"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5681 %-0.03
36,1957 %0.51
3.351.113 %-1.074
2.999,59 -0,20
Ara
İşçi Haber Genel AA'nın "20. Savaş Muhabirliği Eğitimi"ndeki zorlu maratonda sona yaklaşılıyor

AA'nın "20. Savaş Muhabirliği Eğitimi"ndeki zorlu maratonda sona yaklaşılıyor

- Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Başkanlığı'ndaki eğitimde, kursiyerlere kaçırılma ve rehin alınma durumunda yapılması gerekenler tatbikatla anlatıldı - Yarın sona erecek eğitim sonunda başarılı olan katılımcılar, uluslararası geçerliliği olan "Savaş Muhabirliği Sertifikası" alacak

ANKARA (AA) - Anadolu Ajansı (AA) ve Polis Akademisi iş birliğiyle savaş, afet ve olağanüstü hallerde görev yapacak operasyonel muhabirlerin yetiştirilmesi amacıyla düzenlenen "20. Dönem Savaş Muhabirliği Eğitimi"nin ikinci ve son haftası da zorlayıcı eğitimlerle geçti.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) destekleriyle yurt dışından katılan gazeteciler ve 20 medya mensubu, eğitimin ikinci haftasına Özel Harekat Başkanlığı'nın Gölbaşı'ndaki yerleşkesinde, silah ve kişisel güvenlik konularında bilgi alarak başladı.

Katılımcılar aynı günün akşam saatlerinde Elmadağ'a, ağır teçhizat ve teknik ekipmanlarıyla intikal etti.

Geceyi dağda, kendi yaptıkları mevzilerde geçiren kursiyerler, polislerce düzenlenen baskın tatbikatlarına karşı senaryo gereği alıkonulmamak için sırayla sabaha kadar nöbet tuttu.

Sabah aynı güzergahtan yürüyerek Özel Harekat Başkanlığı'na geri dönen katılımcılar, uzman eğitmenler eşliğinde çatışma anı tatbikatına katıldı.

Gerçeğini aratmayan çatışma anı tatbikatının ardından kursiyerlere, örnek vaka üzerinden canlandırmayla, kaçırılma ve rehin alınma durumlarında yapılması gerekenler anlatıldı.

- Doğal afette habercilik pratiği

Ertesi günü Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Eğitim ve Simülasyon Merkezi'nde geçiren kursiyerler, doğal afetlerde dikkat edilmesi gerekenlere dair teorik ve uygulamalı olarak bilgilendirildi.

AFAD Başkanı Yunus Sezer de 20. Dönem Savaş Muhabirliği Eğitimi kursiyerlerine Başkanlığın çalışmalarını anlattı.

Daha sonra AFAD personeliyle helikoptere binen kursiyerlere, biniş ve inişler ile, helikopter içinde uyulması gereken kurallar Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Dairesi pilotları tarafından aktarıldı.

- "Eğitimlerde gösterilenler günlük hayatımızda hayal edemeyeceğimiz şeylerdi"

Kursiyerlerden Mehmet Kara, modern savaşların artık yalnızca cephelerde yaşanmadığını belirterek, "Bugün yaptığımız eğitimlerde çatışma anlarında güvenli noktaya nasıl intikal edeceğimiz, canlı bomba ve silahlı saldırılara karşı kendimizi nasıl savunabileceğimizi öğrendik. Bu süreçlerin önce teorisini daha sonrasında da pratiğini görmüş olduk." dedi.

Kara, "Savaş bölgeleri, bir yanda insanların can derdine düştüğü riskli ortamlar. Biz de gazeteci olarak bir yandan canımızı kurtararak bir yandan da dünyaya sağlıklı bir şekilde haber ulaştırmak zorundayız. Burada aldığımız eğitimlerde gösterilenler günlük hayatımızda karşılaşmayacağımız, hayal edemeyeceğimiz şeylerdi, bizlere ufuk açtı." şeklinde konuştu.

- "Adeta ikinci askerlik..."

Özel Harekat'ta görevli eğitmenler eşliğinde ağır teçhizatları kuşanarak yaklaşık 20 kilometrelik yol katettiklerini vurgulayan Tayyib Hoşbaş, kamp yaptıkları gecenin oldukça zorlu geçtiğini anlattı.

Hoşbaş, alanında uzman eğitmenlerle geçirdikleri zamanın ve olağanüstü durumlarda nasıl davranmaları gerektiği konusundaki eğitimin kendileri için çok kıymetli olduğunu kaydetti.

Kursiyerlerden Faruk Zorlu da kendisinin rehine olarak seçildiğini, uygulama sırasında öğrendiğini belirterek, "Tatbikat yaptığımızda oluşan panik anında benim de anlayamadığım şekilde uygulama gereği rehin alındım. Sakin davranmak için kendime çok telkinde bulundum. Kafama çuval geçirildiğinde nefessiz kaldım, panik anı yaşadım." ifadelerini kullandı.

Tatbikatların oldukça gerçekçi olduğunu dile getiren Zorlu, eğitim sürecinin kendisi için adeta ikinci bir askerlik dönemi olduğunu söyledi.

- Katılımcılara uluslararası geçerliliği olan sertifika verilecek

Türk Silahlı Kuvvetleri ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının da eğitimci kadrosuyla destek verdiği Savaş Muhabirliği Eğitimi, Türkiye'de alanında tek olma özelliği taşıyor.

Kriz, afet ve savaş bölgelerinde görev yapan basın mensuplarının yüzleşebileceği zorluklar ve tehditlerle nasıl başa çıkabilecekleri üzerine hazırlanan eğitim programı, riskli bölgelere gidecek haberciler için büyük önem taşıyor.

Alanında uzman akademisyenler, profesyonel güvenlik güçleri ve deneyimli haberciler tarafından verilen eğitim boyunca kursiyerlere, olağanüstü durumların yaşanabileceği tüm ortamlar yaşatılarak öğretiliyor.

Yarın sona erecek eğitim sonunda başarılı olan katılımcılar, uluslararası geçerliliği olan "Savaş Muhabirliği Sertifikası" alacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *