"Haberin İşçisi"
İstanbul
Hafif yağmur
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9384 %-0.03
41,0029 %-0.16
3.820,20 % 0,23
3.200.194 %1.472
İşçi Haber Ekonomi UTTS'te önemli değişiklik: LPG’li araçlara ek süre, sıfır araçlara muafiyet!

UTTS'te önemli değişiklik: LPG’li araçlara ek süre, sıfır araçlara muafiyet!

29 Mart 2025’te yapılan Tebliğ değişikliği ile 1 Temmuz 2025’ten sonra piyasaya sürülecek bireysel araçlar için Taşıt Tanıma Birimi (TTB) taktırma zorunluluğu kaldırıldı. Mevcut taşıtlara yönelik yükümlülükler ise devam ediyor. Ayrıca LPG’li araçlar için TTB ve akaryakıt istasyonlarındaki LPG adalarına Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) kurulumu süresi 31 Aralık 2025’e kadar uzatıldı.

Okunma Süresi: 2 dk

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), akaryakıt satışlarının dijital ortamda kaydedilmesi amacıyla geliştirilen bir sistemdir. Bu sistem, sektördeki şeffaflığı artırmayı ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmeyi hedeflemektedir. Uygulama çerçevesinde, taşıtlara TTB montajları ve akaryakıt istasyonlarına donanım montajları hızla devam etmektedir.

Kiralama yoluyla edinilen, işletmeye dahil olan veya iş amaçlı kullanılan taşıtlar, 30 Nisan 2025 tarihine kadar UTTS sistemine kaydolarak TTB montajlarını tamamlamak zorundadır. Akaryakıt dağıtım şirketlerinin TTS programlarına kayıtlı taşıtlar için bu süre 1 Temmuz 2025’e kadar uzatılmıştır.

LPG’li Araçlar İçin Yeni Düzenleme 

Tüm mükellefler, utts.gov.tr üzerinden gerekli işlemleri tamamlayarak Türkiye genelindeki yetkilendirilmiş montaj firmalarından kendilerine uygun olan montaj noktasını seçip 30 Nisan 2025’e kadar TTB montajlarını bitirmelidir. Sistem sayesinde yakıt alımları sırasında plaka bilgileri otomatik olarak kaydedilecek, usulsüz belge düzenlemesi engellenecek ve vergi kayıplarının önüne geçilecektir.

UTTS kapsamında düzenlenmeyen belgeler, Vergi Usul Kanunu’na göre geçersiz sayılacaktır. Belirtilen süre içinde sisteme kaydolmayan vergi mükellefleri, akaryakıt harcamalarını gider olarak gösteremeyecektir. Bu durum, işletmeler için ciddi vergi kayıplarına yol açabilir.

29 Mart 2025’te yapılan Tebliğ değişikliğiyle, LPG’li araçlar için TTB montajı ve akaryakıt istasyonlarındaki LPG adalarına Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) kurulum süresi 31 Aralık 2025’e kadar uzatılmıştır. Bu değişiklik, sektördeki dijital dönüşüm sürecini hızlandırmayı amaçlamaktadır.

UTTS kapsamında montaj ve aktivasyonu tamamlanmış araç sayısı 1.3 milyonu geçmiştir. Taşıt sahipleri, utts.gov.tr üzerinden kayıt ve ödeme işlemlerini tamamlayarak sistemin avantajlarından faydalanabilir. Ayrıca, vatandaşlara sahte internet sitelerine itibar etmemeleri ve işlemlerini yalnızca resmi site üzerinden yapmaları konusunda uyarılar yapılmaktadır.