"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Açık
19°
34,2932 %0.09
37,1762 %0.19
2.483.931 %1.557
3.065,67 0,29
Ara
İşçi Haber Ekonomi Staj ve çıraklıktaki mağduriyetlerin çözümü bulundu!

Staj ve çıraklıktaki mağduriyetlerin çözümü bulundu!

Staj ve çıraklıktaki mağduriyetler çığ gibi büyürken mağduriyetlerin giderilmesi adına bir çözüm yolu bulundu.

EYT düzenlemesinin Resmî Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesinin ardından aylar geçti. Ancak kapsama dahil edilmeyen staj ve çıraklık mağdurlarının emeklilik yolundaki mücadelesi devam ediyor.

Emeklilik sisteminde haksızlık olduğunu belirten staj ve çıraklık mağdurları çocuk yaşta başladıkları çalışma hayatında staj ve çıraklık sigortasının başlangıç sayılmasını isterken uğradıkları bu haksızlığın bir an önce son bulmasını talep ediyor.

1986 yılında kabul edilen 3308 sayılı Meslek Kanunu ile birlikte staj ve çıraklık dönemleri sigorta başlangıcı olarak tanımlanmasına rağmen prim ödemelerinin yapılmadığı için emekli olamayan stajyer ve çırakların mağduriyeti büyüyor. 

Besicilere 'sahte para' uyarısı

Çalışma günlerini belgeli bir şekilde kanıtlayan staj ve çıraklık mağdurları dönemin değişmesiyle tüm haklarını bir anda kaybetti. Emeklilik şartlarını doldurmalarına rağmen sigortalarının başlangıç sayılmaması nedeniyle emekli olamayan staj ve çıraklık mağdurları bir an önce emeklilik hakkına kavuşmak isterken gözünü kulağını yetkililerden yapılacak açıklama çevirdi. 

Mevcut ekonomik şartlarda geçim sıkıntısı yaşayan staj ve çıraklık mağdurları sigortalarının emeklilikte bağlayıcı sayılmaması nedeniyle emekli olamıyor. Uzun yıllarca çalışan staj ve çıraklık mağdurları emeklilik haklarının resmen gasp edildiğini belirterek adalet istiyor. 

Emniyetten sahte para uyarısı

Meclis'e sunulan staj ve çıraklık başlangıç tarihinin sigorta başlangıcı sayılması talebine ilişkin yazılı soru önergelerinin kabul edilmesini bekleyen staj ve çıraklık mağdurları birçok mecrada yetkililere seslenerek olumlu bir cevap talep ediyor. 

Birçok mecrada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bakan Vedat Işıkhan'a seslenen staj ve çıraklık mağdurları yaşanılan haksızlığın son bulmasını ve emeklilik sistemindeki adaletsizliğin giderilmesini talep ediyor.

Emeklilikte staja takılanlar yani 3308 sayılı yasa mağdurları şu sözlerle çözüm talebinde bulunuyorlar: 

Dünyanın hiçbir yerinde kısa ve uzun kol ayrımı yoktur. Fiili çalışma var ise iş hayatı başlamıştır. Dolayısıyla sigortalılık süresi başlamıştır. Sadece ülkemize özgü olan bu sorunun bir an önce çözülerek fiilen çalıştığımız ve sigorta kayıtları ile e-Devlet sisteminde açıkça görünen ilk işe giriş tarihimizin emeklilik hesabının yapıldığı Hizmete Başlangıç Tarihi olarak sayılmasıdır.

Staj ve çıraklıktaki mağduriyetlerin çözümü bulundu!

Staj ve çıraklık mağdurları haklarını aramaktan vazgeçmeyeceklerini belirtirken yetkililerden duyarlılık bekliyor. Emeklilik sisteminde yaşanan haksızlığın giderilmesi için staj ve çıraklık sigortasının emeklilikte başlangıç sayılması gerektiğini vurgulayan Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Fedarasyonu da birçok şehirde bulunan dernekleriyle staj ve çıraklık mağduriyetinin çözümü adına çalışmalar yürütmeye devam ediyor. 

Akdeniz Staj ve Çıraklık Mağdurları Eğitim Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Mehmet Doruk, staj ve çıraklık mağduriyeti ve ülkede ihtiyaç duyulan ara eleman sıkıntısının da çözüme kavuşacağı bir proje hazırladı. 

Söz konusu proje şu sözlerle anlatılıyor:

''Meslek Liseleri Ve Çıraklık Okulu Teşvik Ve Öneriler

A) Meslek liseleri ve çıraklık okula giden, gitmiş, geçmişte sadece kısa dönem sigortaları yapılan herkesin sigorta primleri uzun döneme çevrilmelidir, eyt yasasıyla mağdur edilmiş, 1 ila 6 yıl arasında fiili olarak çalışmış, sigorta kartları verilmiş eski çıraklar şimdiki ustaların mağduriyetleri giderilerek çırak yetişmesinin önündeki önemli bir engel giderilmiş olur.

B) şu anda meslek liseleri ve çıraklık okuluna giden herkesin uzun dönem sigortaları yapılmalıdır. (kaynak işsizlik fonundan sağlanmalıdır)

C) Mesleki eğitim gören gençlerimize ödenek asgari ücretin %50'si ile %100’ü kadar ödeme yapılmalıdır. Ülkenin ihtiyaçlarına göre ödenekler değişmelidir. Bu konuda oda başkanları ile işbirliği geliştirilmeli, ihtiyaçlar belirlenmelidir. Bu bölümde tam bir koordinasyon sağlanmalı, oda başkanları, ticaret odası, organize sanayi odası ile uyumlu bir program geliştirilmeli, ihtiyaçlar belirlenmeli, cv havuzları oluşturulmalı, ona göre de işe yerleştirilmeler sağlanmalıdır.

D)Eğitim süresi 4 yıl olmalı, 4 yıl sonunda kalfalık eğitimini tamamlamalı, 360 derece performansa göre mezun olmalıdır, mesleki yeterlilik sınavına tabi olarak mezun olmalıdırlar.

E)Ustalık için 2 yıl daha eğitim görmeli, belirlenen yerlerde ustalık eğitimlerini tamamlamalı, 360 derece ustalık belgesi almalıdırlar.

1.Ustalarımıza devlet destekli KOSGEB - İŞKUR destekleri ile işletme kurmalarına destek olmalılar.

2.Eğer çalışmak istiyorsa onların iş bulmalarına yardımcı olacak bürolar oluşturulmalı, İşkur ve özel sektör vasıtasıyla sağlanmalıdır.

F. Üniversiteyi bitirmiş fakat işsiz gençlerimize hızlandırılmış iş garantili kurslar temin edilerek onların meslek sahibi olmaları sağlanır, sanayinin eleman açığı hızlıca giderilir, ülke sanayisine ve aile barışına önemli katkı sağlanır. Yine bunun koordinasyonu tüm odalarda oluşturulacak yazılım desteği ile sağlanır.

Özet: Tüm bunların ışığında yılda 1 milyon istihdam hedefimiz hızlıca sağlanır. Sürdürülebilinir sgk sağlanır, ülkemizin gelişmesine ve ihracatına büyük katkı sağlanır, mutlu aile ve mutlu bireyler sağlanır.

Şu an da meslek liselerine sağlanan sigortanın bir hükmü kalmamıştır, çünkü artık 18 yaşına kadar sağlık sigortası devlet tarafından yapılmaktadır.

SGK'nın bu yılki açığı 59 milyar olarak tahmin edilmekte, 7 aylık açık 29 milyar olmuştur.

1,8 milyon EYT'liyi emekli etmesine rağmen SGK geçmiş yıllara göre daha iyi durumda seyretmiştir.

Bundan sonraki yıllarda da sistem 60 yaşına kadar emekli vermeyecek, üstelik her yıl 1 milyon yeni istihdam sisteme girmekte, ortalama 500 bin de vefat eden kimse olacak, dolayısıyla bir kaç yılda aktüel denge eski haline gelecektir."

Staj ve çıraklık mağduriyeti günden güne büyürken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın konuya olumlu bir cevap vermesini bekleyen mağdurlar emeklilik haklarına kavuşmak için gün sayıyor.

Birçok mecrada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bakan Vedat Işıkhan'a seslenen staj ve çıraklık mağdurları yaşanılan haksızlığın son bulmasını ve emeklilik sistemindeki adaletsizliğin giderilmesini talep ediyor.

Staj ve çıraklık mağdurları Türkiye genelinde meydanlara inecek!

Staj ve çıraklık mağdurları haklarını aramaktan vazgeçmeyeceklerini belirtirken yetkililerden duyarlılık bekliyor. Emeklilik sisteminde yaşanan haksızlığın giderilmesi için staj ve çıraklık sigortasının emeklilikte başlangıç sayılması gerektiğini vurgulayan Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Fedarasyonu, 5 Kasım tarihinde birçok şehirde gerçekleştirilecek olan basın açıklaması ile bir kez daha yetkililere seslenecek.  

Haberin detaylarını okumak için tıklayınız.

Yorumlar
E
Erhan deniz 11 ay önce
Suriyelilere kucak actiniz filistine kucak actıniz bizden aldiniz onlara verdiniz helal olsun artık bizleride görün bizler israilden gelmedik
BEĞENME
0
CEVAPLA