"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2409 %0.06
37,0648 %0.08
2.299.955 %0.091
3.017,18 0,83
Ara
İşçi Haber Genel CHP lideri Özel'den sert tepki: Fındık fiyatı Karadeniz'e ihanet

CHP lideri Özel'den sert tepki: Fındık fiyatı Karadeniz'e ihanet

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Giresun'da düzenlenen fındık mitinginde fındık taban fiyatlarına sert tepki gösterdi. Özel, açıklanan 130 liralık fiyatın Karadeniz bölgesine ve bölgedeki emekçilere büyük bir haksızlık olduğunu belirtti.

Özgür Özel, mitingde yaptığı konuşmada, fındığın fiyatının beklentilerin çok altında olduğunu ifade etti. "İlk duyduğumda 'Fiyat açıklanmış' diye sevindim ama sonrasında 130 lira olduğunu öğrenince şaşırdım. Bu fiyat, fındık üreticisinin emeğine nankörlük ve Karadeniz'e ihanettir" dedi.

Ziraat odalarının fındık maliyetini 118-120 lira olarak hesapladığını belirten Özel, "Ordu'daki üretici maliyetin 140 liranın altında olmadığını söylüyor. Bizim Trabzon milletvekillerimiz ise 180 lira altında bir fiyatın bölgeyi kurtaramayacağını düşünüyor. Ancak, 130 lira gibi düşük bir fiyat açıklandı ve bu kabul edilemez" şeklinde konuştu.

Fındığın dünya piyasasındaki önemine vurgu yapan Özel, Türkiye'nin dünya fındık pazarının yüzde 70'ini ürettiğini, ancak fındıktan elde edilen gelirinin sadece yüzde 2 olduğunu söyledi. Özel, bu durumun dünya devlerinin kar sağladığı, üreticinin ise zarar ettiği bir düzen olduğunu ifade etti.

FİSKOBİRLİK'in artık fındık almadığını ve Toprak Mahsulleri Ofisi'nin devraldığını belirten Özel, üreticilerin borçları nedeniyle fındıklarını aceleyle sattığını ve bu yüzden fiyatların daha da düştüğünü anlattı.

Özel, üreticilere sabırlı olmalarını tavsiye ederek, "Bu fiyat açıklamasıyla büyük bir oyun oynanıyor. Fındığınızı erken satarsanız fiyatlar daha da düşebilir. Rekolte düşük, sabırla bekleyip bu fiyatın yukarıya çıkmasını sağlayabiliriz. Yabancı kartellerin oyunlarına gelmeyin ve elinizdeki fındığı ucuza satmayın" dedi.

CHP olarak fındık fiyatlarını ve diğer tarım ürünlerini dikkatle takip ettiklerini belirten Özel, 165 lira olmalı dediği fiyatın şu anda 130 lira olarak belirlendiğini ve bu farkın üreticinin cebinden eksik çıkan para olduğunu ifade etti.

"EĞER GEÇİM SAĞLANAMAZSA SEÇİM KAÇINILMAZDIR"

Özgür Özel, asgari ücret, emekli maaşı ve diğer geçim standartlarıyla ilgili eleştirilerde bulunarak, "130 lira fındık fiyatıyla geçim sağlanamaz. Eğer geçim sağlanamazsa seçim kaçınılmazdır" dedi. Son olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a meydan okuyarak, "130 lira fiyatla Giresun'da geçinmek mümkün mü? Eğer bu fiyata güveniyorsan, gel Giresun'da miting yap, halkın tepkisini gör" şeklinde çağrıda bulundu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *