"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5087 %0.13
36,4694 %0.3
3.362.972 %2.933
2.956,78 0,74
Ara
İşçi Haber Ekonomi Yoğun vergi denetimleri başlıyor! Sosyal medya gelirleri de sorulacak

Yoğun vergi denetimleri başlıyor! Sosyal medya gelirleri de sorulacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Vergi Denetim Kurulu’nun büyük şirketlere yönelik kapsamlı bir denetim programı hazırladığını duyurarak, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede adaletin sağlanacağını vurguladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Vergi Denetim Kurulu’nun (VDK) büyük şirketlere yönelik kapsamlı bir denetim programı hazırladığını duyurdu. Şimşek, "Vergide adalet ve etkinlik ilkesi doğrultusunda sahada büyük şirketlerle ilgili çalışmalarımızı kesintisiz sürdürüyoruz. Dürüst mükelleflerimizin yanında yer alırken, yüksek kazanç sağlayan fakat düşük vergi ödeyen mükelleflerin takibini de ihmal etmiyoruz," dedi.

Bakan, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında atılacak yeni adımları değerlendirdi. VDK Başkanlığı’na bağlı ekiplerin, yurt genelinde büyük şirketlere yönelik yoğun bir denetim programı hazırladığını belirtti. İlk aşamada yaklaşık 500 vergi müfettişinin katılımıyla, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Konya dahil 31 ilde denetimlerin başlayacağını ve ilerleyen dönemde bu uygulamanın ülke genelinde yaygınlaşacağını ifade etti.

SOSYAL MEDYA GELİRLERİNİN BEYAN EDİLMEMESİ DE SORULACAK

Şimşek, risk analizi çalışmalarının yüz binlerce mükellefi kapsadığını ve makine öğrenmesi tekniklerinin de kullanılacağını söyledi. Riskli görülen 3 bin 400 büyük şirketin izaha davet edileceğini belirten Şimşek, mükelleflerin izah etmesi gereken konular arasında enflasyon düzeltmesi, kayıt dışı hasılat, banka hesapları üzerinden yapılan tahsilatlar ve sosyal medya gelirlerinin beyan edilmemesi gibi hususların bulunduğunu vurguladı. Yapılan hesaplamalara göre, bu şirketlerin belirli dönemler için 23 milyar liralık vergi matrahını eksik beyan ettiği tespit edildi.

Bakan, izaha davet edilen mükelleflerin, belirtilen matrah üzerinden hesaplanacak milyarlarca lira verginin kamuya geri kazandırılmasının beklendiğini ifade etti. İzahları yeterli bulunan mükelleflerin vergi inceleme süreçlerinden muaf olacağını, ancak izah vermeyenler veya izahları yetersiz görülenlerin incelemeye sevk edileceğini aktardı.

Şimşek, "Vergide adalet ve etkinlik ilkemizle büyük şirketlere yönelik denetimlerimizi sürdürüyoruz. Kayıt dışılıkla mücadele ederek, vergide adaleti sağlarken, dürüst mükellefleri de rekabet eşitsizliğine karşı korumaya devam edeceğiz," dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *