Seçimlerden önce EYT düzenlmesi Resmi Gazete'de yayımlandı ve milyonlarca vatandaş maaşlarına kavuştu. Bu gelişmelerin ardından EPT, prim, yaş indirimi, staj ve çıraklık hakkında detaylar merak konusu haline geldi.  Bu bağlamda son daika yaş gelişmeleri yakından takip ediliyor. 

EMEKLİLİĞİ UCU UCUNA KAÇIRANLARA MÜJDE

EYT yasasıyla beraber milyonlarca vatandaş emeklilik hakkı elde etti. Ancak 8 Eylül 1999 sonrası sigortalı olmuş vatandaşlar EYT'liye göre 17 yıl daha geç emekli olabiliyor. 

9 Eylül 1999 sonrası sigortalı olan kadınlarda 58 erkeklerde ise 60 yaşında ve 7 bin primle emekli olabiliyor. 2008 sonrasında ise prim gün sayısı 7200'e erkeklerde yaş şartı ise 61'e çıkıyor. 

Bu bağlamda 9 Eylük 1999 sonrası sigortalı olanlar için de kademeli yaş indirimi olacak.

Levent Atasoy: Ücretli öğretmenler adı altında ucuz işçi çalıştırılıyor Levent Atasoy: Ücretli öğretmenler adı altında ucuz işçi çalıştırılıyor

YAŞ ŞARTI ESNETİLEBİLİR

EYT düzenlemesinden yararlanamayanlar için kademeli emeklilik söz konusu. 60 olan yaş şartının geriye doğru kadedmeli olarak çekilmesi söz konusu olabilece. Burada prim ve yıl kriteri baz alınacak. 

2 KRİTER ÖNE ÇIKIYOR

İşe ilk girilen tarihe göre iki kriter ön plana çıkıyor. İlk olarak 8 Eylül 1999 sonrasında sigortalı olan birisi için prim şartının tamamlanması gerekiyor. 

Burada 2008'e kadar olan sürede 7 bin gün prim ödeyerek çalışmak gerekecek. İkinci kriter olarak düşünülebilecek şart ise yıl şartıdır. 

EYT sonrası için yıl şartı yok. Ancak kademeli yaş indiriminde bir yıl şartı konulabilir. Bu yine kadınlarda 20 erkeklerde 25 olabilir. Bu kriterlerin her ikisi de kullanılabileceği gibi bir tanesi de seçilebilir.  (KAYNAK:TAKVİM)