"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2389 %0.06
37,0507 %0.07
2.315.638 %0.45
3.019,66 0,91
Ara
İşçi Haber Galeriler Sağlık Duyunca çok şaşıracaksınız: O besinler çocuklarda diyabet riskini yükseltiyor!

Duyunca çok şaşıracaksınız: O besinler çocuklarda diyabet riskini yükseltiyor!

Finlandiya Sağlık ve Refah Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen yeni bir araştırma, çocuklarda diyabet riskini etkileyen besinleri ortaya koydu.

Duyunca çok şaşıracaksınız: O besinler çocuklarda diyabet riskini yükseltiyor! 1
Araştırma, 5.674 genetik olarak diyabete yatkın Finli çocuğu doğumdan 6 yaşına kadar izleyerek beslenme alışkanlıklarını inceledi. 34 farklı gıda grubunun analiz edildiği çalışmada, muz, yulaf ve çavdar gibi besinlerin tip 1 diyabet riskini artırdığı tespit edildi. Araştırmanın yöneticisi Suvi Virtanen, bu bulguyu dikkat çekici buluyor çünkü tip 1 diyabet ve hastalık süreciyle ilişkilendirilen birçok gıda sağlıklı bir diyetin parçası olarak kabul ediliyor.
Duyunca çok şaşıracaksınız: O besinler çocuklarda diyabet riskini yükseltiyor! 2
Öte yandan, çilek, yaban mersini, frambuaz, kuşburnu ve diğer meyvelerin, çocukları diyabet riskinden koruduğu ve bu bitki bileşenlerinin iltihabın oluşumunu önlediği ifade ediliyor. Ancak, bu bulgular Britanya'daki bir diğer araştırmanın sonuçlarıyla çelişiyor.
Duyunca çok şaşıracaksınız: O besinler çocuklarda diyabet riskini yükseltiyor! 3
Diyabet Britanya grubunun araştırmasına göre, tip 1 diyabetin genetik ve henüz tam olarak anlaşılmayan diğer faktörlerin bir kombinasyonu nedeniyle geliştiği düşünülüyor. Yaşam tarzının bir rol oynadığını gösteren bir şey yok.
Duyunca çok şaşıracaksınız: O besinler çocuklarda diyabet riskini yükseltiyor! 4
Başka bir araştırma, geç uyuma alışkanlığının tip 2 diyabet riskini artırdığını ortaya koyuyor. Hollanda’da yapılan çalışmada, geç saatlere kadar uyanık kalan bireylerin, diyabet, kanser, obezite ve kalp hastalığı riskinin yüzde 50 daha yüksek olduğu belirtiliyor.
Duyunca çok şaşıracaksınız: O besinler çocuklarda diyabet riskini yükseltiyor! 5
Araştırmacılar, bu durumun geç uyumanın alkol, sigara tüketimi ve kötü beslenme ile ilişkili olup olmadığını henüz belirlemediklerini vurguluyor.

Araştırmaya göre, muz, yulaf ve yoğurt tüketimi, tip 1 diyabete yatkın çocuklarda hastalığa yakalanma olasılığını artırırken, çilek ve yaban mersini gibi meyveler bu riski azaltıyor. Ayrıca, brokoli, karnabahar ve lahana gibi yeşil sebzelerin de koruyucu etki sağladığı belirtiliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *