"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2384 %0.05
37,0045 %-0.05
2.313.445 %-0.151
3.023,02 1,03
Ara
İşçi Haber Genel AYM'den önemli karar: Basın açıklaması yapan öğretmenin cezası iptal edildi

AYM'den önemli karar: Basın açıklaması yapan öğretmenin cezası iptal edildi

Anayasa Mahkemesi (AYM), Eğitim Sen üyesi bir öğretmene basın açıklaması yaptığı için disiplin cezası verilmesini "hak ihlali" olarak değerlendirdi ve öğretmene 5 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Eğitim Sen, kanun hükmünde kararnameyle ihraç edilen üyelerine destek amacıyla 3 Aralık 2016'da Adana Atatürk Parkı'nda bir basın açıklaması yapmıştı. Bu açıklamayı okuyan Eğitim Sen üyesi öğretmen E.K. hakkında "Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağıladığı" iddiasıyla disiplin soruşturması başlatılmıştı.

Öğretmen E.K., ifadesinde, Adana KESK Şubeler Platformu tarafından hazırlanan basın metnini okuduğunu, metnin eleştirel düşünceleri içerdiğini ve ifade özgürlüğü kapsamında kaldığını belirtmişti. Okuduğu metnin Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini veya herhangi bir devlet kurumunu hedef almadığını dile getirmişti.

E.K., disiplin cezasının iptali istemiyle idare mahkemesine başvurmuş, ancak mahkeme, eylemin gerçekleştiğini belirterek E.K.'nın itirazını reddetmişti.

ÖĞRETMENE TAZMİNAT ÖDENMESİNE KARAR VERİLDİ

Bu kararın ardından öğretmen E.K., 5 Nisan 2019'da Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. Dosyayı inceleyen Anayasa Mahkemesi, öğretmen E.K.'yı haklı buldu.

AYM, sendika hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna, Anayasa'nın 51. maddesinde güvence altına alınan sendika hakkının ihlal edildiğine ve E.K.'ya 5 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *