"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Şiddetli yağmur
4°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,9262 %-0.18
36,2912 %0.68
3.379.269 %-0.101
3.013,81 0,28
Ara
İşçi Haber Genel Dünyanın en zengin bitki çeşitliliğine sahip bölgelerinden biri: Cape Flora Krallığı

Dünyanın en zengin bitki çeşitliliğine sahip bölgelerinden biri: Cape Flora Krallığı

- Türkiye yüz ölçümünün 10'da biri kadar alan kaplayan Cape Flora Krallığı, 9 bin 600'den fazla bitki çeşidine ev sahipliği yapıyor - Bu bitki çeşitlerinden yaklaşık yüzde 70'i yalnızca bu bölgede yetişiyor ve 1700'den fazlası yok olma tehdidiyle karşı karşıya

CAPE TOWN (AA) - MURAT ÖZGÜR GÜVENDİK - Güney Afrika Cumhuriyeti'nin güneybatı ucunda yer alan ve Türkiye yüz ölçümünün 10'da biri kadar alanı kaplayan Cape Flora Krallığı, dünyanın en yoğun bitki çeşitliliğine sahip bölgelerden biri olma özelliği taşıyor.

UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu) tarafından 2004'te "olağanüstü evrensel değer" kabul edilerek, dünya mirası listesine alınan bölge, dünyanın 6 flora krallığından en küçüğü.

Diğerlerine kıyasla çok dar kabul edilen 78 bin kilometrekarelik alanda, 9 bin 600'den fazla bitki türüne ev sahipliği yapan Cape Flora, dünyanın en yoğun bitki çeşitliliğine sahip bölgelerinden kabul ediliyor.

5,5 milyon kilometrekarelik alanda 40 binden fazla bitki türüne ev sahipliği yapan Güney Amerika'nın Amazon bölgesi dahi, bitki çeşidi yoğunluğu bakımından Güney Afrika'nın Cape Flora bölgesinin gerisinde kalıyor.

Öte yandan Cape Flora Krallığı, Afrika'nın bitki türü zenginliği açısından da büyük önem taşıyor.

Afrika yüz ölçümünün yüzde 0,5'inden daha az alanı temsil eden bu bölge, aynı zamanda kıta florasının yüzde 20'sini oluşturuyor.

- Bölgedeki türlerin yüzde 69'u yalnızca burada yetişiyor

Akdeniz tipi iklimin hakim olduğu bölgede yetişen bitki türlerinden önemli bir bölümünü, yerel Afrikaans dilinde "ince çalı" anlamına gelen "fynbos" isimli çalı türleri oluşturuyor.

UNESCO'ya göre bölgedeki 9 bin 600 bitki türünden yüzde 69'u endemik türler olup, gezegende yalnızca bu bölgede yetişiyor.

Bu nadir türler arasında, Güney Afrika'nın simge çiçekleri olan "kral protea" ve "kırmızı desa" türleri de bulunuyor.

-1700'den fazla tür yok olma tehdidi altında

Hakemli bilimsel dergi South African Journal of Botany'de yayımlanan makaleye göre, bölgede yer alan Cape Town şehrindeki nüfustan kaynaklı etkenler, Cape Flora Krallığı'ndaki birçok bitki türünü tehdit ediyor.

Buna göre, kent çevresinde yetişen 3 bin 250 bitki türünden 13'ünün halihazırda nesli tükenmiş durumda olup, acil önlem alınmazsa 85 kadar bitki türünün daha yakında yok olacağı tahmin ediliyor.

UNESCO'ya göre bölgenin tamamında yetişen 9 bin 600'den fazla türden 1736'sı tehdit altında bulunurken, 3 bin 87 tür de koruma endişesi altında bulunuyor.

- Kirstenbosch Botanik Bahçeleri zengin botanik çeşitliliği ziyaretçilerle buluşturuyor

Eteklerinde Cape Town'un kurulu olduğu Masa Dağı'nın doğusunda yer alan Kirstenboch Botanik Bahçesi, bu zengin flora krallığının en nadide türlerini görmek isteyen ziyaretçiler için eşsiz fırsat sunuyor.

Dağın eteklerinde yaklaşık 1300 dönüm arazi üzerine kurulu parkı ziyaret edenler, bir yandan zengin bitki çeşitliliğini yakından tanıma fırsatı bulurken, diğer yandan alternatif rotalarıyla keyifli bir doğa yürüyüşünün tadını çıkarıyor.

Şehir merkezine arabayla yaklaşık 10 dakika uzaklıktaki bu parka giriş ücreti 2022 itibarıyla yabancı turistler için 210 rand (yaklaşık 210 lira).

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *