"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5467 %0.18
36,0147 %-0.62
3.371.016 %-1.644
3.005,46 1,47
Ara
İşçi Haber Genel Farklı meslek gruplarından halk oyunları tutkunları aynı sahnede buluşuyor

Farklı meslek gruplarından halk oyunları tutkunları aynı sahnede buluşuyor

- Bolu'da aralarında öğrenci, öğretmen, doktor, hakim ve savcının bulunduğu yaşları 7 ile 60 arasında değişen dans topluluğu, farklı yörelere ait halk oyunlarını öğrenerek gösteriler sunuyor - Bolu Gazel Folklor Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Sıdıka Kilitci: - "Yarışma ve gösteriler için 10-12 ekiple gösteri yapmayı planlıyoruz. Her yaştan insan; geç kalmış değil; öğrenebilir, sahnede dans edebilir"

BOLU (AA) - ZAFER GÖDER - Bolu'da aralarında öğrenci, öğretmen, doktor, hakim ve savcının bulunduğu, yaşları 7 ile 60 arasında değişen dans topluluğu, farklı yörelere ait halk oyunlarını öğrenerek gösterilere hazırlanıyor.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bolu Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Sıdıka Kilitci, öğrencilerin halk oyunları ve Türk folklorundan uzak kalmaması amacıyla 1999'da bir topluluk kurdu.

Daha çok kişiye ulaşmak için çalışmalarına devam eden Kilitci, sonraki süreçte 7-12 yaş çocuklar ve yetişkin gruplarını da oluşturdu.

Kentte halk oyunlarına ilgilinin artmasıyla 2019'da Bolu Gazel Folklor Gençlik ve Spor Kulübü Derneğinin (BOGAF) temelleri atıldı.

Salgın nedeniyle bir süre faaliyetlerine ara veren dernek üyeleri, normalleşme süreciyle çalışmalarına devam etmeye başladı.

Aralarında öğrenci, öğretmen, doktor, hakim ve savcının bulunduğu, 7 ila 60 yaşlarındakilerden oluşan dans topluluğu, farklı yörelere ait halk oyunlarını öğrenerek gösteriler sunmanın yanı sıra hem il hem de ulusal düzeyde yarışmalara hazırlanıyor.

Topluluk, mayıs ayında özel gösteriyle Bolu'da izleyici karşısına çıkmak için çalışmalarını sürdürüyor.

- "Büyük bir aile olduk"

BOGAF Başkanı Sıdıka Kilitci, AA muhabirine, yaklaşık 10 yıl önce kurulan halk oyunları topluluğuna farklı meslek ve yaşlardan insanların dahil olduğunu söyledi.

Dernek üyeleriyle büyük bir aile olduklarını dile getiren Kilitci, şöyle devam etti:

"Yetişkin ve çocuk grubumuzla yarışma ve gösteri anlamında çok fazla aktivite yapamadığımız için 2019'da dernekleşme yoluna gittik. Ancak talihsiz bir döneme denk geldi. Şimdi çalışmalarımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz. Ekibimizde öğretmen ağırlıklı, öğretim görevlileri, ev hanımları, memurlar, avukatlar, doktorlar gibi çeşitli mesleklerden ve değişik yaşlardan insanlar var."

Kilitci, dernek üyeleriyle haftanın 4-5 günü çalışma yaptıklarını aktararak, "Dernekler arası halk oyunları yarışmasına katılacağız. İlk ayağı Bolu'da il yarışması şeklinde olacak. Ardından grup yarışlarına gideceğiz. İnşallah oradan da Türkiye finaline yükselerek Bolu'muzu en iyi şekilde temsil etmeye çalışacağız. Ayrıca mayıs ayında Bolu'da bir gösteri sunmayı planlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Farklı yörelere ait halk oyunları üzerine çalıştıklarını anlatan Kilitci, "Yarışma ve gösteriler için 10-12 ekiple gösteri yapmayı planlıyoruz. Yetişkin grubunda 30-40 civarı arkadaşımız var. Birlikte her yıl 100-150 dansçıyla gösteri düzenliyorduk pandemiye kadar. Bu yıl da hedefimiz öyle. Her yaştan insan; geç kalmış değil; öğrenebilir, sahnede dans edebilir." diye konuştu.

- "Hepimize terapi gibi oluyor"

Sağlık sektöründe halkla ilişkiler departmanında görev yapan 40 yaşındaki Neşe Alagöz de yaklaşık 5 yıldır dans topluluğuna dahil olduğunu söyledi.

Haftanın belirli günlerinde çalışmalara katıldığını belirten Alagöz, "Halk danslarını icra ediyoruz burada. Her meslek grubundan arkadaşlarımız var. Yıl sonunda gösterilerimiz oluyor. Bunun haricinde beraber çok keyifli zaman geçiriyoruz. Hepimize terapi gibi oluyor. Özellikle pandemi sürecinde herkes çok bunalmıştı. Çalışmalarımız tekrar başlayınca çok mutlu olduk." değerlendirmesinde bulundu.

- "Çok güzel etkinlikler yapıyoruz"

Okul müdür yardımcısı 45 yaşındaki Mehtap Çelikoğlu ise halk oyunlarının kendisi için bir tutku olduğunu belirterek, "Zaten geçmişimde halk oyunları vardı. 3 çocuğumu büyüttükten sonra halk oyunlarına devam etmek istedim. Sıdıka hocayla tanıştık. Dernekle iletişime geçtim ve oynamaya başladım. Burada vaktimiz çok güzel geçiyor. Çok güzel etkinlikler yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Gittikçe çoğaldıklarını dile getiren Çelikoğlu, "Burada bütün meslek gruplarından arkadaşımız var; doktor, mühendis, öğretmen, eczacı, diş hekimi, avukat, hakim, savcı... Yani biz gerçekten birçok insana hitap ediyoruz. Dostluklarımız ve atmosfer, herkesi buraya çekiyor." dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *