"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2384 %0.05
37,0045 %-0.05
2.313.445 %-0.151
3.023,02 1,03
Ara
İşçi Haber Genel Ev sahiplerinden akılalmaz taktik: 7 gün içinde evinizden çıkarılabilirsiniz!

Ev sahiplerinden akılalmaz taktik: 7 gün içinde evinizden çıkarılabilirsiniz!

Son dönemde artan kiracı-ev sahibi anlaşmazlıkları, "sahte imza" ile yeni bir boyuta taşındı. Yüksek kiraların da etkisiyle ev sahipleri, kiracılardan haksız yere tahliye talep etmek için sahte tahliye taahhütnameleri kullanmaya başladı.

Özellikle yaz tatili döneminde, kiracıların evde olmadıkları zamanları kollayan mülk sahipleri, 7 günlük itiraz süresini aşmayı hedefliyor. Ekonomim'den Yener Karadeniz'in haberine göre, kiracılar haklı olsa dahi, bu kısa süre içinde itiraz etmezlerse evden çıkarılmak zorunda kalıyor.

E-DEVLET'İ DÜZENLİ KONTROL ETTİ, MAĞDURİYETTEN KURTULDU

Mali Müşavir Ömer Sadi Yiğitcan, 2020 yılında kiraladığı taşınmazın el değiştirmesiyle bu mağduriyeti yaşadı. Yiğitcan, “Biz oturmaya devam ettik, daha sonra evi boşaltmamız istendi. Anlaşmazlık yaşadığımız için konu yargıya intikal etti. Kontrat yenileme döneminde biz yine yasal sınırın üzerinde zam yaptık ancak geçtiğimiz günlerde daha önce hiç imzalamadığım bir belge ulaştı elime. İmzamın taklit edildiği sahte bir tahliye taahhütnamesi… İşim gereği e-devlet’i düzenli kontrol ettiğim için belgeyi anında fark ettim ve itiraz hakkımı kullandım. Ancak düzenli bakmasam tatilde olacaktım ve 7 günlük itiraz süresini kaçıracaktım. Haklı ve mağdur olduğum halde evden çıkarılacaktım. Daha sonra haklılığım ispatlansa dahi evden çıkarılmış olacaktım.” dedi. 

"İCRA DÜZENİNDEKİ SUİSTAMALE AÇIK ALANDAN YARARLANIYORLAR"

Avukat Umut Metin, icra düzeninde suistimale açık alanlar olduğunu belirterek, “Bizim icra düzenimizde suistimale açık bir alan var. Bir icra takibi yapılıp peşine de ödeme emri gönderildiğinde hiç evrak olmasa dahi 7 gün içinde itiraz edilmediği takdirde alacak kesinleşiyor. Aynısı kiradaki tahliye taahhüdü meselesinde de var. Başka bir imza ile tahliye taahhüdü riski var. Bunlara ilişkin ‘tahliye taahhüdü imzası bana ait değil’ şeklinde itiraz edilmelidir. Bu şekilde mahkeme bilirkişi marifeti ile imza incelemesi yaptırır. İmza kişiye ait değilse tahliye taahhütnamesi geçersiz sayılır. Bunun da 7 gün içinde yapılması önemli” dedi.

Avukat Ragıp Şengül ise, sahte tahliye taahhütnameleriyle karşılaşan kiracıların yasal haklarını aramaları gerektiğini belirtti ve bu tür davaların son dönemde 3-4 kat arttığını vurguladı.

Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2023 yılında kiralananın tahliyesi konusundaki dava sayısı 91 bini aşmış durumda. İcra yoluyla tahliye edilen kiracı sayısı ise 30 binin üzerinde.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *