlar daha az süre için de borçlanma yapabiliyor. Staj yapan anneler ise sigortalı olmadan önce doğurdukları çocuklardan borçlanamıyorlar. Ancak staj veya çıraklık sonrası doğan çocuklar için borçlanma imkanı var.
Bu durumda, staj veya çıraklık ile sigortalı çalışmaya başlama arasında doğum yapan anneler, bu doğumları borçlanarak sigorta başlangıç tarihlerini geriye alabiliyorlar. Böylece, emeklilik için gerekli yaş ve prim şartları da azalıyor.