"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5467 %0.18
36,0147 %-0.62
3.406.582 %0.469
3.005,46 1,47
Ara
İşçi Haber Ekonomi Türkiye, kadın buluşçuların artış hızında dördüncü

Türkiye, kadın buluşçuların artış hızında dördüncü

- Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut: - "Kadın mucitler özellikle, biyoteknoloji, ilaç, organik kimya, biyolojik malzemeler gibi alanlara yönlendi. Bu sektörlere yönelik geliştirilen ürünlerin yüzde 30’unda kadınların imzası var"

İSTANBUL (AA) - Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, reel sektörde kadın ağırlığının her geçen gün artış gösterdiğini belirterek, "Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) 2022’de yayınlanan verilerinde bir önceki seneye göre kadın buluşçuların artış hızının başında İspanya, sonrasında Çin ve Güney Kore gelirken, Türkiye ise dördüncü sırada yer alıyor." ifadelerini kullandı.

Adres Patent'ten yapılan açıklamaya göre, birçok ürünün ticarileşmesinde önemli bir yere sahip olan kadın buluşçular, katma değerli üretimlerde de kendisini gösteriyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, WIPO verilerinde özellikle Uluslararası Patent (PCT) başvurularının yer aldığı kısımda toplam başvurular içerisinde kadın buluşçuların oranının 2006’da yüzde 16,5 olduğunu hatırlattı.

Yıllar geçtikçe bu oranın kademeli artış gösterdiğinin altını çizen Akbulut, "2021 PCT başvurularını ele aldığımızda kadın mucitlerin oranı yüzde 35’e ulaştı. 2020’de bir önceki yılı göre ülkeler özelinde yapılan kadın buluşçuların gerçekleştirdiği başvurularda artış hızı oranı olarak İspanya başı çekti. Sonrasında Çin ve Güney Kore gelirken, Türkiye ise dördüncü sırada yer alıyor. Türkiye’yi Fransa, Amerika, İsrail takip ediyor." ifadelerini kullandı.

Akbulut, verilerde kadın mucitlerin başvurularının yüzde 17’sinin bireysel, yüzde 24’ünün kamu araştırma kuruluşları, yüzde 23’ünün üniversiteler, yüzde 16’sının çalıştıkları iş yeri aracılığı ile yapıldığını belirtti.

- Biyoteknoloji ve organik kimyada yapılan başvuruların yüzde 60’ı kadınlardan

Adres Patent Genel Müdürü Akbulut, birçok kurumun kadın buluşçuların sayısının artırılması yönünde çalışmalar yaptığını belirtti.

Geçen yaz WIPO kadın buluşçuların sayısının arttırılması için "Kadınları Teşvik Etme Kalkınma Gündemi Projesi"nin çalıştayını gerçekleştirdiğini hatırlatan Akbulut, bu proje sayesinde belirlenen ülkelerden özellikle Umman, Pakistan ve Uganda’da kadın mucitlerin patent sistemi konusundaki farkındalıklarının arttırılmasının amaçlandığını ifade etti. Bu tarz çalışmaların Türkiye’de yaygınlaştırılması gerektiğinin altını çizen Akbulut, reel sektördeki oyuncularla, sivil toplum kuruluşlarına büyük görevler düştüğünü bildirdi.

Kadın mucitlerin özellikle, biyoteknoloji, ilaç, organik kimya, biyolojik malzemeler gibi alanlara yönlendiğini aktaran Akbulut, "Bu sektörlere yönelik geliştirilen ürünlerin yüzde 30’unda kadınların imzası var. Ayrıca biyoteknoloji, ilaç ve organik kimya alanlarındaki yapılan patent başvurularının yüzde 60 kadınlardan oluşuyor." ifadelerini kullandı.



Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *