Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklandığını hatırlatarak, kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli düzenlemelerin yer aldığını belirtti. Tunç, haksız tahrik uygulamasında değişiklik yapılması gerektiğini vurgulayarak, müebbet hapis cezası alan suçluların ceza sürelerinde artış öngördüklerini açıkladı.
Tunç’un açıklamasına göre:
- Müebbet hapis cezası gerektiren suçlarda haksız tahrik indirimiyle verilen alt sınır 12 yıldan 16 yıla, üst sınır ise 18 yıldan 22 yıla çıkarılacak.
- Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasında ise alt sınır 18 yıldan 22 yıla, üst sınır 24 yıldan 30 yıla yükseltilecek.
Bu düzenlemenin, haksız tahrik indirimi nedeniyle tartışmalara neden olan kararların önüne geçilmesini amaçladığını belirten Tunç, nihai kararın Meclis’e ait olduğunu ifade etti.
Genel Af Çıkacak mı? Son Dakika Açıklamalar!
Cezaevlerindeki mahkumlar ve aileleri, 2025 yılı için genel af beklentisi taşırken, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler konuyla ilgili net bir açıklama yaptı. Güler, af konusunun şu an için gündemde olmadığını belirterek, mevcut ceza infaz sisteminde ağır hastalık ve bakıma muhtaçlık gibi durumlarda Cumhurbaşkanı tarafından tahliye yetkisinin kullanılabildiğini hatırlattı.
Güler’in açıklamalarına göre:
- Genel af veya kapsamlı bir infaz indirimi şu an için gündemde bulunmuyor.
- Ağır hasta ve bakıma muhtaç mahkumlar için adli tıp raporu doğrultusunda tahliye süreçleri devam ediyor.
- Ceza infaz sisteminde suç ayrımı yapmadan denge sağlanması gerektiği vurgulandı.
Bu açıklamalar, af beklentisi içinde olan mahkum yakınlarının umutlarını bir süre daha ertelemesine neden oldu.
10. Yargı Paketi Denetimli Serbestliği Kapsıyor mu?
Adalet Bakanı Tunç, 10. Yargı Paketi kapsamında denetimli serbestlik ve ceza adaleti sistemine ilişkin önemli düzenlemelerin yer alacağını belirtti. Tunç, yeni düzenlemelerin özellikle toplum huzurunu bozan suçlarla mücadeleyi güçlendirmeye yönelik olacağını söyledi.
Bakan Tunç’un açıklamalarına göre:
- Denetimli serbestlik uygulamalarında değişiklikler gündemde.
- 2 yılın altındaki suçlarda cezasızlık algısını ortadan kaldırmaya yönelik düzenlemeler yapılacak.
- Koşullu salıverme uygulamaları gözden geçirilerek, caydırıcılık artırılacak.
- Türk Ceza Kanunu’nda belirli suçlar için alt ve üst sınır değişiklikleri planlanıyor.
Yeni yargı paketinin içeriği önümüzdeki günlerde netleşecek ve Meclis’te görüşülecek.
Af Beklentisi Sürüyor
Özetle, 2025 yılı için genel af şu an için hükümetin gündeminde bulunmuyor. Ancak denetimli serbestlik ve infaz düzenlemeleri ile ceza adaleti sisteminde bazı değişiklikler yapılması bekleniyor. 10. Yargı Paketi kapsamında hangi suçları kapsayacağı henüz netleşmeyen düzenlemelerin, önümüzdeki süreçte detaylanması bekleniyor.
Mahkum yakınları ve kamuoyu, af ve infaz düzenlemeleriyle ilgili gelişmeleri yakından takip ederken, TBMM ve Adalet Bakanlığı’ndan gelecek açıklamalar belirleyici olacak.