"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2409 %0.06
37,0648 %0.08
2.299.955 %0.091
3.017,18 0,83
Ara
İşçi Haber Genel Basın İlan Kurumu’ndan radikal adımlar: Haber siteleri için yeni düzenlemeler

Basın İlan Kurumu’ndan radikal adımlar: Haber siteleri için yeni düzenlemeler

Basın İlan Kurumu Genel Kurulu, internet haber siteleri için asgari ziyaretçi trafik şartlarının yeniden düzenlenmesine yönelik değişiklik tekliflerini onayladı.

Yapılan düzenlemelerle, asgari ziyaretçi trafik sayıları düşürülürken, trafiği yüksek olan internet haber sitelerine uygulanan ek gösterge oranlarının artırılması kararlaştırıldı. Buna göre, internet haber siteleri için aranan günlük asgari tekil ziyaretçi ve sayfa görüntüleme sayıları yüzde 50 oranında azaltıldı.

4-6 Eylül 2024 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilen Basın İlan Kurumu 32. Dönem 7. Genel Kurul Toplantısı’nda, Yönetim Kurulu’nun gündeme getirdiği maddeler oylanarak kabul edildi. Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliği ile Basın İlan Kurumu Yönetmeliği’nde bazı maddelerde değişiklikler yapıldı.

ZİYARETÇİ TRAFİK SAYILARI AZALTILACAK

Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliği’nin internet haber siteleri için asgari ziyaretçi trafik şartlarını belirleyen 61 ve 67. maddelerinde değişiklik yapıldı. BİK Analitik Ölçüm Sistemi verilerine göre, ziyaretçi trafiklerinde yaşanan değişimlerin, müeyyide ve resmî ilan yayımlama hakkının durdurulması gibi uygulamalara yol açtığı tespit edildi. Ayrıca, haber sitelerinin SEO odaklı habercilik yaptığı ve okuru içerik tıklamaya teşvik ettiği gözlemlendi. Bu çerçevede, asgari ziyaretçi trafik sayıları azaltılarak, trafiği yüksek olan sitelere ek gösterge oranları artırıldı.

Yeni düzenlemeye göre, daha nitelikli yayıncılığa teşvik amacıyla, günlük asgari tekil ziyaretçi ve sayfa görüntüleme sayıları yüzde 50 oranında düşürüldü. Ayrıca, belirlenen kriterlere uyan sitelere yüzde 50 ile yüzde 100 arasında ek gösterge verilmesi karara bağlandı.

Sayfada kalma sürelerine ilişkin yapılan düzenlemeye göre, internet haber sitelerinin ziyaretçilerinin günlük ortalama sayfada kalma süresi, 1. ila 5. Kategoriler için en az 30 saniye, Genel Kategori için ise en az 1 dakika olarak belirlendi.

Mevzuat değişikliklerinin 1 Ekim 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceği açıklandı.

DENETİM SÜREÇLERİ HIZLANIYOR

Kurumun görev sahasının genişlemesiyle denetleme, raporlama ve karar alma süreçlerinin daha etkin yürütülmesi amacıyla, 19 Ağustos 2024 tarihinde yapılan toplantıda, İlan Müdürlüğü ve Kontrol Müdürlüğü’nün görevlerinin Denetim ve İlan Müdürlüğü’ne devredilmesi kararlaştırıldı. Bu kapsamda, Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliği’nin 103. maddesinde yapılan değişiklikle, denetim raporlarına ilişkin işlem süreleri kısaltıldı.

Basın İlan Kurumu’nun yeni şube yapılanması nedeniyle gazetelerin basılı nüshalarını şubelere teslim süresi 2 iş gününden 3 iş gününe çıkarıldı.

BİLGİLENDİRME İLANBİS ÜZERİNDEN YAPILACAK

Süreli yayınlara yönelik kararların ve bilgilendirmelerin İLANBİS aracılığıyla dijital ortamda yapılmasına karar verildi. Bu kapsamda, Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliği’nin 107 ve 112. maddelerinde düzenlemeler gerçekleştirildi.

Basın İlan Kurumu Yönetmeliği’nin 6. maddesinde yapılan değişiklikle, Anadolu gazete sahipleri ve internet haber sitesi sahiplerinin temsilci seçimlerinin aynı gün yapılması kararlaştırıldı. Bu düzenlemeyle seçim süreçlerinde zaman ve emek tasarrufu sağlanması hedefleniyor.

Bir sonraki Genel Kurul Toplantısı’nın 27-29 Kasım 2024 tarihlerinde yapılması planlandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *