"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2527 %0.1
37,1097 %0.24
2.309.833 %-1.438
3.009,40 0,57
Ara
İşçi Haber Genel Hiç merak ettiniz mi? Neden zincir marketlere çift kapıdan geçerek gireriz?

Hiç merak ettiniz mi? Neden zincir marketlere çift kapıdan geçerek gireriz?

Günlük hayatta zincir marketleri tercih edenler tarafından karşılaşılan olayda, marketlere girişlerde çift kapının kullanılması birçok kişi tarafından merak edilmiş ve zaman zaman sosyal medyada gündem olarak farklı düşünceler ortaya atılmıştır. Peki, bu tarz zincir marketlere girişlerde neden 2 kapı kullanılmaktadır?

Ülkemizde ve diğer ülkelerde süper market, hiper market gibi mağazaların genellikle tek kapısı bulunurken, A101 ve BİM gibi bazı zincir marketlerde ise iki kapı bulunmaktadır. Çoğu kişi tarafından merak edilen ve bazı kişiler tarafından da gereksiz bulunan bu kapıların sırrı çözüldü mü? Gelin ortaya atılan iddialara ve açıklamalara hep beraber bakalım. 

SOSYAL MEDYADA ORTAYA ATILAN İDDİALAR

Bu konunun sosyal medyada tartışmaya açılması sonrası farklı iddialar ortaya atılmıştır.

LOJİSTİK İDDİASI

Karikatür Kavramı Bir Lojistik Merkezi Stok Vektör Sanatı & Ambalaj'nin  Daha Fazla Görseli - Ambalaj, Amblem, Animasyon karakter - iStock

Bu iddialardan biri, markete ürün getiren tedarikçilerde bu iki kapıdan dışta olanının anahtarının bulunduğudur.

Çift kapı sistemi tedarikçilere büyük kolaylık sağlar. İlk kapı, ürünlerin teslim edilmesi için tedarikçilere açık olurken, ikinci kapı mağazanın güvenliğini sağlamaktadır. Bu sayede, mağaza kapalı olduğu saatlerde bile tedarikçiler ürünleri güvenli bir şekilde bırakabilirler. Mağaza açıldığında ise, çalışanlar bu ürünleri kolayca alıp raflara veya depoya yerleştirebilir.

Özellikle yoğun saatlerde veya büyük marketlerde bu düzen, lojistik işlemlerin aksaksız ve verimli bir şekilde yürütülmesini sağlamaktadır.

SICAKLIK İDDİASI

Akgün Teknoloji Sağlık

Sosyal medyada hızla yayılan bir diğer iddialardan biri de, ilk ruhsat projesinde iki kapı arası sterilizasyon mekanizmasının kurulacağının planlanması ancak daha sonrasında sterilizasyonun iptal edilmesidir.

Ancak market, projeyi değiştirmek istemeyince iki kapılı giriş planında karar kılınmış. Bu sayede, dışarıdan gelen soğuk veya sıcak hava, marketin iç mekanının sıcaklık dengesini etkileyemiyor ve sıcaklık korunmuş oluyor.

Kısaca, çift kapı düzeni, dışarıdaki hava koşullarının iç mekâna direkt etkisini engelleyerek, içerideki hava sirkülasyonunu düzenler ve bu sayede ideal sıcaklık seviyelerinin korunmasını sağlar.

Öte yandan, bu sistem, yazın iç mekânın serin kalmasını ve kışın ise sıcaklığını korumasını sağlayarak, enerji tüketimini etkili bir şekilde düşürmeye fayda sağlar.

HIRSIZLIĞA KARŞI ÖNLEM

Vektör hırsızı ai | UIDownload

Tartışmaların odağındaki son iddia ise hırsızlığı engellemek amacıyla marketlerde iki kapının kullanılmış olmasıdır. Hırsız, eğer marketten bir şey çalacak olursa kapıdan hızlıca kaçmasını engelleyecek olan şey çift kapı sistemi olacaktır.

Bu açıdan bakıldığında mantıklı bir amaç olarak değerlendirilen bu iddia marketin yararını sağlamaktadır. Çünkü çıkışta kasa bulunurken girişte ise hırsızın kaçmasını engelleyecek bir güvenlik yoktur.

FARKLI FONKSİYONLARI İLE ÇİFT KAPILAR

Her ne kadar ortaya atılan bu amaçlar iddia olarak değerlendirilse de, bazı kişiler tarafından yapılan açıklamada tüm bu iddiaların çift kapının kullanılmasında etken olduğuna inanılmaktadır.

Bu açıklamalara göre market sahipleri tarafından gerekli ve faydalı bu sistem, marketlerin sadece güvenlik ve ısı kontrolü açısından değil, aynı zamanda müşteri trafiğini düzenleme açısından, içeriye giren ve çıkan hava akımının dengelenmesinden, tedarikçilere kolaylık sağlamak açısından yararlı olduğunu savunmaktadır.

Yani kısaca, zincir marketlerin girişlerinde bulunan bu iki kapı, sadece bir tasarım detayı olarak değil, aynı zamanda pratik ve stratejik bir yöntem olarak da görülmektedir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *