"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
18°
34,2867 %-0.01
37,1013 %0.24
2.310.279 %0.43
3.000,66 0,26
Ara
İşçi Haber Eskişehir Sokakta canlı yayında terör estirdi: Eskişehir'deki saldırının korkunç detayları

Sokakta canlı yayında terör estirdi: Eskişehir'deki saldırının korkunç detayları

Eskişehir'de 18 yaşındaki A.K., çelik yelek, maske, balta ve bıçakla sokağa çıkarak rastgele insanlara saldırdı ve bu korkunç anları canlı olarak yayınladı.

Eskişehir'de 18 yaşındaki A.K., çelik yelek, maske, balta ve bıçakla sokağa çıkarak rastgele insanlara saldırdı ve bu korkunç anları canlı olarak yayınladı. Olayla ilgili olarak yayın yasağı getirildi.

Eskişehir 3. Sulh Ceza Hakimliğinin 13.08.2024 tarihli ve 2024/4049 D. İş sayılı kararında "Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 13/08/2024 tarih ve 2024/38001 soruşturma sayılı yazısı ile; 12/08/2024 günü saat 18:20 sıralarında Eskişehir ili Tepebaşı ilçesi Uluönder Tramvay durağı Uluönder Camii önünde oturmakta olan müştekiler Cemal Altıntas, Metin Korkmaz, Nasit Özyürek, Teyfik Arslan ve Cumali Özemek ‘in yanlarına kafasında kask, yüzünde maske, üzerinde hücum yeleği ve elinde bıçak ile gelen şüpheli Arda Küçükyetim'in müştekilere doğru bıçağı rastgele savurduğu, müştekilerin çeşitli yerlerinden yaralandıkları, müştekilerden Teyfik Arslan ve Cumali Özemek'in hayati tehlike geçirecek şekilde yaralandıkları, şüphelinin olay yerinde polis memurlarınca yakalandığı, olayla ilgili olarak yürütülen soruşturma kapsamında;  Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılıgının 2024/38001 Soruşturma sayılı evrakı ile ilgili olarak soruşturma tamamlanıncaya kadar Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 13 ve 28’nci maddeleri ile 5187 sayılı Basın Kanunu’nun, 3/2’nci maddesi uyarınca kamuoyunun bilgilendirilmesine ilişkin haber özelliği taşıyan ana baslıklar dışında; soruşturma ile ilgili tüm yazılı ve görsel basında, medyada, her türlü haber ve yayının, görsel ve yazılı radyo/gazete, internet sitesi ve sair haber kuruluşlarında haber röportaj, program, eleştiri ve benzeri isimler ile olayın yayımlanması ve soruşturmanın seyrini etkileyecek şekilde olayın haber yapılmasının önlenmesi için soruşturma tamamlanıncaya kadar yayın yasağı uygulanmasına karar verilmiştir." ifadelerine yer verildi.

NE OLMUŞTU?

Uluönder Mahallesi Rauf Orbay Caddesi'ndeki Şehit Rüstem Demirbaş Parkı'nda bulunan çay bahçesine kafasında kask, belinde balta, yüzünde maske ve üzerinde hücum yeleğiyle gelen A. K.(18), çay bahçesinde oturan 5 kişiyi bıçakladı. Olayın ardından kaçmak isteyen A. K. polis ekiplerince yakalanarak etkisiz hale getirildi.

İhbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri 5 yaralıyı, Eskişehir Şehir Hastanesi'ne kaldırdı. Yaralılardan ikisinin hayati tehlikesinin bulunduğu öğrenildi.

Olayı oynadığı bilgisayar oyununun etkisinde kalarak gerçekleştirdiği iddia edilen A. K. ekiplerce gözaltına alındı.

Yunus Emre Devlet Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçirilen A. K., çelik yelek giydirilerek adliyeye sevk edildi. Sevk sırasında Eskişehir Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet ekipleri geniş güvenlik tedbiri alırken, şüpheli A. K.’yı adliyeye Özel Harekat ve Asayiş Şubesi ekipleri götürdü. 

Saldırgan çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

BAKAN GÖKTAŞ AÇIKLAMA YAPTI

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Eskişehir’deki saldırıya ilişkin açıklamalarda bulundu. Göktaş, “Psikososyal destek ekiplerimiz, hem yaralı vatandaşlarımıza hem de ailelerine gerekli desteği sunuyor. Dijital bağımlılıkla mücadele kararlılığımız devam edecek” dedi.

Bakan Göktaş’ın açıklamaları şu şekilde:

“Dün Eskişehir’de bir gencin savaş oyunlarının etkisiyle kesici aletlerle sokakta vatandaşlarımıza saldırması sonucu beş kişi yaralandı. Öncelikle yaralılara acil şifalar diliyorum. Psikososyal destek ekiplerimiz, hem yaralı vatandaşlarımıza hem de ailelerine gerekli desteği sağlıyor. Tüm tedavi süreçleri yakından izleniyor. Bu olay, dijital ve oyun bağımlılığının gençlerimizin sağlığını ne denli olumsuz etkilediğinin somut bir örneğidir. Oyunların olumsuz etkileriyle daha önce de karşılaştık. Bu olay, bağımlılığın ciddiyetini ve aciliyetini bir kez daha gözler önüne serdi. Ailelerden de bu konuyla ilgili mesajlar alıyoruz. Mayıs ayında kamuoyuna sunduğumuz Aile Eylem Planı’mızda dijital bağımlılıkla mücadeleye büyük önem vermiştik ve bu konuda kararlılığımızı sürdüreceğiz.”

SOSYAL MEDYADA "EKİPMANLARIM" DİYE PAYLAŞMIŞ

A.K.’nın üzerinde yapılan incelemede iki bıçak ve bir balta bulundu. Bıçaklardan birinin üzerinde gamalı haç simgesi yer alıyor. Ayrıca, A.K.’nın sosyal medya hesabında bu saldırı aletlerini “Ekipmanlarım” şeklinde paylaştığı tespit edildi.

Balta ve Bıçakla Çıktı, Önüne Gelene Saldırdı! Her şeyi Önceden Planlamış... Eskişehir'deki Saldırıda Korkunç 'Manifesto' - Resim : 4

OLAY YERİNDE ÜSTÜNÜ DEĞİŞTİRMİŞ

A.K.'nın olay yerinde üstünü değiştirdiği öğrenildi. Tanık Yakup Taşçı, “Genç bir çocuğun giyinişini gördüm. Evden ona baktım ve motosiklete binecek bir kişi olduğunu düşündüm. Kaskını taktıktan sonra yürüyüp gitti. Yanında getirdiği eşyaları burada bıraktı; siyah bir poşet vardı. Daha sonra polise haber verdim ve polis poşeti aldı. Torbalardan bazı şeyler çıkardığını ve giydiğini gördüm. Yaşlı insanlara saldırmış” dedi.

SALDIRIYI ÇOCUKLUĞUNUN GEÇTİĞİ MAHALLEDE YAPMIŞ

Saldırgan Arda K.’nin 3 yıl önce Uluönder Mahallesi’nde yaşadığını belirten Uluönder Mahalle Muhtarı Hasan Güler, “Kendisi bizim mahallemizde oturuyordu ve sonra Çamlıca Mahallesi’ne taşındılar. Çocukluğunu bilmiyorum ama ailesi fabrikada çalışan mütevazı bir çift. Ailenin iki çocuğundan biri. İnternetten okuduğuma göre, çocuk anneanne ve dede tarafından büyütülmüş. Aile ilgileniyordu ama bu konuda kesin bir bilgiye sahip değiliz. İçine kapanık bir kişiydi. Olayı gerçekleştiren kişinin burada tanıdığı olabilir çünkü çocukluğu burada geçti. Olayda çay bahçesindeki yaşlıları hedef almış” ifadelerini kullandı.

16 SAYFALIK MANİFESTO YAYINLAMIŞ

18 yaşındaki Nazi sempatizanı Arda K.’nın, saldırı öncesinde Telegram kanalında yayımladığı 16 sayfalık manifestoda dehşet verici ifadeler yer aldı. Manifesto, saldırganın insanları “böcek” olarak gördüğünü ve "Bu tamamen bir Lonewolf saldırısıdır. Umarım bunlarla yeterince böcek temizleyebilirim" şeklindeki sözleri dikkat çekti. İşte manifestodan bazı maddeler:

"1. Olanlardan kimseye bahsetme. Kendini izole et.

2. Diğer temizleyicilerin manifestolarını oku.

3. Kendini 6-8 ay önceden mental olarak açıkla.

4. Saldırıyı yapmadan önce bu PDF'yi yaymayı unutma.

5. Öldürmeye ilk ailenden başla, sayıya göre 2-3 kolay öldürme.

6. Eğer tutuklanırsan kameralara bir trollface gibi sırıt. Böcek NPC'lerin b*ktan hayatlarında bir kez bile gülümseyemediği için sana sinir olacaklardır."

Arda K., 2011 yılında 77 kişinin ölümüne ve 242 kişinin yaralanmasına neden olan aşırı sağcı terörist Anders Behring Breivik için ise “aziz” ifadesini kullanmış. 

TKP BİNASINI HEDEF ALMAK İSTEMİŞ

Saldırganın, TKP binasını hedef almayı planladığı da ortaya çıktı. İşte planı:

"Soğuk bir duş alıp kıyafetlerimi giyiyorum. Ekipmanlarımı alıp saldırı alanına gidiyorum. Müsait bir yerde ekipmanlarımı giyip baltamı ve bıçağımı yeleğime takıyorum. Sonra önüme çıkan herkese saldırıyorum. Eski planımda TKP binasına saldırmak vardı fakat bu saldırıyı planladığımdan çok önce yapmak zorunda kaldım."

KARA GÜNEŞ DETAYI

Arda K.'nın kıyafetindeki Nazi amblemi dikkat çekti. 2019 yılında Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki saldırgan Brenton Tarrant’ın üzerinde de 'Kara Güneş' sembolü vardı. 

Kara Güneş, Nazi Almanyası’nın paramiliter örgütü Schutzstaffel (SS) tarafından kullanılan bir semboldür. Genellikle iki dikey olarak yerleştirilmiş ve köşeleri yukarıya doğru bakan iki “S” harfi şeklinde tasvir edilir. Sembol, Schutzstaffel'in (SS) baş harflerinden oluşur ve Heinrich Himmler tarafından tasarlanmıştır. Nazi döneminde SS-Sembolü, rejimin baskı ve uygulamalarını yansıtırken, günümüzde neo-Nazi gruplar tarafından kullanılan bir işaret haline gelmiştir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *