"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5467 %0.18
36,0147 %-0.62
3.389.655 %-0.74
3.005,46 1,47
Ara
İşçi Haber Genel Deprem çantalarına özel tarhana: Gaziantep Üniversitesi'nden çığır açan proje

Deprem çantalarına özel tarhana: Gaziantep Üniversitesi'nden çığır açan proje

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) akademisyenleri, besleyici özelliğiyle bilinen tarhanayı bamya bitkisinin kaygan sıvısı ve mikroalglerle zenginleştirerek deprem çantalarına uygun hale getirdi.

GAÜN Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram'ın önderliğinde, Gıda Mühendisliği ve Biyoloji bölümlerinden öğretim üyeleri Prof. Dr. Hüseyin Bozkurt ve Prof. Dr. Abuzer Çelenkli tarafından yürütülen proje, TÜBİTAK 1001 Programı'nın prestijli destek kategorisiyle fonlandı.

Proje, 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından başlatıldı. Tarhananın bayatlaması ve sindirim sorunlarını önlemek amacıyla bamya bitkisinin kaygan sıvısı ve mikroalgler kullanıldı. Laboratuvar incelemeleri, bamya sıvısının tarhananın dayanıklılığını artırdığını ve protein açısından zenginleştirdiğini ortaya koydu.

Yüksek protein ve amino asit içeriğiyle öne çıkan “süper tarhana”, uzun raf ömrü sayesinde deprem çantalarına eklenerek göçük altında uzun süre kalanların sindirim sistemlerini düzenleyecek ve hayatta kalmalarına destek olacak.

"HİÇBİR İŞLEME GEREK DUYMADAN TÜKETİLEBİLECEK"

Prof. Dr. Bayram, depremin ardından sağlıklı bir şekilde hayatta kalmanın önemine vurgu yaparak, "Bu bağlamda depremden elde ettiğimiz bilgiler, ekip arkadaşlarımızla yeni bir gıda tasarımına çevrildi. Buradaki amaç göçük altında kalan kişileri uzun bir süre hayatta tutabilmek ve özellikle üzerinde yük bulunan kişilerin sindirim sistemini de sağlıklı bir şekilde ayakta tutabilmek. Hem kansere dayanıklı hem de sindirim sistemini düzenleyen bamya sıvısını kullanıp, oldukça önemli bir gıda maddesi olan tarhanaya yeni özellikler kazandırabilmek ve bunun içerisine bir de mikroalgleri katarak yeni bir süper gıda geliştirmek için TÜBİTAK'a başvurduk. Bu ürün süper bir gıda olacak ve kansere karşı insanları korurken sindirim sistemini düzenleyecek. Katı, hızlı hiçbir şekilde işleme gerek duymadan tüketilebilecek. İstenirse sıcak ya da soğuk suyla karıştırarak çorba kıvamında yenebilecek. İçerisinde çok fazla vitamin, mineral ve besleyici maddelerin olduğu yeni bir tarhana bazlı bir ürün gelişmiş olacak." dedi.

Prof. Dr. Bayram, projenin deprem çantaları ve AFAD depoları için hazır hale getirileceğini belirtti. Ürünün minimum raf ömrü 2-3 yıl olacak şekilde tasarlandığını ve sadece deprem durumlarında değil, günlük yaşamda da kaliteli bir beslenme seçeneği sunacağını vurguladı. Bu süper gıda, ilkokullarda, ortaokullarda ve günlük yaşamda sağlıklı bir beslenme alternatifi olarak kullanılabilecek.

"HAYATIN HER NOKTASINDA KULLANILABİLİR"

Proje tamamlandıktan sonra ürünün hem deprem çantaları için hem de AFAD depoları için hazır hale getirilmiş olacağını belirten Bayram, şunları kaydetti:

"Projenin temel hedefi, yeni bir süper gıda fakat bu süper gıda deprem bazlı olaylara hazır hale getirilirken bununla birlikte hem sindirim sistemini düzenleyecek hem insanı beslenme olarak ayakta tutabilecek hem kansere karşı koruyabilecek hem katı hem sıvı olarak tüketilebilecek hem hızlı hem yavaş olarak tüketilebilecek ve deprem göçüğü altında kalan insanları hayatta tutmaya yönelik bir gıda maddesi olarak tasarlandı. Sadece deprem için değil ilkokullarda, ortaokullarda, normal çalışan insanların günlük hayatındaki beslenmelerini de oldukça kaliteli hale getirebilecek bir gıda ürünü. Hayatımızın her noktasında sağlıklı bir şekilde kullanabileceğimiz bir ürün olmuş olacak."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *