GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
- Otizmli Birsen Başar'ın röportajı - Otizmli Birsen Başar:
- "Otizmli çocuğu olan anne ve babalar stresini nasıl azaltabilir konulu araştırma yaptım ve bunun tezini yazdım"
- "İstediğim tek şey, Türkiye'de de bir şeyler yapabilmek. Hollanda'da elçi oldum, Türkiye'de olamadım henüz. Beş sene önce engelliler gününde Cumhurbaşkanımızdan (Recep Tayyip Erdoğan) bir ödül almıştım. Tekrar kendisinden desteklerini bekliyorum"
ROTTERDAM (AA) - ABDULLAH AŞIRAN - Hollanda'da yaşayan Türk kökenli Birsen Başar, Hollanda Otizm Derneği (NVA) tarafından yaptığı araştırma ile "Yılın Tezi" ödülüne layık görüldü.
Doğup büyüdüğü Hollanda'nın Breda kentinde belediyede memur olarak görev yapan, aynı zamanda üniversite öğrencisi 36 yaşındaki Başar, 4 yıllık yüksek okulu 2 yılda tamamladı.
Başar, 8 yıldır elçiliğini yaptığı NVA'nın açtığı yarışmaya katılarak "Otizmli çocuğu olan veliler streslerini nasıl azaltabilir ve nasıl güçlü kalabilir" konulu çalışmasıyla "Yılın Tezi" ödülünü aldı.
Uzun yıllardır otizm konusunda çalışmalara imza atan Başar, Hollanda ve Türkiye'de sayısız konferansa katıldı ve otizmle ilgili yazdığı üç kitap ülkede büyük ilgi gördü.
Çabalarından dolayı Hollandalı bir yönetmen tarafından hayatı belgesel filme konu olan Başar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazandığı ödülün kendisi için çok önemli olduğunu; bunu, emeğinin karşılığı olarak gördüğünü söyledi.
NVA'ya yaptığı araştırmayı gönderdikten 4-5 ay sonra yılın tezi seçildiği haberini alınca mutlu olduğunu belirten Başar, "Beni seçeceklerini beklemiyordum ama araştırmam iyi çünkü iyi olmayanı seçmiyorlar. Ödül olarak bana 500 avro ve bir plaket verdiler." dedi.
Başar, kendisi için önemli olanın yaptığı araştırmayı NVA'nın değerli bulması olduğunun altını çizerek şöyle devam etti:
"Bu, devam etmem için bana motivasyon veriyor. 'Otizmli çocuğu olan anne ve babalar stresini nasıl azaltabilir' konulu araştırma yaptım ve bunun tezini yazdım. Otizmli çocuğu olan aileler çocuğunu büyütürken çok zorluklar çekiyor. Araştırmamda ayrıca ailelerin nasıl güçlü olmasını sağlayabiliriz, onu araştırdım. Bence bu, çok önemli bir konu. Bu tezi sadece 6 ayda bitirdim, benim için zor değil. Daha büyük şeyler araştıracağım."
Eylülde otizm bilimsel araştırma bölümünde staj görmeye başlayacağını ifade eden Başar, "Kendimi engelli olarak görmüyorum. Bazen otizm zorluklar çıkarıyor. İnsanlar otizmin ne olduğunu anlamayınca, sosyal ortamlara girince zorlanıyorum. Fakat bunun dışında otizmin aynı zamanda çok büyük avantajları var benim için. Bu araştırmayı çabuk yapabilmemin nedeni, detayları çabuk görebiliyorum, bilgilerin birbirleri ile bağlantısını çabuk kurabiliyorum. Bir de karakter olarak otizmliler dürüstler ve yalan söylemezler ve bir işe başladıkları zaman devam edip bitirirler." diye konuştu.
Başar şunları dile getirdi:
"Hollanda Otizm Vakfı 2014'te elçilerle çalışmaya başladı. Hollanda'da otizmli Türk olarak bilinen nadir kişilerden biriyim. Elçi olarak beni seçtiler, röportajlar veriyorum, açılışlara katılıyorum, hediyeler takdim ediyorum. Geçen hafta Amsterdam borsasının açılışını ben yaptım. Türkiye'de seminerler vermek ve kitap çıkarmak büyük bir başarı bence, her şeyi kendi çabamla yaptım, şimdi de bu ödülü kazandım. Ben bilimsel araştırmacı olmak istiyorum ve bu konuda doğru yolda gittiğimi düşünüyorum. Bence insanlar daha çok şeyler duyacaklar benden. İstediğim tek şey, Türkiye'de de bir şeyler yapabilmek. Hollanda'da elçi oldum, Türkiye'de olamadım henüz. Beş sene önce engelliler gününde Cumhurbaşkanımızdan (Recep Tayyip Erdoğan) bir ödül almıştım. Tekrar kendisinden desteklerini bekliyorum."
Otizmli kişilerin ve ailelerin hiçbir zaman ümitlerini yitirmemeleri gerektiğine dikkati çeken Başar, "Araştırmamda da ortaya çıktı. Ailelerin tüm zorluklara rağmen içinde bir gücü var. Çevrelerinden yardım istemekten utanmasınlar yani yardım istesinler ve devam etsinler. Devam ederlerse iyilikler gelir." değerlendirmesinde bulundu.
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *