"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5335 %0.13
36,2340 %-0.09
3.392.022 %3.296
2.969,87 0,27
Ara
İşçi Haber Genel Bosna Hersek'te "Milletin sesi Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı" etkinliği düzenlendi

Bosna Hersek'te "Milletin sesi Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı" etkinliği düzenlendi

Array

SARAYBOSNA (AA) - Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, "Milletin sesi Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı" paneli düzenlendi.

Saraybosna Eğitim Geliştirme Vakfına (SEDEF) ait Uluslararası Saraybosna Üniversitesi'nde (IUS), Yunus Emre Enstitüsü ve Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliğinin katkılarıyla düzenlenen programa, Türkiye'nin Bosna Hersek Büyükelçisi Sadık Babür Girgin, Eğitim Müşaviri Faruk Berat Akçeşme, IUS Rektörü Ahmet Yıldırım, Türk kurumlarının temsilcileri, Türk ve Bosnalı akademisyenler ve Bosna'nın farklı şehirlerinden Türkoloji öğrencileri katıldı.

12 Mart'ın, İstiklal Marşı'nın TBMM'de oyçokluğu ile kabul edildiği tarih olduğunu hatırlatan Akçeşme, "Bugün gün boyu sürecek panellerde Türkiye'den ve Bosna Hersek'ten, Mehmet Akif Ersoy konusunda akademik çalışmalar yapan, alanında yetkin hocalarımız bizlerle beraber." dedi.

Akçeşme, panel kapsamında, Bosnalı ve Türk öğrencilerin katılacağı İstiklal Marşı'nı güzel okuma yarışmasının da yapılacağını belirtti.

Katılımcılar arasında yer alan Şarkiyat Enstitüsü'nden Dr. Amina Siljak Jesenkovic ise "Mehmet Akif Ersoy'un eserlerinde kaydettiği toplumsal sorunlar, İslam dünyasının ve Müslümanların genel sorunlarını göstermektedir." ifadesini kullandı.

Jesenkovic, Ersoy'un eserlerinde aile içi şiddet sorununa, İslam'ın ve İslam dünyasında kadın haklarının yanlış yorumlanmasına dikkat çektiğinin altını çizdi.

- İstiklal Marşı'nın yazılış süreci ve kabulü

İstiklal Savaşı sırasında milli marş yazılması için Büyük Millet Meclisince bir yarışma açılmasına karar verildi. Bu yarışma, Milli Eğitim Bakanlığınca 25 Ekim 1920'de Hakimiyet-i Milliye gazetesinde 500 lira ödül verileceği belirtilerek ilan edildi.

Milli marş yarışmasının ilanından sonra 23 Aralık 1920'ye kadar gönderilen 724 eserden hiçbiri milli heyecanı yansıtmakta yeterli bulunmadı. Yarışma ve ödül olması fikrinden hoşlanmayan Akif, müsabakaya katılmadı.

Ödül olduğu için yarışmaya katılmayan Akif, ödül almayacağı konusunda ikna edilince o günlerde yalnız oturduğu Tacettin Dergahı'nda, herkesin sabırsızlıkla beklediği şiiri 10 gün içinde tamamladı. İstiklal Marşı, 17 Şubat 1921'de Sebilürreşad dergisinin ilk sayfasında "Kahraman Ordumuza" ithafıyla yayımlandı.

1 Mart 1921'de tarihi günlerinden birini yaşayan Meclis, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başkanlığında toplandı. Genel Kuruldaki görüşmelerde İstiklal Marşı şiiri, elemeleri geçen son 6 şiirle Meclis'in seçimine sunuldu.

İstiklal Marşı, ilk kez dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından Meclis kürsüsünden okundu. "Korkma sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak" dizesi milletvekillerinden yoğun alkış aldı. Hamdullah Suphi, her kıtasında alkışlar eşliğinde İstiklal Marşı'nın 10 kıtasını okudu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *