Konuya ilişkin Fitch Ratings tarafından rapor yayınlandı. Bankalar için yapılan uyarıda Fitch, "Merkez Bankası'nın, tüketici ve kredi kartı kredilerindeki büyümeyi soğutmak için hedeflenen banka düzenlemelerinin yardımıyla daha sıkı finansal koşullar uygulamasını bekliyoruz" diyerek tavsiyede bulundu.

"KREDİ KARTI KULLANIMI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ARTTI"

Fitch'in raporuna göre, teminatsız bireysel borç verme, alınan makroihtiyati önlemlere karşın Mayıs 2023 yerel seçimleri sonrası hızlı şekilde artış yaşadı. Ayrıca Merkez Bankası’nın tüketici kredileri ile kredi kartı borçlanmasını soğutmaya odaklı hedefli bankacılık düzenlemeleri ile birlikte daha sıkı finansal koşullar tesis etmeye devam edeceği görüşü yer alan raporda, bireysel kredi kartı kredilerinin 2023 yılında yüzde 162 oranında büyüyerek enflasyonun ve nominal kredi büyümesinin çok üzerinde gerçekleştiğinin altı çizildi.

Raporda, şu ifadeler yer aldı:

"Hızlı büyüme 1Ç24'te de devam etti (yüzde 19). Bireysel kredi kartları, 2022 sonunda yüzde 6,0 ve 2021 sonunda yüzde 4,3 olan bankacılık sektörü canlı kredilerinin 2023 sonunda yüzde 10,1'ini oluştururken, takipteki kredilerin yalnızca yüzde 8,1'ini oluşturdu. Hanehalkı, enflasyonist ortamda alışverişlerini öne çekmek ve taksitle ödeme yaparak satın alma maliyetlerini birkaç aya yaymak için kredi kartı kullanımını önemli ölçüde artırttı. Merkez Bankası'nın, tüketici ve kredi kartı kredilerindeki büyümeyi soğutmak için hedeflenen banka düzenlemelerinin yardımıyla daha sıkı finansal koşullar uygulamasını bekliyoruz"

Gram altın güne düşüşle başladı... İşte güncel fiyatı! Gram altın güne düşüşle başladı... İşte güncel fiyatı!