FAZ'ın haberine göre, sınır dışı işlemleri Almanya'nın farklı havalimanlarından yapılacak uçuşlarla gerçekleştirilecek. Almanya hükümeti kaynaklarına dayandırılan bilgilere göre, bu sınır dışı dalgası Almanya'nın Türkiye vatandaşlarını ülkeden çıkarma yönündeki kararlı adımlarının başlangıcı olarak nitelendiriliyor. Türkiye'nin de bu süreçte işbirliği yaptığı ve haftada 500 vatandaşını geri almayı teklif ettiği vurgulandı.
TÜRKİYE'DEN ALMANYA'DAN SIĞINMA BAŞVURULARI ARTIYOR
Haberde, Türkiye’den Almanya’ya yapılan sığınma başvurularının son dönemde ciddi oranda arttığına dikkat çekilirken, 2023 yılı itibarıyla 13 bin 500'den fazla Türk vatandaşının Almanya’yı terk etmek zorunda olduğu belirtildi. Bu durumun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya’ya gerçekleştirdiği kasım ayındaki ziyaret sonrası hız kazandığı ifade ediliyor. Ziyaretin ardından, iki ülke arasındaki işbirliğinin olumlu bir gelişme gösterdiği ve sınır dışı işlemlerinde hızlanma yaşandığı vurgulanıyor.
2023 yılı içinde tarifeli uçuşlarla Almanya'dan sınır dışı edilen Türkiye vatandaşlarının sayısının 871 olduğu belirtilirken, seyahat belgelerinin eksikliği nedeniyle 10 binden fazla kişinin geçici olarak ülkede kalmasına müsamaha gösterildiği aktarıldı. FAZ'a göre, Almanya, bu sorunun çözümü için Türkiye’ye 200 vatandaşının isimlerinin bulunduğu bir listeyi iletti ve Türkiye'den bu konuda olumlu yanıt aldı.
ALMANYA'NIN 'KORUMA KOTASI' VE TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİ
Haberde ayrıca, Almanya’daki 'koruma kotasının' düşük olması nedeniyle Türkiye vatandaşlarının ülkeyi terk etmek zorunda kaldığı ifade ediliyor. Almanya’nın bu konuda kararlı olduğu ve Türkiye ile yapılan işbirliğinin sınır dışı işlemlerinde etkili olduğu belirtildi.
2023 yılı sonuna kadar bu süreçte hızlanma bekleniyor ve Almanya, ülkesinde yasal olarak bulunmayan Türkiye vatandaşlarını geri gönderme konusunda ısrarcı. Hükümet çevrelerine göre, bu sınır dışı operasyonları daha geniş çaplı bir politikanın başlangıcı olabilir.
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA GELDİ
Söz konusu iddiaların basına yansımasının ardından ise Dışişleri Bakanlığı’ndan konuyla ilgili açıklama geldi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli söz konusu iddiaları kesin bir dille yalanlandı.
Keçeli, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Alman basınında yer alan, Almanya’da yasal ikamet hakkı bulunmayan vatandaşlarımızın Türkiye’ye geri dönüşlerine ilişkin haberler doğru değildir. Vatandaşlarımızın toplu olarak sınırdışı edilmesine ilişkin hiçbir uygulamaya onay verilmemiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız ile Almanya Şansölyesi Scholz arasında 23 Eylül günü New York’ta yapılan görüşmede bu konu gündeme gelmemiştir” ifadelerini kullandı.