Kadın kooperatifleri ve girişimcilik projeleriyle Türkiye genelinde kadın istihdamını artırmayı hedeflediklerini belirten Göktaş, yerel kaynakları yenilikçi fikirlerle buluşturduklarını söyledi. “Her geçen gün daha fazla başarı hikayesine tanıklık ediyoruz” diyen Göktaş, kadınların iş dünyasında eşit şekilde yer almasının sürdürülebilir kalkınma için kritik olduğunu ifade etti.
Kadın girişimciliğinin sadece ekonomik kalkınmaya değil, toplumsal dönüşüme de katkı sunduğunu belirten Bakan Göktaş, "Kadınlarımız, cesaretleriyle toplumu dönüştüren güçlü temeller oluşturuyor. İş dünyasında kadınların varlığı, yenilikçi çözümler ve sürdürülebilir kalkınma için kritik öneme sahip. Onların hikayeleri, ilham kaynağı olmaya devam ediyor" dedi.
Kadın İstihdamında Hedef Yükseldi
Kadınların iş gücüne katılım oranını yüzde 36,9’a, istihdam oranını ise yüzde 32,7’ye çıkardıklarını belirten Göktaş, 2028 hedeflerini de paylaştı:
- Kadın iş gücüne katılım oranı: %40,1
- Kadın istihdam oranı: %36,2
Bu doğrultuda kamu ve özel sektör iş birlikleriyle kapsamlı projeler yürüttüklerini açıklayan Göktaş, "Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı" çerçevesinde kadınların ekonomik hayatta daha görünür olması için çalışmalar yaptıklarını ifade etti.
Bugüne kadar 1207 kadın kooperatifinin kurulmasına destek verdiklerini belirten Göktaş, 45 binin üzerinde kadına eğitim verildiğini açıkladı. "İş Pozitif Programı" kapsamında kadın istihdamını artırmaya yönelik çalışmaların sürdüğünü dile getiren Göktaş, e-ticarette de kadın girişimcilerin desteklendiğini belirterek, "Hepsiburada ile yaptığımız protokolle kadınların dijital dünyada daha aktif olmasını hedefliyoruz" dedi.
Yeni Çalışma Modelleri Yolda
Kadınların hem ev hem iş hayatında dengeli bir yaşam sürebilmeleri için esnek çalışma modelleri geliştirdiklerini belirten Göktaş, "UNICEF işbirliğiyle Erken Çocukluk Döneminde Ev Temelli Bakım Hizmet Modeli’ni hayata geçiriyoruz. Eğitimli çocuk bakıcıları, aynı anda en fazla 5 çocuğa ev ortamında bakım hizmeti sunacak. Ayrıca mahalle tipi kreş modelini de yaygınlaştırıyoruz" dedi.
Kadınların ekonomik hayatta daha fazla yer almasının sadece bir tercih değil, aynı zamanda toplumsal sorumluluk olduğunu vurgulayan Göktaş, "Kadın girişimcilerin önünü açmak, finansman sağlamak, mentörlük yapmak ve eğitim imkânları sunmak hepimizin sorumluluğu. Çeşitlilik, yenilikçilik ve ekonomik adalet için kadınların güçlenmesi şart" ifadelerini kullandı.
Programda kadın girişimcilere plaket takdim eden Bakan Göktaş, Ordu Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı da ziyaret etti. Ayrıca Ulubey ilçesindeki Çocuk Evleri Sitesi’nin açılışını gerçekleştirdi.