"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2613 %0
36,9912 %-0.04
2.281.450 %-0.577
3.036,47 0,28
Ara
İşçi Haber Genel Google yetkilileri "dijital telif" hakkında Meclisi bilgilendirecek

Google yetkilileri "dijital telif" hakkında Meclisi bilgilendirecek

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, "dijital telif" gündemiyle 25 Haziran'da yapılacak toplantıda Google yetkililerini dinleyecek.

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, "dijital telif" konusuyla ilgili 25 Haziran'da yapılacak toplantıda Google yetkililerini dinleyeceklerini açıkladı. Yayman, dijital telifin önemine dikkat çekti.

"Anadolu Ajansı'nın dijital telif konusunda öncü bir rol üstlendiğini ve bu konunun takibini yaptığını" belirten Yayman, tüm paydaşların bu konuda talepleri olduğunu vurguladı. Yayman, "Biz emeğin çalınmasına ve istismar edilmesine karşıyız. Google yetkililerinden, Avrupa'da uyguladıkları norm ve usulleri Türkiye'de de uygulamalarını istiyoruz." ifadelerini kullandı. 

Bu konuda bir çalışmalarının olduğunu dile getiren Yayman, ortak akıl toplantısı yaptıklarını ve bir masa oluşturduklarını söyledi. Bu masada Dijital Mecralar Komisyonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü ve medya temsilcilerinin bulunduğunu belirtti. Yayman, "Bu masada Google da yer alacak. Google yetkilileriyle görüştük; TBMM'ye geleceklerini ve çalışmalarını paylaşacaklarını ifade ettiler. 25 Haziran'da Google yetkilileri TBMM'ye gelecek." bilgisini paylaştı.

Google yetkililerinin Türkiye'de yaptıkları çalışmaları anlatacağını belirten Yayman, Komisyonun yalnızca "dijital telif" gündemiyle toplanacağını söyledi. Bu konunun hem dünya hem de Türkiye'de çok tartışıldığını ifade eden Yayman, "Bu konunun birkaç boyutu var. Birincisi, haberin dijital telif kapsamına girmesi; ikincisi, Google yetkililerinin Türkiye'de telif konusunda masaya oturması; üçüncüsü ise bu konuyla ilgili yasal çerçevenin hazırlanması." dedi.

"Çok büyük beklentilere kapılmadan, realist bir bakış açısıyla ilerleyeceğiz": Haberin telif konusu olması ve dijitalleşme nedeniyle reklam, ilan gelirlerinin düşmesi sonucunda gerçek haberciliğin ölüme terk edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Yayman, emeğin korunması ve emek hırsızlığının önüne geçilmesi gerektiğini belirtti. Dijital telif konusunda adım adım ilerlemeleri gerektiğini vurgulayan Yayman, "Çok büyük beklentilere kapılmadan, realist bir bakış açısıyla ilerleyeceğiz. Bu konuda kararlıyız ve tüm hazırlıklarımızı yaptık. İnşallah bu konuyu hızlı bir biçimde sonlandırmayı düşünüyoruz." dedi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler'e destekleri için teşekkür eden Yayman, "Hazırlıklarımızı yapıyoruz. Onlarla uyum ve iletişim içerisinde bu konuyu olgunlaştırıyoruz. Önce Komisyonda bu konuyu olgunlaştıracağız, tüm tarafları bir araya getirip herkesi dinleyeceğiz. Şu anda 'Teklifimiz hazır' demiyoruz. Bu teklifi ortak akılla hazırlayacağız. Yaz döneminde bu çalışmaları olgunlaştırıp bir çerçeveye oturtursak, Meclis açıldığında Genel Kurula getirmek çok önemli olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *