"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2551 %0.1
37,1232 %0.27
2.300.416 %-1.889
3.015,29 0,77
Ara
İşçi Haber Genel İbrahim Yumaklı’dan çarpıcı açıklama: Türkiye un ihracatında zirvede

İbrahim Yumaklı’dan çarpıcı açıklama: Türkiye un ihracatında zirvede

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin un ihracatında dünya lideri, makarna ihracatında ise ikinci sırada olduğunu belirterek, "2023 yılı itibarıyla Türkiye'nin dünya un pazarındaki payı yüzde 23. Bu da dünyadaki her dört un paketinden birinde Türk üreticilerin emeğinin bulunduğunu gösteriyor." dedi.

Dünyanın tahıl sektöründeki en önemli organizasyonlarından biri olan "3. IAOM Avrasya Konferansı ve Sergisi" Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de başladı. Etkinlik, Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Bölge Başkanlığı tarafından organize edildi.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Yumaklı, Azerbaycan’da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Değişen İklimde Sürdürülebilir Gıda Güvenliği" mottosunun ne kadar önemli olduğuna vurgu yaptı. Yumaklı, dünyada büyük değişimlerin yaşandığına işaret ederek, küresel ekonomik belirsizlikler, jeopolitik gerginlikler ve teknolojik dönüşümlerin yanı sıra iklim değişikliğinin tarım ve su kaynakları üzerinde ciddi baskılar oluşturduğunu belirtti.

Yumaklı, gıda güvenliğinin ülkeler için stratejik bir önem taşıdığını vurgularken, Kovid-19 pandemisi ve Rusya-Ukrayna savaşının bu durumu bir kez daha gözler önüne serdiğini söyledi. Nüfus artışının ise gelecekte gıda ve su ihtiyacını daha da artıracağına dikkat çekti.

"Önümüzdeki 27 yılda dünya nüfusunun 10 milyara çıkması bekleniyor ve bu süreçte gıda ve su talebi dramatik şekilde artacak." diyen Yumaklı, Türkiye’nin bu zorluklara karşı hazırlık yaptığını ve gıda arz güvenliğini sağlamanın öncelikli bir mesele olduğunu ifade etti.

UN VE MAKARNA SEKTÖRÜNDE TÜRKİYE ZİRVEDE

Yumaklı, Türkiye’nin değirmencilik sektöründe dünya lideri olduğunu vurguladı. Türkiye genelinde 600 un fabrikasının faaliyet gösterdiğini ve bu fabrikaların büyük bir kısmının üçüncü veya dördüncü kuşak yöneticiler tarafından işletildiğini belirtti. Sektörün küresel rekabette maliyet ve kalite açısından büyük bir avantaj sağladığını ifade eden Yumaklı, 2022 yılında 2 milyar dolar, 2023’te ise 1,9 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştirildiğini söyledi. 

Sektördeki kapasite kullanımının yüzde 45-50 civarında olduğunu belirten Yumaklı, daha fazla kapasite kullanımının sektördeki altyapının güçlendirilmesi ile mümkün olacağını ekledi. Ayrıca, Türkiye'nin yıllık un üretim kapasitesinin 32 milyon ton olduğunu ancak fiilen kullanılan miktarın bu rakamın altında kaldığını söyledi.

TÜRK DEĞİRMEN SEKTÖRÜNDEN DÜNYA ÇAPINDA BAŞARILAR

2023 yılı itibarıyla dünyada her dört un paketinden birinin Türkiye’den geldiğini belirten Yumaklı, Türk değirmencilik sektörünün un, yem, nişasta ve kahve gibi ürünlerde dünya çapında büyük başarılara imza attığını ve sektördeki lider pozisyonunu koruyacağını ifade etti.

Yumaklı, Anadolu’nun, buğday ve un üretiminde tarihteki öncülüğünü Göbeklitepe’nin de kanıtladığını belirterek, bu coğrafyanın değirmencilikteki öncülük rolünün bugün de devam ettiğini dile getirdi. Sektörde yeşil enerji kaynaklarına yönelimin artmasının memnuniyet verici olduğunu da ekleyen Yumaklı, bu yönde yapılan yatırımların önemini vurguladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *