Meslek liseleri ve üniversite öğrencileri için staj ve çıraklık dönemleri, mesleki gelişim açısından büyük önem taşır. Ancak, 1987 yılında çıkarılan 3308 sayılı Kanun'a göre, bu dönemlerde sigortalılık başlangıcı yapılırken emeklilik primleri ödenmez; bu nedenle emeklilik hesabına dahil edilmezler. Bu durum, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasasından yararlanamayan ve mağdur olan staj ve çıraklık dönemi çalışanlarını ortaya çıkarır. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar yaş şartı aranmaksızın emekli olabilirken, staj ve çıraklık dönemi çalışanları bu haktan yoksun bırakılmaktadır. Staj ve çıraklık mağduriyeti uzun süredir gündemde olmasına rağmen, bu konuda henüz bir çözüm üretilmemiştir.
"Sigortamız var zannederek çalıştırıldık"
Staj ve çıraklık sigortasının emeklilikte sayılmaması nedeniyle bir araya gelen mağdurlar yetkililere sesleniyor. Bu konuyla ilgili paylaşım yapan Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyonu yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:
"Çocukluğumuz sanayilerde ve işletmelerde çalışarak, üreterek, alın teri dökerek geçti. İşe giriş tarihimiz ve sigorta numaramızın yazdığı pembe kartımızla sigortamız var zannederek çalıştırıldık. Bugüne geldiğimizde sigortamız emeklilikte başlangıç olarak sayılmıyor. Tek suçumuz çocuk yaşta çalışmak, devletimize güvenmek miydi bilmiyoruz. 1986’dan itibaren gelen bu mağduriyetin devletimiz tarafından artık görülmesini ve çözülmesini istiyoruz. Bugün meslek liselerinden ve çıraklık okullarından yeni insanların yetişmesi, çocuklarımızın yetişip usta olması, sanayilere, atölyelere ve Türkiye'nin tüm iş kollarına iş gücünün, yetenekli ara elemanların, nitelikli ve donanımlı insan kaynağının sağlanması için artık böyle mağduriyetler kalmamalıdır."