Asgari ücrete yapılan zamla birlikte 4 bin 292 lira olan isteğe bağlı sigorta tutarının üçte biri olan bin 430 lirasını devlet karşılayacak. Emekli olmak isteyen ev hanımları sigorta primi için 4 bin 292 lira yerine 2 bin 862 lira yatıracak. Böylece ev hanımlarına verilecek yıllık destek 17 bin 160 lira olacak.
Ev hanımlarının emeklilik priminin 3’te 1’ini devlet ödeyecek
Sabah gazetesinin yer verdiği habere göre; milyonların hayatına dokunacak sosyal güvenlik ve sigorta sistemine yönelik tarihi adımlar bir bir devreye alınıyor. Aile ve Sosyal Politikalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve ilgili kurumlar sosyal politikaları güçlendirecek ev kadınlarına prim desteği, her ailede bir sigortalı, vatandaşlık maaşına ilişkin çalışmaları hızlandırdı.
Emeklilik yaşı kadınlarda anne olma ve çocuk sayısına göre aşağı çekilecek. Ev kadınlarının emekliliğini desteklemek amacıyla isteğe bağlı ödeyecekleri primlerin üçte birini devlet karşılayacak.
Ev hanımlarının primlerinin bin 430 lirasını devlet karşılayacak
Asgari ücretin 13 bin 414 bin liraya yükselmesiyle en az %32, en fazla 7,5 katı kadar yatırarak isteğe bağlı sigorta yaptırılabiliyor. Aylık en düşük isteğe bağlı sigorta primi 1 Temmuz itibariyle 4 bin 292 lira, en yüksek de 32 bin 192 lira uygulanacak. En düşük tutardan isteğe bağlı sigorta yaptıran ev hanımlarının primlerinin bin 430 lirasını devlet karşılayacak.
Peki, destek paketinin şartları neler?
Ev hanımlarının doğum borçlanması, vergisiz esnaflık ve isteğe bağlı sigorta ile emekli olabiliyor. İsteğe bağlı sigorta yaptırmak için 18 yaşını doldurmak, sigorta zorunluluğu olan işlerde çalışmamak yeterli olacak.
Ev kadınları isteğe bağlı sigorta yaptırarak emeklilik hakkı kazanabildiği gibi kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlık hizmetinden ücretsiz yararlanabilecek.
Hiçbir geliri olmayan aileleri de kapsayacak
Geliri brüt asgari ücretin üçte birinin altında olanlar yani 4 bin 471 liranın altında olanlar için aile bazlı vatandaşlık maaşı uygulaması başlatılacak. Evinde hasta, çocuk, hasta varsa, çalıştığı halde giderlerini karşılayamayanın gelirini devlet karşılayacak.
Türkiye'de vatandaşlık maaşı kişiye değil, haneye aile bazlı ödenecek
Faiz işlemeyen bu ödemelerde vatandaşların yaşam koşullarının çok daya iyi noktaya getirilmesi hedefleniyor. Gelir tamamlayıcı Aile Destek Sistemi adı altında hayata geçirilecek aile bazlı vatandaşlık maaşı uygulamasıyla gelir seviyesi asgari hayat standardının altında tek bir aile, hane kalmayacak. Vatandaşlık maaşı tutarı yaş, aile nüfusu gibi birçok kriter dikkate alınarak belirlenecek.
Her ailede en az bir kişiye iş imkânı sağlanacak
Aile Koruma Kalkanı Programı kapsamında her ailede en az bir kişiye iş imkânı sağlanırken, özel sektör işletmelerinin sigorta primlerinin tamamını belirli bir süre devlet karşılayacak. Bu programın finansmanı uluslararası standartlarda dijital Aile ve Gençlik Bankası kanalıyla sağlanacak.
Mevcut sistemde destekler Hazine tarafından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na aktarılıyor. Bu sistemde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı tarafından elde edilecek petrol ve doğalgaz gelirleri için bir destek fonu oluşturulacak ve yönetimi Aile ve Gençlik Bankası'na bırakılacak.
Bu sosyal amaçlı bankanın ana gelir kaynaklarından biri de Karadeniz'de keşfedilen doğalgaz gelirlerinin belirli bir yüzdesi olacak. Tamamı devlete ait olan TPAO buralardan elde edeceği gelirden el ihtiyacı olanı kadarı tutarak gerisini fona aktaracak.