Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, hava yolu ile seyahat eden yolcu sayısının bu yıl temmuz sonu itibarıyla 129 milyon 738 bin 772’ye ulaştığını, geçen yılın aynı döneminde ise bu sayının yaklaşık 118 milyon olduğunu belirtti. 2024 yılına yönelik tahminlere göre, bu yıl hava yolu ile taşınacak yolcu sayısının 230 milyonu aşacağını öngördüklerini ifade etti.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da törende yaptığı konuşmada, hava yolu taşımacılığının turizm açısından kritik önem taşıdığını vurguladı. “Göreve geldiğimiz günden itibaren hava yolu taşımacılığının turizmdeki rolünü sürekli olarak vurguladık. Bu alanda hizmet kalitesini ve çeşitliliğini artırmak için ciddi adımlar attık,” diyen Ersoy, Türk Hava Yolları ile yapılan geniş çaplı iş birliklerinin önemine dikkat çekti. İstanbul Havalimanı'nın geldiği noktanın, hava yolu taşımacılığının ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini belirtti. Antalya, Çukurova ve Trabzon Havalimanı gibi son 22 yılda tamamlanan ve devam eden projelerin, hava yolu taşımacılığında büyük bir ilerleme kaydedildiğini açıkça gösterdiğini ifade etti.
Ersoy, Türkiye’nin ulaşım alanında büyük bir ilerleme kaydettiğini, hava yolu taşımacılığının artık lüks değil, her bölgeye ve vatandaşa sunulan bir imkan haline geldiğini belirtti. Cumhurbaşkanı’nın vizyonu ve iradesiyle Türkiye’nin uluslararası hava yolu ağında Avrupa ülkelerini geride bırakarak merkezi bir konum elde ettiğini söyledi. “Bu konumun korunması için altyapının temelin sağlamak gerektiğini unutmamalıyız,” diyen Ersoy, altyapının turizm tesislerinden kültürel varlıklara kadar her alanda sürdürülebilirlik, koruma ve konfor anlamına geldiğini vurguladı.
Turizm altyapı yatırımları hakkında bilgi veren Ersoy, “Ülkemize gelen turistlerin konaklama tesislerinden şehir hayatına ve tarihi alanlara erişimini sağlamak için güçlü bir altyapı gerekmektedir. 2002-2024 yılları arasında Trabzon’daki yerel yönetimlerin turizm altyapı projelerine günümüz fiyatlarıyla toplam 528 milyon lira destek sağladık,” dedi. Ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak nitelikli turist sayısını artırmak ve Türkiye ekonomisine katkıda bulunmak için çalıştıklarını belirten Ersoy, ulaşım ve altyapı hizmetlerinin öncelikli hedefinin vatandaşların konforu ve yaşam kalitesini artırmak olduğunu ifade etti.
Projelerdeki katkıları için teşekkür eden Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Ulaştırma ve altyapının sosyal ve ekonomik hayatın her alanında ne denli önemli olduğunun bilinmesi, bu noktada farkındalığın artması önemli. Bu farkındalık, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın omuzladığı muazzam yükü ve sorumluluğu anlamamızı sağlayacaktır. Öyle ki, ulaşım ve altyapı bir ülkenin varlığının teminatıdır. Bugün dünyada yaşanan farklı gelişmelere baktığınızda kara, hava, deniz ve demir yolu taşımacılığının; bunları işlevsel kılan altyapının sadece şehirleri ve ülkeleri birbirine bağlamadığını, bunun ötesinde ülkemizi ve milletimizi güvenle geleceğe bağladığını çok net bir şekilde görebiliyoruz” dedi.
"TRABZON HAVAALANLARI ARASINDA 9'UNCU SIRADA"
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ise Trabzon Havalimanı’nın 2023 yılında iç ve dış hatlarda yaklaşık 3,5 milyon yolcuyla havaalanları arasında 9’uncu sırada yer aldığını belirtti. “Trabzon’un büyümesiyle orantılı olarak sürekli yenilenen ve gelişen bir havalimanımız var. 2024 yılının ilk 7 ayında iç ve dış hatlarda 14 bin 886 uçak trafiğiyle 2 milyonun üzerinde yolcu ağırladık. Havalimanımızdan Katar, Azerbaycan, Almanya, Kuveyt, Irak ve Ürdün gibi 11 ülkede 20 farklı noktaya 19 farklı hava yolu şirketiyle dış hatlardan ulaşım sağlanıyor.
Ayrıca, Trabzon ve Suudi Arabistan arasında direkt uçuşları başlattık. Yaz dönemi boyunca Cidde ve Riyad’a direkt uçuşlar gerçekleştirildi. 2023 yılında Trabzon’a 1 milyon 319 bin 299 yerli ve yabancı ziyaretçi geldi,” dedi.
Artan yolcu sayısına paralel olarak Trabzon’a yeni bir havalimanı kazandırmak için çalışmalara başladıklarını ifade eden Uraloğlu, “Trabzon Havalimanı’na güç katacak yeni hizmet binalarımız ve bağlantı yolumuzla sivil havacılık sektöründe yeni bir başarıya imza attık. Bu yapılarımızın yeni havalimanı projemiz tamamlanana kadar yapılması gerekiyordu. Mevcut pist uzunluğu 2 bin 640 metre olan Trabzon Havalimanı, gelecekte yetersiz kalacak. Bu yüzden mevcut yerinden biraz daha kuzeye yeni bir havalimanı inşa edeceğiz,” dedi.
Projelerinde Trabzonspor Tesisleri’ni koruyacaklarını belirten Uraloğlu, “Mevcut pistin uzatılması yerine, Trabzonspor Tesisleri’ni de koruyacak şekilde biraz daha kuzeye tamamen yeni bir pist ve terminal yapılması gerekiyor. Bakanlık olarak projemizi bu doğrultuda yürütüyoruz. İlerleyen günlerde sahada tespit yaparak, ilgili taraflarla görüşüp projeyi netleştireceğiz ve yapım ihalesine geçeceğiz,” şeklinde konuştu.
"DÜNYADA ULAŞAMADIĞIMIZ HİÇBİR NOKTA KALMAYACAK"
Hava yolu ile ulaşımın artarak tercih edildiğini vurgulayan Uraloğlu, “Gökyüzü, insanın sınırlarını zorlayarak yeni ufuklara açıldığı, cesaretin ve azmin kanatlandığı bir alan olarak hayatımıza hız faktörünü katıyor. Toplumlar zaman kazanmak için hız odaklı yaşam biçimine geçiyor ve bu bağlamda havaalanlarının rolü giderek artıyor. Türkiye, Asya ve Avrupa arasındaki doğu-batı koridorunda ve Kafkas ülkeleri ile Rusya’dan Afrika’ya uzanan kuzey-güney koridorlarının ortasında bulunuyor. 4 saatlik uçuş süresiyle 1,4 milyar insanın yaşadığı 67 ülkenin merkezindeyiz,” dedi.
Uraloğlu, Türkiye’de hava yolu ile seyahat eden yolcu sayısının 129 milyon 738 bin 772’ye ulaştığını belirterek, “‘Dünyada ulaşamadığımız hiçbir nokta kalmayacak’ hedefimiz doğrultusunda ülkemizi dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkelerinden biri haline getirdik. İç hatlardaki aktif havalimanı sayımızı 26’dan 58’e çıkardık. 50 ülkede 60 noktaya uçuş yaparken, bugün 131 ülkede 346 noktaya ulaşıyoruz. 2002’de 34,5 milyon olan yolcu sayısını 2023 yılında 214 milyonun üzerine çıkardık,” diye konuştu.
Konuşmaların ardından yapılan dua ile havalimanındaki yeni dış hatlar gelen yolcu terminali ve CIP binası hizmete açıldı.