"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5774 %0.04
36,2569 %0.62
3.400.000 %0.167
2.962,92 -1,42
Ara
İşçi Haber Genel Fahri Kur’an Kursu öğreticileri kadroya geçecek mi?

Fahri Kur’an Kursu öğreticileri kadroya geçecek mi?

Kadroya geçmek istediklerini belirterek yetkililere seslenen Diyanet fahri Kur’an kursu öğreticileri kadroya geçecek mi?

Uzun süredir kadroya geçmeyi bekleyen sözleşmeli çalışanlar arasında Diyanet fahri Kur’an kursu öğreticileri de bulunuyor.

Sayıları 25 bini bulan fahri Kur’an kursu hocaları kendilerine verilen kadro sözünün bir an önce tutulmasını beklerken maddi ve manevi sıkıntılar yaşıyor. 

Hayatlarını çocuklara Kuran-ı Kerim öğretmek, İslam'ın emir ve yasaklarını aşılamak için adayan fahri Kur’an Kursu öğreticileri, kendileriyle aynı görevi yapanlarla haklarının eşit olmamasından yakınıyor.

2018 yılında verilen kadro sözünün tutulmasını bekleyen fahri Kur'an kursu öğreticileri; İHL, önlisans veya lisans ilahiyat fakültesi mezunu KPSS + DHBT sınavlarından en az 60 puan alıp mülakata hak kazanan, mülakatı da geçerek göreve gelen Diyanet personelleri olduklarını belirtiyor.

Kadrolu öğreticiler ile aynı şartları taşıyıp aynı aşamalardan geçerek göreve gelmelerine rağmen hiçbir sosyal ve özlük hakka sahip olmayan fahri Kur'an kursu öğreticileri aldıkları ücretin de 1/3 oranında olduğunu ifade ediyor. 

SGK prim günlerinin 8 ila 12 gün yatması nedeniyle emekli olmalarının çok zorlaştığını belirden fahri Kur'an kursu öğreticileri kendilerine iş güvencesi verilmesini ve kadroya alınmayı talep ediyor. 

Fahri Kuran kursu öğreticileri, görev yerleri değişmemesine rağmen iki yılda bir sınav ve mülakata girmeleri, yetersiz maaşlar ve işsizlik ücreti alamamaları, diğer Kur-an kursu öğreticileriyle eşit haklara sahip olmamalarından şikayetçi olarak uzun süredir kadroya alınmak için yetkililere sesleniyorlar. 

Kadrolu meslektaşlarıyla aynı görevi yapmalarına rağmen kadrolu hocalardan yüzde 70-80 oranında daha az maaş alan ve sigortaları da ayda sadece 10-13 gün olarak yatırılmakta olan Diyanet fahri Kur’an kursu öğreticileri yaşadıklarını haksızlık olarak nitelendiriyor. Diyanet fahri Kur’an kursu öğreticileri bu haksızlığın bir an önce giderilmesini ve kadroya geçmeyi istiyor.

''FAHRİ KUR’AN KURSU ÖĞRETİCİLERİ KADROYA GEÇİRİLMELİDİR''

Milliyetçi Hareket Partisi Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk, kadro bekleyen Diyanet fahri Kur’an kursu öğreticilerinin yaşadıkları mağduriyeti Meclis'e taşıyarak şu açıklamalarda bulundu: 

Fahri Kur’an kursu öğreticileri, KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi testinden yeterli puanı alan, 657 sayılı Kanun’un 48’inci maddesinde belirtilen şartları taşıyan, çocuk gelişimi ve eğitimi alanında sertifika sahibi olan, ayrıca yapılan mülakatlarda başarılı olan nitelikli kişilerdir.

Bu öğreticiler, kısıtlı imkanlarla kadrolularla benzer işi yapmakta ve aynı emeği vermektedir ancak kadroluların yararlandığı haklardan yararlanamamaktadır. Bu nedenle fahri Kur’an kursu öğreticilerinin de kadroya alınması hususunda gerekli çalışmalar başlatılmalıdır.

Sayıları yaklaşık 25 bini bulan aileleriyle birlikte 100 bin kişiye yaklaşan bu kardeşlerimizin mağduriyetleri ve haklı talepleri bir an önce karşılanmalı ve hak ettikleri kadroya geçirilmeleri sağlanmalıdır.

Fahri Kur’an kursu öğreticilerimiz ahlâklı ve şuurlu nesillerin yetişmesi, Yüce dinimiz hakkında doğru bilginin öğrenilmesi için çalışmaktadır. Toplumumuzun büyük bir ihtiyacına ve talebine cevap veren bu kardeşlerimiz mağdur edilmemeli, kardeşlerimize huzur ve refah içerisinde mesleklerini ideallerini gerçekleştirme imkânı tanınmalıdır.

Asgari ücretin altında bir ücret karşılığı çalışan ve sigortaları her ay eksik yatan öğreticilerimizin özlük haklarına ilişkin sorunlara vakıfız ve çözülmesi için TBMM olarak hep birlikte gerekli adımların atılması ve bu haklı talebin karşılanması elzemdir.

Milliyetçi Hareket Partisi toplumumuzun her sosyal kesiminin ihtiyaçlarını, eksikliklerini bilmekte ve ona yönelik çalışmalar yapmaktadır. Türk Milleti için çalışmaya devam edeceğiz!

''Emeğinizin karşılığını alabilmenizi bizler de gönülden istiyoruz''

Diyanet-Sen genel Genel Başkanı Ali Yıldız konuya ilişkin olarak şu açıklamalarda bulundu: 

Fahri ve vekil hocalarımızın kadroya geçirilmesi konusunda sendikamız kurulduğu günden beri çaba sarf eden bir sendika. Nitekim bu çabalar sonucu çeşitli tarihlerde fahri ve vekil hocalarımız kadroya alındı. 2004’te Diyanet-Sen’in yetkiyi almasının ardından o zamanın Başbakanı, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile yapılan ilk görüşmeye Rahmetli genel başkanımız Ahmet Yıldız, fahri hocalarımızı da yanına alarak gitmiş ve görüşme sonucu fahri ve vekil hocalarımız kadroya alınmıştır. Sizlerin sorunlarının farkındayız. Emeğinizin karşılığını alabilmenizi bizler de gönülden istiyoruz. Yıllardır çeşitli nedenlerle ataması yapılamadığı halde özveri ile çalışan Fahri Kur’an Kursu Öğreticilerimize sendikamız her konuda destek olmuş gerek atamalarının yapılması gerekse ücretlerinin yükseltilmesi konusunu toplu sözleşmeye, KİK ve KPDK’ya taşıyarak bu konuda girişimlerde bulunmuştur. Sözleşmelerin ve vekillerin kadroya alınacağının açıklanması üzerine hemen ‘sıra fahrilerde’ açıklamasını yaptık. Sizlerin yanındayız ve kadro talebinizi gerek basın yoluyla gerek sosyal medya yoluyla gerekse siyasilerle ve kurum yetkilileri ile görüşmelerimizde sizlere kadro verilinceye kadar dile getirmeye devam edeceğiz.

Diyanet-Sen genel Genel Başkanı Ali Yıldız'ın açıklamalarının üzerinden aylar geçmesine rağmen Diyanet fahri Kur’an kursu öğreticilerinin kadroya geçip geçmeyeceği hakkında herhangi bir açıklamada bulunulmadı. Uzun zamandır kadroya geçerek aynı işi yaptıkları kişilerle eşit şartlara sahip olmak isteyen Diyanet fahri Kur’an kursu öğreticileri birçok mecradan yetkililere seslenerek kadro taleplerini yineliyorlar.

Fahri Kur’an Kursu Öğreticiliği Şartları nedir? Kimler Kur’an Kursu Öğreticisi Olabilir?

  • 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48’ inci Maddesinde belirtilen şartları taşımak,
  • Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 5’inci maddesinin (b) bendinde belirtilen “Ortak Nitelik” şartını taşımak,
  • İmam-Hatip Lisesi, İlahiyat Önlisans veya İlahiyat Fakültesi düzeyinde dini öğrenim mezunu olmak.
  • Kur’an kursu öğreticiliği yapmaya mani bir engeli bulunmamak,
  • KPSS (DHBT) puanı 50 veya üzeri olmak,
  • KPSS (DHBT) puanı 50 veya üzeri alan yeterli sayıda müracaatçı bulunmadığı takdirde, KPSS (DHBT)’ye girmiş olmak,
  • 4-6 Yaş grubu Kur’an kursları için; 3. maddede belirtilen dini öğrenim düzeylerinden birine sahip olmakla birlikte çocuk gelişimi alanında lise, önlisans veya lisans mezuniyeti diploması yada 19.01.2017 tarihinden önce alınmış sertifika yada kurs bitirme belgesine sahip olanlar hariç, Okul Öncesi ve Çocuk Gelişimi Eğitim Kurs Proğramı (380 saat) bitirme belgesine sahip olmak.
  • Kur’an Kurslarında halen faal olarak görev yapan geçici öğreticiler ile daha önce yapılan mülakatlara katılıp başarılı olanların tekrar görev alabilmeleri için yapılacak olan bu mülakata mutlaka katılmaları gerekmektedir. Başarılı olanlar İlgili eğitim öğretim döneminde  görevlendirilecektir.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *