"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
18°
34,3194 %0.04
37,1461 %0.26
2.281.443 %-1.508
2.992,89 0,00
Ara
İşçi Haber Genel Bakan Uraloğlu: Avrupa havalimanları arasında ilk 10'da yer alıyoruz

Bakan Uraloğlu: Avrupa havalimanları arasında ilk 10'da yer alıyoruz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, uluslararası havacılık alanında Türkiye'nin önemli başarılarından bahsetti.

Avrupa Uluslararası Havalimanları Konseyi'nin (ACI Europe), "34. Yıllık Kongresi ve Genel Kurulu"nda konuşan Uraloğlu, Türkiye'nin coğrafi ve kültürel olarak önemli bir konuma sahip olduğunu vurgulayarak, "Türkiye, Asya ve Avrupa arasındaki doğu-batı koridorunda doğal bir köprü, Kafkas ülkeleri ve Rusya'dan Afrika'ya uzanan kuzey-güney koridorlarının ortasında bulunuyor." şeklinde konuştu.

Hava yolu taşımacılığının önemine de değinen Uraloğlu, "Hava yolu taşımacılığı, ekonomik işbirliklerinin ve dış ticaret faaliyetlerinin gelişmesi için vazgeçilmezdir." ifadelerini kullandı.

Bakan Uraloğlu ayrıca, İstanbul Havalimanı'nın günlük ortalama 1520 uçuşla Avrupa'nın en yoğun havalimanı olduğunu belirterek, Türkiye'nin havacılıkta küresel bir merkez olma yolunda önemli adımlar attığını vurguladı.

"12 HAVALİMANIMIZLA HAVAALANI KARBON AKREDİTASYONU PROGRAMINA KATILDIK"

Bakan Uraloğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Uluslararası Havalimanları Konseyi'ne kurulmuş olduğu 1991 yılından bu yana üyeyiz. Yolcu ve uçuş sayısı bakımından Avrupa havalimanları arasında ilk 10'da yer alan İstanbul Havalimanı, Antalya Havalimanı, İzmir Adnan Menderes Havalimanı gibi havalimanlarımız başta olmak üzere toplam 52 havalimanımız ile üyeliğimiz her geçen gün büyüyerek devam etmektedir. Konsey tarafından yürütülen ve havalimanlarında sürdürülebilirliğin göstergesi olan Havalimanları Karbon Akreditasyon Programı'na neredeyse tüm havalimanlarımızla akredite olarak önde gelen ülkeler arasında yerimizi almış durumdayız. İlk olarak 2020 yılında çalışmalarımıza başlayarak 2021 yılında pilot uygulama olarak seçtiğimiz 12 havalimanımızla Havaalanı Karbon Akreditasyonu programına katılımımız gerçekleştirdik. Ardından tüm havalimanlarımızı programa dahil ettik. Şu anda doğrudan işlettiğimiz ve Kamu Özel İşbirliğiyle sorumluluğumuzda olan 50 havalimanımız farklı seviyelerde sertifikalandırılmış durumdadır."

İGA İstanbul Havalimanı'nın Aralık 2023'te iklim kriziyle mücadelede 2050 Net Sıfır taahhüdü kapsamındaki çalışmalarıyla Konsey tarafından havalimanlarına verilen Havalimanı Karbon Akreditasyonu sertifikasında 4. seviyeye ulaştığını anımsatan Uraloğlu, "Bildiğiniz üzere bu programdaki en yüksek aşama 5. seviyedir. Türkiye'de 4. seviye sertifikasını almayı başarmış ilk havalimanı İGA İstanbul Havalimanı olmuştur. 4. seviye, kurumun karbon yönetiminin, 2050 sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda küresel iklim hedefleriyle uyumlu hale gelindiğini ve operasyonların mutlak emisyon azaltımları göz önünde bulundurularak yönetildiğini ifade etmektedir. 86 ülkeden toplam 571 havalimanın sertifikalandırıldığı programda ülkemiz sahip olduğu sertifika sayısı bakımından küresel ölçekte birinci sırada yer almaktadır." ifadelerini kullandı.

Dünya sivil havacılık faaliyetlerinin de küreselleşmeyle tek bir pazar olması yönünde ilerlediğini gördüklerini belirten Uraloğlu, "Bu pazardan daha fazla pay alabilmek adına, orta ve uzun vadedeki hedeflerimizi hepimiz gözden geçirmeliyiz. Yerkürenin birbirine uzak coğrafyalarında yer alan ülkelerimiz arasında yapacağımız işbirlikleriyle uzakları yakın, ülkelerimizi komşu kapısı haline getirebiliyoruz ve getiriyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Uraloğlu, havalimanları kaynaklı karbon emisyonlarını kontrol altına almak ve azaltmak adına çalışmalara hız kesmeden devam edeceklerinin altını çizerek, turizm faaliyetlerinin ve ticaretin artacağını, sosyal ve kültürel ilişkilerinin hızlanacağını sözlerine ekledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *