"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Hafif yağmur
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,9822 %0.07
37,4197 %0.05
3.518.361 %-3.609
3.298,75 0,38
Ara
İşçi Haber Ekonomi TCMB enflasyon raporu: Hangi sektörlerde fiyat artışı gözlendi?

TCMB enflasyon raporu: Hangi sektörlerde fiyat artışı gözlendi?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılı Ocak ayında fiyat gelişmeleri raporunu yayımladı. Raporda, yıllık enflasyonun bazı sektörlerde yatay seyrederken, bazı sektörlerde önemli artışlar dikkat çekti. Bu rapor, enflasyonun hangi kalemlerden kaynaklandığını ve 2025 yılına yönelik beklentileri daha net bir şekilde ortaya koyuyor.

TCMB'nin raporuna göre, enerji fiyatlarındaki artışlar belirgin bir şekilde yatay bir seyir izledi. Ancak hizmetler sektörü, enflasyona en fazla katkıyı sağlayan sektörlerden biri oldu. Ocak ayında, hizmet sektörü ağırlığındaki değişiklikler, enflasyonun aylık artışına 0,3 puanlık katkı sağladı. Raporda, hizmet sektöründeki ücret artışları ve maktu vergi güncellemelerinin, fiyatlar üzerinde belirgin etkiler yarattığı vurgulandı.

Gıda fiyatları ise, özellikle ekmek ve tahıllar grubundaki artışlarla dikkat çekti. Ocak ayında, işlenmiş gıda fiyatları, ekmek ve tahıllar öncülüğünde önemli bir yükseliş gösterdi. Bununla birlikte, taze meyve ve sebze fiyatlarındaki artış da enflasyona katkı sağladı. Diğer yandan, işlenmemiş gıda grubunda ise yıllık enflasyon 6,12 puan azalarak, gıda fiyatlarında daha dengeli bir tablo ortaya çıktı.

Sağlık ve Kira Fiyatlarındaki Artışlar Endişe Yaratıyor

Raporda, özellikle sağlık hizmetleri ve kira fiyatları alanlarında yüksek artışlar dikkat çekti. Sağlık hizmetlerinde, SGK Sağlık Uygulamaları Tebliği kapsamında, muayene katılım paylarındaki artış, 0,56 puanlık bir etkisini Ocak ayında gösterdi. Bu düzenlemenin, Şubat ayında tüketici enflasyonuna etkisinin daha da belirgin olması bekleniyor. Ayrıca, kira fiyatlarındaki artış, mevsimsel yenileme oranlarının etkisiyle %8,66'ya ulaştı. Kira grubunun yıllık enflasyonu ise, %100,64'e gerileyerek yüksek seviyesini sürdürdü.

Enerji Fiyatları ve Uluslararası Etkiler

Enerji fiyatlarında, özellikle akaryakıt ve tüp gaz fiyatlarındaki artış, yerel ve uluslararası gelişmelerin etkisiyle Ocak ayında dikkat çekici bir yükselişe sebep oldu. Şebeke suyu tarifelerindeki artış da, enerji grubu fiyat artışlarında önemli bir rol oynadı. Enerji fiyatları, %6,10 oranında arttı. Bu durum, enerji sektöründeki maliyet artışlarının, Türkiye'nin enflasyon rakamlarına yansımasını gösteriyor.

Diğer temel mallar fiyatları Ocak ayında %2,52 oranında yükseldi. Bu artış, dayanıklı tüketim mallarında daha belirgin oldu. Özellikle mobilya ve elektrikli ev aletleri fiyatları, sırasıyla %7,27 ve %2,12 oranında arttı. Dayanıklı malfiyatlarında ise bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %20,05'lik bir yükselme görüldü.

Her yıl başında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), hane halkı tüketim kalıplarındaki değişimleri göz önüne alarak, tüketim sepeti ve ağırlık yapısını güncelliyor. 2025 yılı için gıda grubunun sepet içindeki ağırlığı değişmedi. Ancak, hizmet grubunun ağırlığı, özellikle kira ve diğer hizmetler kalemlerinin etkisiyle 3,11 puan arttı. Bu değişiklik, enflasyon hesaplamalarında da dikkate alınarak, fiyat artışlarının sektörel dağılımını etkiliyor.