"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2551 %0.1
37,1232 %0.27
2.300.416 %-1.889
3.015,29 0,77
Ara
İşçi Haber Ekonomi Türkiye'nin ekonomik dönüşümü: Bakan Şimşek’ten kritik mesajlar

Türkiye'nin ekonomik dönüşümü: Bakan Şimşek’ten kritik mesajlar

Bakan Şimşek, "Enflasyon bu sene mayıs ayında yüzde 75'le zirveyi buldu. Ağustos ayı itibarıyla enflasyon yüzde 52'ye düştü. Önümüzdeki aylarda kalıcı şekilde düşmeye devam edecek. Yani enflasyonda kalıcı, belirgin bir düşüşün içindeyiz." dedi.

Karabük'te gerçekleştirilen "STK ve İş Dünyası Buluşması" programında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin büyüme temellerini güçlendirmek için Orta Vadeli Program (OVP) ile hedeflerini belirlediklerini vurguladı. Bakan Şimşek, bazı yorumcuların "büyüme yavaşlıyor" iddialarına yanıt vererek, bunun geçici bir yavaşlama olduğunu ifade etti. Yüksek ve sürdürülebilir büyümenin temellerini attıklarını belirten Şimşek, enflasyonun bu yıl mayıs ayında yüzde 75 ile zirve yaptığını, ağustos itibarıyla ise yüzde 52'ye düştüğünü ve bu düşüşün devam edeceğini açıkladı.

SÜRDÜRÜLEBİLİR CARİ AÇIK HEDEFİ

Merkez Bankası'nın tahmin bandına değinen Şimşek, bu yıl enflasyonun muhtemelen bandın üst kısmına yaklaşacağını, gelecek yıl ise orta noktaya inmesini öngördüklerini belirtti. Bütçe disiplinine de vurgu yapan Şimşek, bütçe açığını önümüzdeki yıllarda azaltmayı hedeflediklerini açıkladı. Cari açığın milli gelire oranının bu yıl yüzde 1.7’ye düşmesini beklediklerini, sürdürülebilir seviyelerde sorun öngörmediklerini vurguladı.

REZERV ARTISI VE KKM'DEN ÇIKIŞ

Rezervler konusunu ele alan Bakan Şimşek, brüt rezervin geçen yıl 98.5 milyar dolardan 156 milyar dolara yükseldiğini belirtti. Swap hariç net rezervlerin 30 milyar dolar civarında olduğunu ifade eden Şimşek, kur korumalı mevduatta önemli bir düşüş yaşandığını, Türk lirasının toplam mevduat içindeki payının yüzde 53'e çıktığını belirtti.

YATIRIM YAPILABİLİR SEVİYE HEDEFİ

Şimşek, Türkiye'yi tekrar yatırım yapılabilir seviyeye çıkartma kararlılıklarını dile getirerek, enflasyonu tek haneye düşürmeyi başarmak için çaba sarf ettiklerini kaydetti. OVP’nin enflasyonu kalıcı şekilde aşağı çekecek bir program olduğunu vurguladı.

YEŞİL VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM

Yeşil ve dijital dönüşüm konularına da değinen Şimşek, bu alanların Türkiye’nin verimliliğini ve rekabet gücünü artıracağına dikkat çekti. Yüksek teknoloji gerektiren 30 ürün belirlediklerini ve bu alanlarda devlet desteklerinin artacağını duyurdu.

ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ VE YAPAY ZEKA HAZIRLIĞI

Enerji alanında yapılan yatırımların önemine vurgu yapan Şimşek, sürdürülebilirliğin artık bir gereklilik olduğunu belirtti. Yapay zeka alanındaki gelişmelere hazırlıklı olunması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Bakan Şimşek, program kapsamında AK Parti İl Başkanlığı, Belediye ve Valiliği ziyaret etti. Yanında Vali Mustafa Yavuz, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Zekeriya Kaya ve diğer protokol üyeleri yer aldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *