Araştırmaya göre, muz, yulaf ve yoğurt tüketimi, tip 1 diyabete yatkın çocuklarda hastalığa yakalanma olasılığını artırırken, çilek ve yaban mersini gibi meyveler bu riski azaltıyor. Ayrıca, brokoli, karnabahar ve lahana gibi yeşil sebzelerin de koruyucu etki sağladığı belirtiliyor.
Araştırma, 5.674 genetik olarak diyabete yatkın Finli çocuğu doğumdan 6 yaşına kadar izleyerek beslenme alışkanlıklarını inceledi. 34 farklı gıda grubunun analiz edildiği çalışmada, muz, yulaf ve çavdar gibi besinlerin tip 1 diyabet riskini artırdığı tespit edildi. Araştırmanın yöneticisi Suvi Virtanen, bu bulguyu dikkat çekici buluyor çünkü tip 1 diyabet ve hastalık süreciyle ilişkilendirilen birçok gıda sağlıklı bir diyetin parçası olarak kabul ediliyor.
Öte yandan, çilek, yaban mersini, frambuaz, kuşburnu ve diğer meyvelerin, çocukları diyabet riskinden koruduğu ve bu bitki bileşenlerinin iltihabın oluşumunu önlediği ifade ediliyor. Ancak, bu bulgular Britanya'daki bir diğer araştırmanın sonuçlarıyla çelişiyor.
Diyabet Britanya grubunun araştırmasına göre, tip 1 diyabetin genetik ve henüz tam olarak anlaşılmayan diğer faktörlerin bir kombinasyonu nedeniyle geliştiği düşünülüyor. Yaşam tarzının bir rol oynadığını gösteren bir şey yok.
Başka bir araştırma, geç uyuma alışkanlığının tip 2 diyabet riskini artırdığını ortaya koyuyor. Hollanda’da yapılan çalışmada, geç saatlere kadar uyanık kalan bireylerin, diyabet, kanser, obezite ve kalp hastalığı riskinin yüzde 50 daha yüksek olduğu belirtiliyor.
Araştırmacılar, bu durumun geç uyumanın alkol, sigara tüketimi ve kötü beslenme ile ilişkili olup olmadığını henüz belirlemediklerini vurguluyor.