"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2452 %-0.05
37,0288 %0.06
2.300.806 %-0.626
3.031,46 0,12
Ara
İşçi Haber Ekonomi TZOB Genel Başkanı Bayraktar'dan Edirne'deki üreticiler için "kuraklık" desteği çağrısı

TZOB Genel Başkanı Bayraktar'dan Edirne'deki üreticiler için "kuraklık" desteği çağrısı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Edirne'deki üreticiler için "kuraklık" desteği istedi.

Bayraktar, Büyükdöllük köyünde düzenlenen ayçiçeği hasat şenliğinde, 100 çiftçinin traktörleriyle destek verdiği konvoya kendi traktörüyle katıldı.

Konuşmasında, Trakya bölgesinde son iki yıldır kuraklığın etkili olduğunu belirten Bayraktar, bu yıl da ayçiçeği üreticisinin beklenen yağışı alamadığını söyledi. Yaz aylarında sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini, Haziran'ın son 53 yılın en sıcak Haziran ayı olduğunu vurgulayan Bayraktar, artan sıcaklıkların çoğu üründe olduğu gibi ayçiçeğinde de verimde azalmaya yol açtığını ifade etti.

Kuraklık nedeniyle üreticilerin ayçiçeğinde bekledikleri verimi elde edemediklerini belirten Bayraktar, bazı düşük verimli arazilerin nadasa bırakıldığını aktardı. Edirne ilinin Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ortalama ayçiçeği veriminin 200 kilogram olduğunu, ancak bu yıl üreticilerin dekardan ortalama 100 ila 150 kilogram aldığını söyledi. Verimde yüzde 25 ila 50 oranında bir azalma yaşandığını ve bu durumun üreticinin gelirini de düşürdüğünü ekledi. Kuraklık nedeniyle gelir kaybını telafi edebilmek için hükümetten kuraklık desteği beklediklerini vurguladı.

A A 20240901 35539316 35539311 T Z O B G E N E L B A S K A N I B A Y R A K T A R E D I R N E D E K I U R E T I C I L E R I C I N K U R A K L I K D E S T E G I I S T E D I

Üreticilerin neredeyse tüm bankalara borçlu olduğunu ve üretimden uzaklaşmamaları için kuraklık desteğinin şart olduğunu savunan Bayraktar, Trakya Birlik'in ayçiçeği ön alım fiyatını artırarak üreticiyi koruması gerektiğini de belirtti.

Tüketicilerin yüksek fiyattan ayçiçeği yağı satın almak zorunda kaldığını dile getiren Bayraktar, ayçiçeği yağı fiyatlarının düşmesi için üretimin ve desteğin artırılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, hayvansal ürünlerin girdi fiyatlarının artmasına rağmen et ve süt fiyatlarının aynı oranda artmadığını, bu yüzden üreticilerin üretimden çekildiğini belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e seslenerek, "Süt, et, meyve, sebze, hububat, ayçiçeği, çeltik, mısır, pamuk ve diğer ürünlerin fiyatlarını baskılayarak enflasyonu önleyemezsiniz. Bu yöntemle, gıda fiyatlarını daha da artırabilir ve tüketicilerin bu ürünlere ulaşmasını zorlaştırabilirsiniz," şeklinde uyarıda bulundu.

Bayraktar, konuşmasının ardından biçerdöverle ayçiçeği hasadı yaptı. Etkinlikte CHP İl Başkanı Harika Taybıllı, Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, ilçelerin oda ve borsa başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve üreticiler de yer aldı.

A A 20240901 35539316 35539314 T Z O B G E N E L B A S K A N I B A Y R A K T A R E D I R N E D E K I U R E T I C I L E R I C I N K U R A K L I K D E S T E G I I S T E D I

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *