"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2551 %0.1
37,1232 %0.27
2.300.416 %-1.889
3.015,29 0,77
Ara
İşçi Haber Ekonomi Türkiye’nin kredi notu artıyor: Faiz indirimi ne zaman gelecek?

Türkiye’nin kredi notu artıyor: Faiz indirimi ne zaman gelecek?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Erich Arispe Morales, Merkez Bankası’nın para politikasında sıkı duruşun devam etmesini beklediklerini ve 2024'ün ilk çeyreğinde faiz indirimine geçilebileceğini öngördüklerini belirtti.

Türkiye’nin kredi notunun “B+”dan “BB-”ye yükselmesi ve not görünümünün durağana çevrilmesinin ardından düzenlenen "Türkiye: Politikanın Yeniden Dengelenmesi Sürecinde İlerleme ve Zorluklar" başlıklı webinarda konuşan Morales, dış kırılganlıkların azalmasının bu not artışında önemli rol oynadığını vurguladı.

Morales, yüksek enflasyonun Türkiye’nin en büyük politika zorluğu olmaya devam ettiğini ve ekonominin yavaşlamaya başladığını ifade ederek, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın para politikasında sıkı duruşun süreceğini ve 2024'ün ilk çeyreğinde politika faizinde indirime gidilebileceğini düşünüyoruz. Türkiye ekonomisi, yukarı yönlü sürprizler barındırsa da, para politikasında erken gevşeme riskleri mevcut," diye ekledi. Ayrıca, Türkiye'nin ekonomi politikasına siyasi desteğin süreceğini öngördüklerini de belirtti.

Fitch Ratings, Türkiye ekonomisinin bu yıl %3,5 büyümesini beklerken, 2024'te bu oranın %2,8'e gerileyeceğini öngörüyor. Morales, kredibilitenin yeniden kazanılmasının, dış finansman ihtiyacındaki azalma ve uygulanan reformların Türkiye'nin kredi notuna pozitif yansıdığını ifade etti. Ancak, erken gevşeme ve rezervlerdeki bozulmaların kredi notunu olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulundu.

Fitch Ratings Bankalar Direktörü Ahmet Emre Kılınç da Türk bankalarının karlılık görünümünün, yüksek fonlama maliyetleri ve enflasyonist baskılar nedeniyle baskı altında olduğunu belirterek, bankaların yabancı para likiditesinin kısa vadeli dış borcu karşılamaya yeterli olduğunu vurguladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *