Forum, Moğolistan Cumhurbaşkanı Ukhnaagiin Khurelsukh'un himayesinde ve Birleşmiş Milletler işbirliğinde gerçekleştirildi. Göktaş, konuşmasında kadına yönelik şiddetle mücadelede sıfır tolerans ilkesini vurgulayarak, bu mücadelenin dünya genelinde ortak bir sorun olduğuna dikkat çekti.
Bakan Göktaş, 21. yüzyılın ilk çeyreğinde yaşanan köklü değişikliklere ve bu değişikliklere uyum sağlamanın önemine değinerek, iklim değişikliği ve dijitalleşmenin çağın öne çıkan meseleleri olduğunu belirtti. Bu konuların ele alınmasının, politika yapıcılar olarak kendilerine büyük bir sorumluluk yüklediğini ifade etti.
Türkiye’nin bu iki kritik meseleye büyük önem verdiğini dile getiren Göktaş, küresel değişimlerin kadınları da etkilediğini ve bu bağlamda kadınları ekonomik, siyasal ve sosyal alanlarda güçlendirmeye yönelik politikaların kararlılıkla sürdürüldüğünü aktardı. Özellikle 12. Kalkınma Planı çerçevesinde kadınların iş hayatına katılımını artırmayı, istihdam olanaklarını çeşitlendirmeyi ve kadın girişimciliğini desteklemeyi hedeflediklerini vurguladı.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE DİJİTALLEŞME, EŞİTLİK SORUNLARIYLA BAĞLANTILI
İklim değişikliği ve dijitalleşmenin toplumsal adalet ve eşitlik sorunlarıyla bağlantılı olduğunu belirten Göktaş, bu konularla ilgili politika metinlerinin güçlendirileceğini ve 2024-2028 yıllarını kapsayan "Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı" kapsamında çevre ve iklim değişikliğinin de politika eksenine eklendiğini açıkladı. Ayrıca, yakın zamanda başlatılacak "İklim Değişikliğinin Kadınlar Üzerindeki Etkilerinin Araştırılması" projesi ile iklim değişikliğinin kadınların yaşamı üzerindeki etkilerinin ortaya konacağı ve bu doğrultuda politika önerileri geliştirileceği ifade edildi.
Dijital sektördeki kadın istihdamının düşük olduğunu vurgulayan Göktaş, kadınlara yeşil ve dijital dönüşüme uyumlu yeni beceriler kazandırmayı amaçladıklarını ve bu hedef doğrultusunda "Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi" ile kızların mühendislik alanlarında eğitim almalarını teşvik ettiklerini belirtti.
600'ÜN ÜZERİNDE KATILIMCI YER ALIYOR
Forumda 600'ün üzerinde katılımcının yer aldığı, Moğolistan’ın ilk kez ev sahipliği yaptığı bu etkinlikte, 15 ülkeden üst düzey temsilciler, 20'ye yakın ülkeden sivil toplum kuruluşları yetkilileri, sanat, spor ve iş dünyasından temsilciler bir araya geldi. “Yeşil Gelecek İçin” temasıyla düzenlenen forumda, küresel sürdürülebilir kalkınma hedefleri ve iklim değişikliği gibi konularda kadınların katılımı ve liderliğinin artırılması ile en iyi uygulamaların paylaşılması hedefleniyor. Forumda katılımcılar, çevre, gıda sistemi, ekonomi, eğitim, spor, sanat ve kültür gibi konularda görüş alışverişinde bulunuyor.