Bolat, bu düzenlemenin ilanlarda kullanılacak yetkilerin sadece ilan için geçerli olacağını belirterek, "Yetki, emlak işletmesince taşınmaz hakkında tapu işlemi yapılmasını veya başka bir tasarrufta bulunulmasını kapsamayacak." ifadelerini kullandı.
Yeni düzenleme, sahte ilanların önüne geçmek, tüketici haklarını korumak ve kayıt dışı ticareti engellemek amacıyla Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçiriliyor. 15 Eylül'de yürürlüğe girecek olan bu düzenleme, yılbaşından itibaren emlak ticaretinde zorunlu hale gelecek.
Emlak ilanlarının doğruluğunu kontrol etmek için oluşturulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), bu tarihte kullanılmaya başlanacak. Sistem, emlak ilanlarının taşınmaz sahibi, birinci ve ikinci derece yakınları veya eşi tarafından verilebileceğini ya da taşınmaz sahibinin yetkilendirdiği emlak işletmesi tarafından sunulabileceğini belirliyor.
Taşınmaz sahipleri, e-Devlet üzerinden EİDS ekranına giriş yaparak, yetkilendirmek istedikleri emlak işletmesini, taşınmazı ve yetki süresini belirleyebilecekler.
Ticaret Bakanı Bolat, düzenlemenin uygulamaya alınmasına günler kala vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu:
“Vatandaşlarımız tarafından emlak işletmesine verilecek yetki sadece bu işletmece ilanın verilmesine ilişkindir. Yetki, emlak işletmesince taşınmaz hakkında tapu işlemi yapılmasını veya başka bir tasarrufta bulunulmasını kapsamayacak.”
Ayrıca Bolat, EİDS üzerinden verilecek ilan yetkisinin, emlak işletmelerinin mevcut yönetmeliklere göre düzenlemeleri gereken sözleşme ve belgeleri geçersiz kılmayacağını vurguladı. Emlak işletmeleri, yetkilendirme sözleşmesi, taşınmaz gösterme belgesi ve alım-satıma aracılık sözleşmesi gibi belgeleri düzenlemeye devam edecek. Bakan Bolat, "Bu nedenle halihazırda yetki belgesiz şekilde faaliyet gösteren emlak işletmelerimizin herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için ivedilikle yetki belgesi almalarını önemle hatırlatmak isterim." dedi.
15 Eylül-31 Aralık 2024 tarihleri arasında geçiş süreci olarak uygulanacak EİDS, bu süre zarfında doğrulama olmaksızın da ilan verilebileceğini belirtirken, doğrulanmış ilanlarda EİDS logosu yer alacak. Bolat, sistemin 1 Ocak 2025 itibarıyla tamamen devreye alınacağını ve yetki doğrulaması yapılmaksızın ilan verilemeyeceğini kaydetti.
Bolat, düzenlemenin amacı hakkında şunları ifade etti:
"Söz konusu sistemin devreye alınmasının, ilan platformlarında yer alan sahte ve aldatıcı ilanlar ve bu ilanların yol açtığı spekülatif fiyat artışlarını engelleyeceğini, yetki belgesiz ve kayıt dışı emlakçılık faaliyetlerini önleyeceğini, tüketici mağduriyetlerinin azalmasına ve sektörde adil, rekabetçi ve istikrarlı bir piyasa yapısının tesis edilmesine katkı sağlayacağını değerlendiriyoruz."