Depremlerin, yıkıma uğramış bölgelerde yaşayan insanlar üzerinde çok büyük ve uzun vadeli etkileri vardır. Bu etkinin engellilik ve rehabilitasyon üzerindeki yansımaları da göz ardı edilemeyecek kadar büyük olmaktadır. Yaşanan felaketin tramvatik yönü omurilik yaralanması, kafa travmaları, amputasyonlar gibi birçok problemi de beraberinde getirmektedir. Bunların tedavisi ve önlenmesi için de akıllara ilk olarak fizik tedavi programları ve fizyoterapistler geldiği ise bir gerçektir.

Travma rehabilitasyonu 3 yıl gibi uzun süren bir süreçtir.  Vatandaşlarımızın rehabilitasyonu ve topluma yeniden kazandırılmasında fizyoterapistlerin görevleri ve iş yükleri daha da artmıştır. 6 Şubat öncesi bile fizik tedavi randevuları aylar sonrasına verilmekteydi. Yetersiz  fizyoterapist sayısı kamuda artırılmalıdır. Böylelikle çoğu afetzedede erken fizyoterapi ile kalıcı özürler minimale indirebilir.

Geçtiğimiz aylarda ülkemizde korkunç bir deprem meydana geldi. Binlerce vatandaşımız göçük altında kalarak hayatını kaybetti. Ayrıyeten birçok vatandaşımız da ampute edilmesi gerekti.  Ancak depremzedelerimiz amputasyon öncesi ve sonrasında fizyoterapistlere erişememiştir. Güdük bakımı olmak üzere amputenin proteze uyumu gibi iyi bir rehabilitasyon sürecinden geçmektedir. Fizyoterapistlere çok fazla ihtiyaç olduğunu yaşanılan depremde gözler önüne sermektedir.  Bu konuyla alaka atama bekleyen fizyoterapistler Twitter'da etkinlik çalışması gerçekleştirecektirmeye devam ediyor.

detail-photo-fancybox-1

"Sağlıkçının adı yok, diploması var!" "Sağlıkçının adı yok, diploması var!"