Günümüz ekonomik şartlarında geçim sıkıntısı birçok insanı esir almışken zorunluluktan ya da tercihen bedelli askerliğe başvuran birçok aday mevcut işlerini kaybetme ve maddi sıkıntıya düşme ihtimalleriye karşı karşıya kalıyor. İşletmesi olan ya da özel sektörde çalışan gençler 28 gün boyunca çalışma hayatından uzak bırakılınca birçok sorunla karşı karşıya kalıyor.
2019 yılında yürürlüğe giren kanunla kalıcı olarak uygulanmaya başlayan bedelli askerlikte 28 gün kışla şartı, cezalar, yeni başvuru hakkı olmaması ve yüksek ücret gibi birçok madde vatandaşların mağdur olmalarına neden oluyor.
Bedelli askerlik uygulamasında en çok tartışmalara yol açan konu da 28 gün kışla şartı olması oldu. Mevcut ücretleri fazla bulan yüz binlerce bedelli askerlik adayı, ödedikleri ücretin yanı sıra 28 gün boyunca kışla zorunluluğuna da tepki gösteriyor.
Günümüz ekonomik şartlarında geçim sıkıntısı birçok insanı esir almışken zorunluluktan ya da tercihen bedelli askerliğe başvuran birçok aday mevcut işlerini kaybetme ve maddi sıkıntıya düşme ihtimalleriye karşı karşıya kalıyor.
Gurbetçilere zorunluluk yok!
Bedelli askerliğe başvuran binlerce gurbetçi 28 gün kışla şartına dahil olmadan uygulamadan yararlanırken Türkiye'de ikamet eden vatandaşların zorunlu olarak kışlada eğitim alması uygulamada adaletsizlik olduğuna dair tepkilere yol açtı.
Türkiye'de yaşayan yüz binlerce vatandaş bedelli askerlikte 28 gün şartı nedeniyle mağdur edilirken özel sektörde çalışanlar işlerini kaybetme ihtimaliyle karşı karşıya kalıyor.
Yaşanan bu eşitsizliğin ve bedelli askerlik maddeleri nedeniyle ortaya çıkan birçok olumsuzluğun ortadan kaldırılması için yetkililere seslenmeye devam eden bedelli askerlikte 28 gün kışla şartı mağdurları çözüm bekliyor.
Yetkililerden konuya ilişkin bir açıklama gelmezken bedelli askerlik uygulamasından yararlanmak isteyen gençler düzenlemede revize yapılmasını talep ediyor.
Gençler bedelli askerlik düzenlemesinden ne talep ediyor?
-
28 Günlük Temel Eğitim Yerine Arama-Kurtarma AFAD Eğitimi: Ülkemize mali bir külfet oluşturan ve işletme sahibi, çalışan ve evli olan gençlerin ortak talebi, 28 günlük temel askerlik eğitimi yerine ikamet edilen illerde yatılı olmayan sertifikalı arama-kurtarma (AFAD Eğitimi) alarak olağanüstü afet durumlarında AFAD ekiplerine destek olabilmektir. Hem ülkemizin mali yükünü azaltacak hem de gençlerin afetlere destek vermesine olanak sağlayacak bu uygulamanın hayata geçirilmesini istiyoruz.
-
Fiyatın Düşürülmesi: 6 ayda bir zam gelen bedelli askerlik ücretinin daha geniş bir kesime hitap etmesi için düşürülmesini talep ediyoruz. Şu anki bedelli askerlik ücretine yetişmek zor, bu nedenle daha uygun bir fiyatlandırma ile gençlerin bedelliye başvurabilmesini sağlayacak adımlar atılmasını bekliyoruz.
-
Cezaların Bir Defaya Mahsus Affedilmesi: Tecil yaşının 29’dan 22’ye çekilmesiyle birçok genç kaçak durumuna düştü ve cezalarla karşı karşıya kaldı. Bu sebeple, gençlere verilen cezaların bir defaya mahsus affedilmesini talep ediyoruz.
Askeralma Yönetmeliği'ndeki Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in tüm detayları için tıklayınız.