1913 yılında Adapazarı İslam Ticaret Bankası adı ile Türkiye’de özel sektör tarafından kurulan ve 2001 yılında faaliyetlerini bitiren Türk Ticaret Bankası geri dönüş hazırlığına çoktan başladı. Bankanın 6 ay içinde yeniden faaliyete geçmesi bekleniyor.
Türkiye’nin kapanan dev bankası olan Türk Ticaret Bankası (TTB), 1913 yılında Adapazarı İslam Ticaret Bankası adıyla Türkiye’de özel sektör tarafından kuruldu. Ancak 2001 yılında faaliyetlerine son verdi. Şu anda ise geri dönüş hazırlıkları yapıyor ve 6 ay içinde yeniden faaliyete geçmeyi planlıyor.
Bahsi geçen banka, Türkiye’nin ilk özel sektör tarafından kurulan bankası unvanını kazandı. 1937 yılında adını Türk Ticaret Bankası olarak değiştirdi ve merkezini 1952 yılında İstanbul’a taşıdı.
1990’lı yılların başında 400’den fazla şubesi ve 8 binin üzerinde çalışanı bulunan banka, 1997 yılında finansal kriz sebebiyle Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredildi. 1998 yılında satışa çıkarıldı, ancak sonrasında ihale iptal edildi. 2001 yılında ise bankacılık faaliyetleri tamamen bitti.
ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAYACAK
Kasım 2021’de yeniden faaliyet izni alan Türk Ticaret Bankası, Nisan 2023’te ihaleyi İhracatı Geliştirme A.Ş. kazandı. Yeni dönemde Türk Ticaret Bankası, ihracata ve ihracatçılara odaklanarak uzmanlaşmış bir bankacı olarak yoluna devam etmeyi hedefliyor. Bu gelişmenin, ülke ekonomisine katkı sağlayacağı düşünülüyor.
2023 yılında yayınlanan faaliyet raporuna göre bankanın ödenmiş sermayesi 109 milyon 249 bin TL. Varlıkları 255.628 TL ve bunun 234.029 TL'lik kısmı yurtiçi bankalarda vadeli mevduatta değerlendiriliyor.
Bankacılık kulislerinden yeni yönetimin bankanın stratejisini belirlemeye yoğunlaştığı bilgisi geliyor. Bankanın 6 ay içinde faaliyetlerine başlaması planlanıyor. Yeni web sitesinde Korkmaz Yiğit'ten bahsedilmemesi ise dikkat çekici bir nokta.
TÜRK TİCARET BANKASININ YENİ YÖNETİM KURULU
Yusuf Balcı (Başkan)
Özgür Volkan Ağar (Başkan Yardımcısı)
Mustafa Gültepe (Başkan Yardımcısı)
Kasım Akdeniz (Genel Müdür)
Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin
Dr. Ömer Kalav