Zafer Kalkınma Ajansı'nda düzenlenen etkinlikte Yılmaz, ekonomik perspektiflerin yanı sıra Türkiye'nin büyüme stratejileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. İş dünyasının görüşlerine büyük önem verdiklerini vurgulayan Yılmaz, kamu ve özel sektör iş birliğinin Türkiye'yi ileri taşımadaki önemine dikkat çekti. Başarıya ulaşmak için ortak akıl, istişare ve katılımcılığın kilit faktörler olduğunu belirtti.
Konuşmasında, küresel ekonominin zor bir süreçten geçtiğini ifade eden Yılmaz, Türkiye'nin temel ihracat pazarları olan Avrupa Birliği, Kuzey Afrika ve Orta Doğu'da büyüme hızlarının tarihsel ortalamaların altında kaldığını söyledi. Bu durumun dış talebi olumsuz etkilediğini belirten Yılmaz, bölgedeki jeopolitik gerginliklerin de ticaret ve turizm gibi alanlarda olumsuz yansımaları olduğunu ekledi. Yılmaz, "Dünyanın çok da iyi bir dönemde olduğunu söyleyemeyiz ekonomik olarak," diyerek mevcut zorluklara dikkat çekti.
2023'te yaşanan deprem felaketinin ardından yaraların sarılmaya devam ettiğini dile getiren Yılmaz, Türkiye ekonomisinin bu zor koşullarda bile iyi bir performans sergilediğini vurguladı. Geçen yıl Türkiye’nin yüzde 25,1'lik bir büyüme hızına ulaştığını belirterek, 14 yıldır kesintisiz büyüme sürecinin devam ettiğini söyledi. Türkiye’nin nominal dolar bazında dünyanın 17'nci, satın alma gücü paritesine göre ise 11'inci büyük ekonomisi olduğunu ifade etti.
Yılmaz, 2024 yılı için daha olumlu bir ekonomik tablo öngördüklerini belirterek, "Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğu gelecek sene, bu seneden daha iyi büyüyecek. Uluslararası kuruluşların beklentisi bu yönde," dedi. Emtia fiyatlarının daha ılımlı seyretmesini beklediklerini belirten Yılmaz, Avrupa Birliği ve ABD merkez bankalarının faiz indirimlerine başlamasıyla küresel likiditenin artacağını, bu durumun gelişmekte olan ülkelere fon akışını olumlu etkileyeceğini söyledi.
Yılmaz, bu yıl sonunda Türkiye'nin yüzde 3,5 büyüme hedeflediğini ve ihracat rakamlarının 264 milyar dolara ulaşacağını öngördü. Hizmet ihracatında 100 milyar doları aşan bir performans beklediklerini, özellikle turizm sektöründe 60 milyar dolar gelir hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca enflasyonun yıl sonunda yüzde 41,5 olacağını öngördüklerini, gelecek yıl bu rakamın yüzde 17,5'e indirileceğini ve 2026 yılında tek haneli seviyelere ulaşmayı hedeflediklerini açıkladı.
Kütahya'nın ekonomik potansiyeline de değinen Yılmaz, Zafer OSB'nin tam kapasiteyle faaliyete geçtiğinde 20 bin kişiye istihdam sağlayacağını belirtti. Manisa'nın Akhisar ilçesinde meydana gelen depreme değinen Yılmaz, "Afet, ülkemizin bir gerçeği. Birçok ilimiz maalesef böyle bir risk taşıyor," diyerek afetlere karşı şehirlerin daha dirençli hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. "Afetten önce harcadığınız 1 lira, afetten sonra 7 liraya karşılık geliyor," ifadesiyle, risk yönetiminin önemine dikkat çekti.
Toplantı, Yılmaz’ın konuşmasının ardından basına kapalı olarak devam etti.