2019 yılında yürürlüğe giren kanunla kalıcı olarak uygulanmaya başlayan bedelli askerlikte 28 gün kışla şartı, cezalar, yeni başvuru hakkı olmaması ve yüksek ücret gibi birçok madde uygulamadan yararlanmak isteyen gençlerin mağdur olmalarına sebep oluyor.
Bedelli askerlik uygulamasında en çok tartışmalara yol açan konu da 28 gün kışla şartı olması oldu. Mevcut ücretleri fazla bulan yüz binlerce bedelli askerlik adayı, ödedikleri ücretin yanı sıra 28 gün boyunca kışla zorunluluğuna da tepki gösteriyor.
Bedelli askerlik uygulamasında 28 kışla şartı olmasının uygulamadan yararlanmak isteyen gençleri mağdur ederken geçim sıkıntısına da neden olabiliyor. 28 gün zorunluluk nedeniyle işlerinden ayrılmak durumunda kalan gençler, bedelli askerlik dönüşünde askerlik vazifelerini yerine getirmiş olsa da uzun süre işsizlikle karşı karşıya bırakılıyor.
Bedelli askerlik uygulamasından yararlanmak isteyen gençler en azından AFAD eğitimi verilmesini talep ediyor.
Kışlasız bedelli askerlik bekleyenler şöyle söylüyor:
"Kamuda Tasarruf adalet ile başlar. Bedelli askerlikte kışla şartı yüzünden 1 milyondan fazla gencin geleceğe dair umudu kalmamıştır. MSB tarafından resmi rakamlarla açıklandığı üzere 1 milyon genç kışlasız bedelli beklemekte.
Yurt dışındaki vatandaşa bedellide kışla yokken, yurt içindeki vatandaşa kışla şartı olması ADİL DEĞİLDİR. Bedelli yapacak erin ödediği paranın neredeyse yarısı, bedelli ere kışlada harcanmaktadır.
Bedelli askerlikte kışla şartı kalksın, bu para ülkemizde gerekli görülen alanlarda harcansın.
2018 yılında verilen bedelli askerlikte kışla şartının kalkması sözü tutulsun, hem gençler hem de aileleri artık nefes alsın."