"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5467 %0.18
36,0147 %-0.62
3.398.454 %-1.47
3.005,46 1,47
Ara
İşçi Haber Genel GİB’den açıklama geldi: Hangi dijital vergi işlemleri ücretli olacak?

GİB’den açıklama geldi: Hangi dijital vergi işlemleri ücretli olacak?

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), e-Devlet üzerinden gerçekleştirilen bazı dijital işlemler için ücret alınacağına dair çıkan haberlerin asılsız olduğunu açıkladı.

GİB, dijital ortamda mükellefiyet sorgulama, vergi levhası doğrulama gibi işlemlerin ücretsiz olacağını, ancak bazı durumlarda "katılım payı" alınabileceğini duyurdu.

GİB tarafından yapılan açıklamada, dijital vergi dairesi ve e-Devlet uygulamaları üzerinden ücretsiz olarak yapılabilen işlemlerin ücretli olacağına dair sosyal medyada yayımlanan iddiaların yalan olduğu vurgulandı. Bu işlemler arasında mükellefiyet sorgulama, vergi levhası doğrulama, beyanname gönderme, ve vergi borcu yoktur yazısı alma gibi işlemler bulunuyor. Açıklamada, “Dijital ortamda yapılacak bu işlemlerden herhangi bir ücret alınması söz konusu değildir” denildi.

Ancak, açıklamada belirtilene göre, Vergi Usul Kanunu'na eklenen yeni maddeye göre üçüncü kişilerle paylaşılabilecek veriler için "katılım payı" alınması planlanıyor. Bu katılım payı, genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri dışındaki kamu kurumları, tüzel kişiler ve diğer kuruluşlarla paylaşılabilecek bilgiler için alınacak. Bu payın, sorgu başına 25 kuruştan az olmaması öngörülüyor.

GİB açıklamasında, mükellefler ve mali müşavirlerin vergi kimlik numarası ve vergi levhası sorgulama, beyanname gönderme, vergi bilgileri sorgulama ve vergi borcu yoktur yazısı alma gibi işlemleri için herhangi bir ücret ödemeyecekleri belirtilmiştir.

HANGİ İŞLEMLERDEN "KATILIM PAYI" ALINACAK?

Açıklamada, “katılım payı” alınacak işlemlerle ilgili düzenlemenin amacına şu şekilde yer verildi:

“Katılma payı alınması öngörülen düzenlemenin amacı, bahse konu uygulamalar üzerinden ücretsiz olarak yapılan sorgulama ve doğrulama işlemleri kendi iç işlemleri için yeterli olmayan, katma değerli hizmet sunmak ve tabi oldukları mevzuat gereği yapmaları gereken kontrolleri hızlı ve elektronik ortamda gerçekleştirmek isteyen bankalar ve finans kuruluşları, elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcıları ile elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketleri, ödeme kaydedici cihaz üreticileri gibi kurum ve kuruluşlarla karşılıklı olarak geliştirilecek elektronik alt yapı üzerinden yapılacak bilgi paylaşımlarından katılma payı alınmasıdır.”

Açıklamaya göre, kamu kurum ve kuruluşları dışındaki kurumların GİB sistemine entegre olarak gerçekleştirdiği işlemlerden “katılım payı” alınması öngörülüyor. 

GİB, bu düzenlemenin amacının, vergi dairesi sisteminin teknik altyapısını geliştirmek ve sürdürülebilirliğini sağlamak olduğunu belirtti. Bankalar, finans kuruluşları, elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcıları, elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketleri gibi kurumların GİB sistemine entegre olarak gerçekleştirdiği işlemlerden alınacak katılım payı, bu kurumların hızlı ve elektronik ortamda bilgi paylaşımını sağlamayı hedefliyor.

GİB, genel halkla yapılacak veri paylaşımında ücret alınmayacağını ve mükelleflerin, mali müşavirlerin ve diğer ilgili kişilerin mevcut uygulamalardan ücretsiz olarak faydalanmaya devam edeceklerini açıkladı. Ayrıca, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği taslağının kamuoyunun görüşüne sunulduğu belirtildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *