Kara para aklama ve terörün finansmanına karşı koruma sağlamak için yönergeleri izleyen ve belirleyen uluslararası bir kuruluş Perşembe günü Türkiye, Ürdün ve Mali'yi izleme listesine ekledi.
Paris merkezli Mali Eylem Görev Gücü'nün "gri liste"si, grubun tavsiyeleri üzerinde çalışmayı kabul eden üç ülkedeki mali anlaşmaların daha fazla incelenmesi için çağrıda bulunuyor. Listeye alınmak, yatırımcıları ve alacaklıları korkutup ihracata, üretime ve tüketime zarar verebilir. Ayrıca, küresel bankaları bir ülke ile iş yapmaktan çekinebilir.
FATF ayrıca paravan şirketler veya diğer anonim kuruluşlar aracılığıyla yolsuzlukla mücadele için yeni bir strateji duyurdu. Grup, önerilen kuralların ülkeleri bir ay içinde doğrulanması ve güncellenmesi gereken bir şirkete sahip olan bir kayıt listesi oluşturmaya zorlayacağını söyledi.
FATF Başkanı Marcus Pleyer, "Teklifler, çok uzun süredir sahte şirketlerin suç faaliyeti için bir kılıf olarak kullanılmasına veya vergi makamlarından servet gizlemesine izin veren yasal boşlukları ve yasal zayıflıkları kapatacak." Dedi.
Önerilen kurallar, Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu tarafından yakın zamanda yayınlanan “Pandora Belgeleri”ni takip etmektedir. Bu rapor, seçkinlerin ve yozlaşmışların finansal ilişkilerine ve trilyonlarca dolarlık varlıkları korumak için offshore hesapları ve vergi cennetlerini nasıl kullandıklarına ışık tuttu.
İŞLETME
Fed, politika yapıcıların yatırımlarına kapsamlı yeni sınırlar getiriyor
Trump'ın yeni medya girişimi planı yatırımcıların beğenisini kazandı
ABD işsizlik başvuruları 290.000 ile yeni pandeminin en düşük seviyesine geriledi
Faiz oranları yükseldikçe mevcut ev satışları artıyor
Kuralların, ABD dahil 37 üye ülke ve iki bölgesel grup, Körfez İşbirliği Konseyi ve Avrupa Komisyonu'ndan oluşan FATF'nin Şubat ayındaki toplantısında kabul edilmesi bekleniyor.
Türkiye, Ürdün ve Mali'nin izleme listesine eklenmesi ve Botsvana ve Mauritius'un listeden çıkarılmasıyla, 23 ülkenin terörün finansmanı ve kara para aklama ile mücadelede uluslararası kuralları ancak kısmen yerine getirdiği kabul ediliyor.
Pakistan da bunlardan biri. Pleyer, eylem planındaki yedi maddeden dördünün ele alınmasıyla ülkenin “iyi ilerleme kaydettiğini” söyledi. Ancak ülkenin listeden çıkmak için hala yapması gereken işler var” dedi.
Pakistan merkezli bağımsız bir düşünce kuruluşu olan Tabadlab, 2018'de gri listeye alındığından bu yana ülke ekonomisine 38 milyar dolara mal olduğunu tahmin ediyor.
Pleyer, Türkiye'nin "karmaşık kara para aklama davalarıyla etkin bir şekilde mücadele ettiğini göstermesi gerektiğini" ve "IŞİD ve El Kaide gibi BM tarafından belirlenen terör örgütlerinin davalarına öncelik verdiğini" söyledi.
Listeleme, halihazırda bir ekonomik krizin ortasında olan Türkiye'ye yeni bir darbe oldu. Para birimi lira, faiz oranlarındaki sert düşüşün ardından Perşembe günü ABD doları karşısında rekor düşük seviyeye geriledi.
Kuzey Kore ve İran, FATF'nin yüksek riskli kara listesindeki tek iki ülke olmaya devam ediyor. Bu atama, bu ülkelerle uluslararası finansal işlemlerin yakından incelendiği ve bu ülkelerle iş yapmayı pahalı ve karmaşık hale getirdiği anlamına geliyor. Uluslararası alacaklılar, kara listeye alınmış ülkelere kredi vermeyi de kısıtlayabilir.
Bu haber "https://apnews.com" adresinden alınmıştır.