"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Az bulutlu
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,3064 %0.2
37,3771 %-0.04
2.391.236 %-3.79
3.033,03 0,41
Ara
İşçi Haber Ekonomi Torba yasasındaki maddeler açıklandı! Erken emeklilik, staj ve çıraklık sigortası, Bağ-Kur, taşerona kadro yok

Torba yasasındaki maddeler açıklandı! Erken emeklilik, staj ve çıraklık sigortası, Bağ-Kur, taşerona kadro yok

2024 yılında Meclise sunulacak torba yasasında neler var? Yeni yılda TBMM'ye sunulacak torba yasasında neler var?Meclis'in, ocak ve şubat aylarında yoğun gündeminde ve torba yasa teklifinde aşağıdaki hususların yer alacağı bildirildi...

Vergisel düzenlemeler de içeren torba yasa, Meclis Genel Kurulunda 6 ve 7 Aralık 2023 tarihlerinde görüşüldükten ve ilk 43 maddesi kabul edildikten sonra, görüşülmesine, bütçe kanunu görüşmeleri sonuçlanıncaya kadar ara verilmişti.

Bütçe kanununun 25 Aralık 2023 tarihinde kabulünün ardından torba yasanın görüşmelerine 26 ve 27 Aralık 2023 tarihlerinde kaldığı yerden devam edildi.

2024 yılında Meclise sunulacak torba yasasında neler var? Yeni yılda TBMM'ye sunulacak torba yasasında neler var? 16 Ocak’ta yeniden başlayacak Meclis yasama faaliyetlerini şubat sonuna kadar sürdürecek. Meclis'in, ocak ve şubat aylarında yoğun gündeminde ve torba yasa teklifinde aşağıdaki hususların yer alacağı açıklandı. 

Özellikle erken emeklilik düzenlemesi bekleyen milyonlarca kişinin heyecanla takip ettiği ikinci torba yasa, ocak ayında TBMM'de görüşülecek. Yasa ile birlikte yaklaşık 1 milyon vatandaşın yeniden EYT kapsamına girmesi ve erken emeklilik hakkı alması bekleniyor.

Ancak, yasa tasarıları ve düzenlemeleri hakkında kesin bilgilere resmi makamlardan ve güvenilir haber kaynaklarından ulaşmak önemlidir. Bu nedenle, torba yasa ile ilgili güncel bilgiler için resmi kaynakları takip etmeniz önerilir.

FENOMENLER PAKETTE

TBMM’nin önündeki ana gündem maddesi ise 8’inci Yargı Paketi olacak. Ulusal Yargı Stratejisi kapsamında hazırlanan reform paketinin; denetimli serbestlikten soybağı reddi davasına, hakaret suçuna ön ödemeden noterlere yeşil pasaporta varıncaya kadar bir dizi düzenlemeyi barındırması bekleniyor. Paket kapsamında, yasal, meşru ve ticari bir iş yapıyormuş gibi görünen ancak kara para akladığı tespit edilen fenomenlerin mal varlıklarına, MASAK raporu beklenmeden geçici tedbir konulabilecek.

PARA CEZALARI ARTACAK

Bir gün karşılığı adli para cezasının alt sınırı 20 liradan 100 liraya, üst sınırı 100 liradan 500 liraya çıkarılacak. Her hükümlü cezasının en az yüzde 40’ında infaz kurumunda kalacak. 1 ay ceza alan kişi 12 gün ceza infaz kurumunda kalırken, denetimli serbestlik süresi 3 yılı aşamayacak. Disiplin cezası alıp açık cezaevinden kapalı cezaevine gönderilen mahkumlara af gündemde. Ancak düzenlemeden terör, darbe ve cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan hükümlü olanlar faydalanamayacak. Anayasa Mahkemesi’nin makul sürede yargılama yapması sağlanacak. Böylece bireysel başvurulardan kaynaklı toplumsal beklenti karşılanmış olacak.

EV HANIMINA EMEKLİLİK

Meclis, ocak ayı içinde işverenlere sağlanan asgari ücret desteğinin 500 liradan 700 lirayı çıkartılmasını da içeren ekonomi torba yasa teklifini de gündemine alacak. Teklifle, 1 milyon 860 bin işletmeye bir yılda sağlanan destek 11 milyar 600 milyondan 15 milyar 624 milyona çıkacak. Teklifte, ev hanımlarına emeklilik hakkı da yer alacak. Ev hanımlarının emeklilik hakkı elde edebilmeleri için isteğe bağlı sigorta kapsamında üçte birlik prim desteği devlet tarafından ödenecek.

HEKİMLERİN EMEKLİLİK GÖSTERGESİ

Meclis yeni yılda ayrıca hekimlerin emeklilik ek göstergesinin 6400’e yükseltilmesini de kapsayan ve Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa teklifini de görüşecek. Düzenlemede, sağlık çalışanlarının sabit ücretlerinin hak kaybı olmadan emekliliğe yansıtılması sağlanacak. Sağlık çalışanlarının taban ücretinin pratisyen hekimlerin üçte biri kadar olması için kat sayı çarpanı 0,32’den 0,64’e çıkarılacak. Nöbet ücretleri de düzenlenecek ve uzman aile hekimlerinin taban ücretinin de uzman hekimlerle aynı olmasının önü açılacak. ASM birimlerinin kamu tarafından yapılarak kiradan kurtarılması da sağlanacak. Meclis, emniyet müdürlerinin emeklilik yaşının yükseltilmesini içeren Emniyet ve Jandarma teşkilat kanunlarını da görüşecek.

Birçok alanda düzenleme

Meclis, 2024 yılında farklı alanlarda çok sayıda kanuni düzenlemeyi devreye alacak. Ocak ayı içinde kripto varlıklar yasasının da Meclis gündemine gelmesi bekleniyor. İstanbul Finans Merkezi kanunu, iklim değişikliği yasası, afet yönetimine ilişkin yeni yasal düzenlemeler de bu yıl Meclis gündeminde yer alacak. Kamu ihale kanunu yılın ikinci çeyreğinde Meclis’e gelecek. Uzaktan, kısmi ve geçici çalışma şekillerini içeren esnek çalışma düzenlemesi 2024’ün üçüncü çeyreğinde yasalaşacak.

Anayasa önerisi seçim sonrasında

AK Parti, yeni yılla birlikte sivil anayasa için çalışmaları sıklaştırma kararı aldı. 31 Mart yerel seçimlerinden önce Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin kapılarını çalmayı planlayan AK Parti, anayasa değişikliği için esaslı bir öneriyi ise yerel seçimlerden sonrasına bırakacak. AK Parti kurmayları, mevcut tabloda 1982 Anayasası’nın değiştirilmesinin zaruret haline geldiğini söyledi. Kaynaklar, 14 Mayıs ve 28 Mayıs seçim sonuçlarının Meclis’e anayasayı değiştirmeyi emrettiğini ifade ederek, “CHP ve DEM Parti’nin sivil anayasaya karşı takındığı katı tutumun yerel seçim sonrasında değişeceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

SİVİL TOPLUM DA KATILACAK

Yeni anayasanın salt Meclis içindeki siyasi partilerle sınırlandırılamayacağını belirten partili kaynaklar, sivil toplum ve akademinin de sürece dahil edileceğini kaydetti. Kaynaklar, “Yamalı bohçaya dönen 1982 Anayasa’sının yerini alacak yeni ve sivil bir anayasanın oluşturulması için milletin tümün görüş ve önerilerinin alınması için uzun ve kapsayıcı bir çalışma içerisine girilecek” dedi.

Ancak torba yasada yer alan maddeler değil olmayan maddeler daha çok dikkat çekti. Uzun zamandır torba yasadan yararlanmayı bekleyen milyonlarca mağdur hayal kırıklığına uğradı. 

Uzun zamandır statü değişikliği ile memur kadrosuna alınmak isteyen üniversiteli işçiler, EYT'de 5000 ve kısmi emeklilik mağdurları, staj ve çıraklık mağdurları, Bağ-Kur mağdurları, kademeli emeklilik mağdurları, kadro bekleyen taşeronlar, yapı kayıt mağdurları, ehliyet affı bekleyenler, süresiz nafaka mağdurları, meslek kodu ve zorunlu emeklilik mağdurları, YHS personellerine statü değişikliği, Mühendislik Meslek Kanunu, kadroya alınmayı bekleyen KİT taşeron ve belediye şirket işçilerinin olmaması tepkilere yol açtı. 

Torba yasanın tüm maddeleri henüz açıklanmamışken yüz binlerce vatandaş torba yasada kendi mağduriyetlerinin çözümünün de yer almasını talep ediyor. 

Yorumlar
K
Kuzey 9 ay önce
1nci dereceye 3600 ?
BEĞENME
0
CEVAPLA