"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2551 %0.1
37,1232 %0.27
2.300.416 %-1.889
3.015,29 0,77
Ara
İşçi Haber Ekonomi Ticaret Bakanı Bolat'tan haziran ayı dış ticaret verileri değerlendirmesi

Ticaret Bakanı Bolat'tan haziran ayı dış ticaret verileri değerlendirmesi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sosyal medya hesabından haziran ayı dış ticaret verilerini değerlendirdiği bir paylaşım yaptı.

Bu yılın ocak-mayıs döneminde ihracatın yüzde 4,5 artarak 107 milyar dolara ulaştığını aktaran Bolat, "Haziran ayında ise uzun bayram tatili ve takvim etkisi nedeniyle ihracatta geçici bir düşüş yaşandı. Yılın ilk yarısında ihracatımız yüzde 2 artışla 125 milyar 446 milyon dolara yükselmiştir. İthalatta ise aşağı yönlü eğilim devam etmektedir," ifadesini kullandı.

Haziranda ithalatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,1 azalarak 25 milyar 4 milyon dolara gerilediğine dikkati çeken Bolat, "Bu veriler, dış ticaret politikalarımız ve alınan tedbirlerin olumlu sonuçlar verdiğini açıkça göstermektedir. Ticaret Bakanlığı olarak, ihracatımızı katma değerli ve yüksek teknolojili sektörlere yönlendirmek, yerli üreticilerimizi korumak, küresel pazarlardaki payımızı artırmak ve ticaret hacmimizi genişletmek için yoğun çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz," şeklinde konuştu.

Ticaret Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da, haziran ayında uzun bayram tatili ve takvim etkisiyle ihracat ve ithalatta bir miktar gerileme yaşandığına işaret edilerek, "Haziran ayında ihracatta yüzde 10,6 düşüşle 18 milyar 569 milyon dolarlık bir gerçekleşme oldu. Bayram tatilinin uzun olması ve hafta içi iş günlerinin eksikliği negatif bir takvim etkisi yarattı," denildi.

İthalatta aşağı yönlü seyrin devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, "Haziran ayı ithalatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,1 azalarak 25 milyar 4 milyon dolar olmuştur. Bu değer, son 32 ayın en düşük ithalat değeridir." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, söz konusu ayda dış ticaret açığının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 21,4 artışla 6 milyar 434 milyon dolar olduğu ve bunun, son 5 ayın en düşük aylık dış ticaret açığı olduğu bildirilirken, ihracatın ithalatı karşılama oranının ise bir önceki yılın aynı ayına göre 5,4 yüzde puan azalışla yüzde 74,3 olduğu aktarıldı.

İHRACAT YÜKSELİYOR, İTHALAT AZALIYOR

Yılın ilk yarısında ihracat yüzde 2 artarak 125 milyar 446 milyon dolara yükselirken, ithalat yüzde 8,5 azalışla 168 milyar 686 milyon dolara geriledi. Bu dönemde dış ticaret açığı yüzde 29,5 azalarak 43 milyar 240 milyon dolara düştü. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 74,4'e çıkarken, yıllıklandırılmış ihracat yüzde 2,5 artışla 257,8 milyar dolara ulaştı.

Geçen yılın ikinci yarısında başlayan ihracattaki artış trendi 2024 yılında da devam ediyor. İthalat ise son 8 aydır sürekli gerileme gösteriyor, bu durum alınan etkili dış ticaret politikalarının bir sonucu olarak değerlendiriliyor. Yıllıklandırılmış bazda ithalat yüzde 6,7 azalışla 346,1 milyar dolara gerilerken, dış ticaret açığı yüzde 26 azalarak 88,3 milyar dolara düştü.

Ayrıca, hizmet ihracatındaki artış ve dış ticaret dengesindeki iyileşme cari açığın azalmasına önemli katkı sağlıyor. Yıllıklandırılmış cari işlemler açığı mayısta 25-26 milyar dolar civarına gerilemesi öngörülüyor. Ticaret Bakanlığı olarak, ihracatı katma değerli ve yüksek teknolojili sektörlere odaklayarak yerli üreticileri koruma çabalarımızı sürdürüyoruz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *