"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5898 %0.13
36,2889 %0.78
3.398.625 %0.587
2.983,67 -0,72
Ara
İşçi Haber Genel Depremde 50 yakınını kaybeden Adıyamanlı kadın o günü anlattı

Depremde 50 yakınını kaybeden Adıyamanlı kadın o günü anlattı

Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıkıma yol açtığı Adıyaman'dan ailesiyle Bitlis'e gelen 67 yaşındaki Fadime Gümüş, yakınlarından 50 kişiyi kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyor.

7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen 34 kişi, Bitlis Valiliğinin koordinesinde il merkezindeki Beşminare Kız Yurdunda misafir ediliyor.

Yurtta sağlık, rehberlik ve psikolojik danışmanlık desteği verilen depremzedelerin tüm ihtiyaçları karşılanıyor, çocukların da eğlenceli vakit geçirmeleri sağlanarak depremin psikolojisinden uzaklaşmaları sağlanıyor.

TANIDIĞI 50 KİŞİ VEFAT ETTİ

Adıyaman'dan 13 kişilik ailesiyle Bitlis'e gelen Fadime Gümüş, AA muhabirine, depremin büyük yıkıma yol açtığını, evlerinin ve kentteki binaların büyük bölümünün hasar gördüğünü söyledi.

Deprem sonrasında can havliyle dışarı çıktıklarını dile getiren Gümüş, "Çektiğimizi Allah kimseye çektirmesin. Böyle bir deprem görmedik. Kız kardeşim 4 çocuğuyla hayatını kaybetti. Teyzemin torunu enkaz altında. Tanıdıklarımızdan yaklaşık 50 kişi vefat etti. Enkaz altında yakınlarımız var." dedi.

Deprem gecesi saat 03.00'e kadar namaz kıldığını anlatan Gümüş, "Sonrasında demirlerden sesler geliyordu, vitrinler düştü. 5-6 kez kalkmaya çalıştım ancak her seferinde düştüm. Kızlarım ve torunum, 'anneannem yok' diyordu. Ben de yüksek sesle dua ediyordum. O anı hiç unutmam. Beşik gibi sallanan evimiz çok hasar gördü. Evimize giremedik. O anı anlatamıyorum, Allah kimseye yaşatmasın." ifadelerini kullandı.

Kentte yağmurun etkili olduğunu, yol kenarında tekerlek yakarak ısınmaya çalıştıklarını anlatan Gümüş, "Ayağımızda çorap ve giysilerimiz yok. Duvarlarımız devrildi. Burası evimiz gibi, her türlü ihtiyacımız karşılanıyor. Personel bize iyi bakıyor, yakından ilgileniyor. Bizi güzel karşıladılar. Herkes bizimle ağladı. Rabbim bize gösterdi, kimseye göstermesin. Düşmanımıza dahi yaşatmasın." diye konuştu.

Gümüş'ün torunu Elanur Demir de enkaz altında kalmadıkları için şükrettiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Hayatını kaybedenlere Allah rahmet etsin. Enkaz altında kalsaydık belki ölecektik. Arkadaşlarım ve öğretmenlerimiz hayatını kaybetmiş. Biz geldik, babam ve dedem Adıyaman'da kaldı. Allah herkesin yardımcısı olsun. Çok üzgünüz."

AKRABALARIMIZ VE SEVDİĞİMİZ DOSTLARIMIZ  HAYATINI KAYBETTİ

Hatay'ın Kırıkhan ilçesinden gelen Metin Taşkıran ise uykudayken depreme yakalandıklarını, evlerinin her yerinin çatladığını dile getirdi.

Sıkışan yatak odasının kapısını zorla açtıklarını aktaran Taşkıran, "Sarsıntıdan dolayı ilerleyemeyerek salondaki koltukların yanında yere uzandık. Elektrikler kesilince artık birbirimizi göremedik. Yaşadıklarımız aklımızdan çıkmıyor. Ablam ve kardeşim de binanın ikinci katında kalıyordu. Enkaz altında kalmadık ancak evimizin her yeri çatladı. Eşimin yakınları ile sevdiğimiz dostlarımız hayatını kaybetti. O gece yağmur yağıyordu. Yalın ayakla dışarı çıktık. Deprem durunca hemen eve girip kıyafet aldık." şeklinde konuştu.

Kırıkhan ilçesinde depremin büyük bir yıkıma yol açtığını, tüm binaların hasar gördüğünü ifade eden Taşkıran, şöyle devam etti:

"Yakınlarımıza gitmek istedik ancak yıkılan binaların enkazından dolayı yollar kapalıydı, ne yapacağımızı şaşırdık. Yağışın durmasıyla ateş yakarak ısındık. Sonra yardımlar gelmeye başladı. Bizi arayanlardan ekmek, su ve mazot istiyorduk. Allah devletimizi başımızdan eksik etmesin. Burası sağlık ocağımız gibi oldu. Yemeğimiz, suyumuz ve banyomuz hazır. Devletimiz 'istediğiniz kadar kalın ve ihtiyaçlarınızı göreceğiz' diyor. Devletimizden memnunuz. Kırıkhan'a kamyonlarla yardım geliyordu ve 'istediğiniz kadar alın' diyorlardı."

1939'daki Erzincan depreminin ardından dedesi ile babasının Kırıkhan'a göç ettiğini belirten Taşkıran, "Onların yaşadığı o acıyı şu an biz yaşadık. Allah bir daha böyle acılar yaşatmasın." dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *