"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2370 %0.05
37,0369 %0.03
2.305.339 %-0.011
3.015,16 0,76
Ara
İşçi Haber Genel Geçmişte hangi amaçla üretildiğini öğrendiğinizde şok olacaksınız! İşte o ürünler...

Geçmişte hangi amaçla üretildiğini öğrendiğinizde şok olacaksınız! İşte o ürünler...

Geçmişte kullanılan birçok ürün, günümüzde hala kullanılmaya devam ediyor. Ancak bazı ürünler, başlangıçta tasarlandıkları işlevlerinin ötesine geçerek, farklı ve beklenmedik alanlarda kullanılmaya başlanmıştır. İşte, duyduğunuzda ağzınızı açık bırakacak o ürünler...

Geçmiş dönemlerde farklı amaçlar için icat edilen ürünler, tarihlerin ilerlemesi ile yan etkiler ya da tesadüfen farklı kullanım alanlarının fark edilmesi sonrası günümüzde kullanılan şekillerine ve kullanım alanlarına ulaşmışlardır. 

İşte, bugünkü kullanım amaçlarının dışında çok farklı amaçlarla üretilen o ürünler...

DÖVME MAKİNESİ

Dövme Çeşitleri ve Teknikleri - Dövme Kulübü

Thomas Alva Edison tarafından elektrikli kalem tasarımıyla icat edilmiş bu ürün, ilk zamanlarda belge ve formatları kolay kopyalamak amacıyla üretilmeye başlanmıştır. 

Ancak zaman içerisinde Samuel O'Reilly, bu elektrikli kalemi modernize ederek dövme yapmak için kullanılan bir alet haline getirmiştir.

Bu icat, ilk tasarımından itibaren büyük değişiklikler geçirmeden günümüze kadar kullanılmış ve halen daha kullanılmaktadır.

SAKIZ

Sakız Çiğnemenin Arkasındaki Tarih - Ankara'dan Son Dakika; Ekonomi, Finans  ve İş Dünyası Haberleri

Günümüzde genç yaşlı demeden herkes tarafından sıkça tüketilen sakız, ilk kez endüstriyel alanda dayanıklı bir kauçuk üretmeye çalışan bilim insanlarının araştırmaları sonucunda geliştirilmiştir.

Öte yandan, eski Yunanlar ve Kızılderililer tarafından ağaçlardan elde edilen sakızların baharatlanarak çiğnendiği de bilinmektedir.

KALP PİLİ

Kalp Pilleri Ankara, Kalp Pilleri Nedir? - Prof.Dr.Basri Amasyalı

Bilim insanları tarafından ilk olarak kalbin sesini kaydedebilmek amacıyla geliştirilen bu cihazlar, zaman içerisinde kalp sağlığı alanında büyük bir fayda sağlamış ve birçok kişinin hayata tutunmasına yardımcı olmuştur.

KETÇAP

Americans Buy 650 Million Bottles Of Ketchup Each Year. Its History? This  Is Fascinating! | LittleThings.com

1830'lu yıllarda ilaç olarak satılan ketçap, likopen açısından zengin bir kaynak olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ancak, zamanla orijinal işlevinin ötesine geçen ketçaplar, günümüzde patates kızartması, hamburger, sandviç, makarna ve kızartılmış veya ızgara et ile birlikte bir sos çeşidi olarak tüketilmektedir.

KOŞU BANDI

Technogym | Technogym Türkiye

Koşu bandı, 1818’de İngiliz mühendis Sir William Cubitt tarafından geliştirildiğinde, sağlığı teşvik eden bir egzersiz aracı olarak değil de cezaevi için bir tür zorunlu çalışma cihazı olarak tasarlanmıştır.

Bu kapsamda ilk koşu bandı, dev bir cıvatanın etrafında koşan mahkumların enerjisini kullanarak buğday öğütme, su çekme ve maden havalandırma gibi işlerde kullanılacak güç üretmekteydi.

Kısaca, bu sistemde mahkumlar zorla koşturularak enerji sağlanıyor ve bu enerji, cezaevindeki diğer işlerin yürütülmesine katkıda bulunuyordu.

Bir tür işkence aleti olan tasarım, mahkumların bitap düşmesine sebep olurken, enerjinin kullanıldığı alanlarda ise büyük bir verimlilik artışı sağlıyordu.

AĞIZ BAKIM SUYU

LISTERINE® Antiseptic: A Very Useful Product | Kilmer House

Günümüzde ağız bakımı amacıyla sıklıkla tercih edilen ağız bakım suyu, ilk olarak Joseph Lawrence tarafından cerrahi aletleri temizlemek amacıyla geliştirilmiş ve piyasaya sunulmuştur.

Ancak 1920'lere gelindiğinde, bu ürünün güçlü antiseptik özellikleri ve kötü nefesi gidermekteki başarısının farkına varılmış ve bu keşif sonrası söz konusu ürün sadece hastanelerde değil, evde ağız sağlığı rutinlerinde de tercih edilmeye başlanmıştır.

TOPUKLU AYAKKABILAR

The history of high heels — from Venice prostitutes to stilettos | New York  Post

Tarihte ilk olarak Romalılar tarafından aktörler için üretilen ve malzemeleri ahşap ile mantardan oluşan platform tabanlı ayakkabılar, tarihler biraz daha ilerleyip 1600'lü yıllara geldiğinde, at sürerken ayakları üzengide tutmaya yardım etmesi amacıyla erkekler tarafından kullanılmaya başlanmıştı.

Ancak, 1533 yılına gelindiğinde kullanım alanı bir kez daha değişen bu ayakkabılar, şık bir şekilde tasarlanarak kadınlar tarafından kullanılmaya başlandı.

COCA-COLA

Coke Bottles

Kola cevizi ve koka yapraklarından bir karışım yapan Eczacı John Pemberton, yaptığı bu karışımın yaralardaki sinir sistemini tedavi etmek amacıyla morfin alan askerlerde kullanılması önerisinde bulundu.

Pemberton, bu öneriyle de yetinmeyerek daha sonrasında bu karışımı içeceğe çevirdi ve bir iş kurdu. Ancak, sonrasında bütün hisselerini sattı.

Bu yaşanan gelişmelerin ardından hisseleri satın alan yeni sahipleri, kokainden arındırılmış şekilde koka yapraklarından Coca-Cola üretmeyi başarmış ve bu ürünü piyasaya sürmüşlerdir.

KADIN PEDİ

Kotex - Wikipedia

Günümüzün önde gelen hijyenik kadın pedi markası olan Kotex, 1950'lerin öncesinde savaşların sunduğu zorluklarla başa çıkmak için yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlayan temizlik ve gaz bezleri üretimi yapmaktaydı.

Tam bu dönemde üretilen sağlık alanındaki bu yeni ürünler gelecekte hijyen alanındaki ürünlerin de yapı taşlarını oluşturdu.

OYUN HAMURU

Play-Doh goes digital

Günümüzün popüler oyun araçlarından olan ve özellikle küçük çocuklar tarafından etkinlikler için tercih edilen oyun hamurları, 1930’larda sabun üreticisi olan Cleo McVickers tarafından duvar temizleyicisi olarak icat edilmiştir.

Ancak, 20 yıl boyunca bu şekilde kullanılan ürün daha sonrasında McVickers'ın oğlu Joseph tarafından, yeniden tasarlanmıştır.

Bu sayede, yapışkan bir madde gibi görünen kil okul öncesi çocuklarının kullandığı oyun hamuruna dönüştürülmüş ve adına da Play-Doh denilmiştir.

VAZELİN

150 years of Vaseline® History | Vaseline®

19. yüzyıl ortalarında, petrol kuyularında çalışan işçiler, petrol kulelerinde biriken ve adeta yapışkan bir bela haline gelen maddeyle başa çıkmaya çalışmaktaydı.

Bu zorlu durumu gören ve bunu fırsata çevirmek isteyen İngiliz kimyager Robert Chesebrough, buradan elde ettiği bu sıvıyı laboratuvarında incelemiş ve daha sonrasında halı temizliğinde kullanılabilecek bir mucizevi ürün ortaya çıkarmıştır.

Söz konusu yapışkan petrol, daha sonrasında sağlık alanında da uygulanmaya başlanmış ve adeta günlük yaşamın olmazsa olmazı haline gelmiştir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *