Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından Elazığ'da yapılan inceleme ve saha çalışmalarında Türkiye'nin en büyük maden rezervi bulundu. Yapılan incelemelere göre, bulunan maden rezervlerinin piyasa değerinin miyarlarca dolar olduğu açıklandı.
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, yaklaşık bir yıldır, Elazığ'da yeni maden rezervlerini bulmak için saha çalışmaları yapıyor. Yapılan araştırmalar sonucunda, Türkiye'ye çok büyük katkı sağlayacak maden rezervlerine ulaşıldı. Rezervler, Maden ilçesi Sağrılı köyü Kısabekir ve Seterli bölgelerinde bulundu.
''Bu saha, cumhuriyet tarihinin en büyük bakır rezervi sahasıdır''
Madende yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan ilçe sakinlerinden Ramazan Sekmen,
“Özel işletmeler sadece üstte kalan pasaları alarak maden rezervlerini aramayarak ilçemizi tarihe gömdüler ama tam ilçemiz bitme noktasına gelince Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü ve Türkiye Petrolleri'nin bir yıl boyunca yaptığı araştırmalar sonucunda Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük bakır maden rezervi bulundu. Bu da bizi ve ilçemizi çok mutlu etti. Şu ana kadar bu saha Cumhuriyet tarihinde bulunan en büyük bakır rezervi sahası bu. Bulunan maden rezervlerinin ülkemize katkısı çok olacaktır. 20-30 milyar dolar rezervden bahsediliyor. Bu otomatikman Türkiye'nin cari dış borcuna katkıda bulunmaktadır” dedi.
Bulunan rezervler için mutlu olduğunu belirten Murat Demir, "Tabi ki ülkemiz ve memleketimiz adına gurur verici bir durum. Bulunan maden sadece sırf bakır değil. Bu bölge yıllardır bakır sektöründe en gözde yerlerden biri. İstihdam potansiyeli artar. İnşallah tez zamanda faaliyete girer" açıklamasında bulundu.
Bakır madeni
Bakır, dünyanın hemen hemen tüm bölgelerinde bulunması nedeniyle geniş ölçüde üretiminin yapılabilmesi, elektriği diğer bütün metaller içinde gümüşten sonra en iyi ileten metal olması ve endüstriyel önemi yüksek olan pirinç, bronz gibi alaşımlar yapması gibi nedenlerden ötürü geniş bir kullanım alanına sahiptir. Simyacılar tarafından element Venüs simgesi ile gösterilmiştir.
Bakırın kullanım alanları ise çok geniştir. Bakır; kimya, kuyumculuk, inşaat sanayisi, elektrik ve elektronik sanayisi, boya sanayisi, ulaşım sanayisi alanlarında kullanılır.